Jordi Alsina | Actualitzat el 24/01/2015

La música de les cabres

Giorgos Xylourys i Jim White uneixen llaüt cretenc i rock australià

Amb un primer album al mercat, Giorgos Xylouris i Jim White s'han convertit en un dels fenòmens recents de la mal anomenada World Music (hi ha alguna música que no sigui del món?). El disc es diu Goats i té tots els números per esdevenir una pedra de toc en les músiques mediterrànies.
Giorgos Xylouris i Jim White Foto: M. Mathioudakis

El Giorgos procedeix d'un dels llinatges que més empremta musical ha deixat a l'illa de Creta, i les seves creacions en companyia del seu inseperable llaüt són un signe evident de la vitalitat i la qualitat que existeix dins de la música cretenca avui dia. En Jim , per la seva banda, es forjà com a músic a Melbourne, i amb el seu grup, els Dirty Three , són una de les icones musicals australianes de finals dels anys noranta. El seu estil a l'hora de tocar la bateria l'ha convertit en un referent indiscutible per tot amant d'aquest instrument, destacant, al llarg de la seva trajectòria, les seves col·laboracions amb Nick Cave .

Per acabar-ho d'adobar, aquest encontre musical entre el Mediterani i les Antípodes, entre la música popular de Creta i el rock instrumental australià, ha estat produit magistralment per Guy Picciotto , el qual molt abans de crear la discogràfica Others Music Recordings va lliurar una meritòria carrera en el món del posthardcore americà i els seus derivats. En definitiva, una combinació única, que ha fet que el seu album Goats (amb un disseny encapçalat pel símbol que tenien les cabres dins l'alfabet linial A), hagi recollit les millors crítiques de les revistes especialitzades, i que aquest duet sigui aclamat arreu del planeta. Segurament, mai fins ara, les melodies procedents de la terra del rei Minos no havien arribat a tantes orelles foranes. I és que les cabres, o en aquest cas els bocs, s'enfilen allà on volen.

Col·laboració de Giorgos Xylouris a l'"Indian love song" dels Dirty Three l'any 2007:

Nick Cave i Dirty Three:
 
Xylouris White a Nova York:

Xylouris White a Paris 2014:

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Autor
Jordi AlsinaAntropòleg especialitzat en etnologia de Grècia i antropologia de la música. És autor del la pàgina web www.jordialsina.com.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]