Jordi Alsina | Actualitzat el 19/04/2013

Afers de família

Torroella de Montgrí acollirà els propers 26, 27 i 28 d'abril les VIII Trobades de Música Mediterrània, un esdeveniment que per primera vegada inclourà músics de la riba oriental, en aquest cas de l'illa de Creta (Grècia), com a convidats. Uns músics que sota la batuta de Giorgos Xylouris 'Psarogiorgis' interpretaran el proper dissabte dia 27 un concert que ens aproparà a les sonoritats musicals més característiques de l'illa. Serà una bona oportunitat per poder gaudir d'una música, la cretenca, que té encara avui l'oralitat com un dels seus mecanismes de transmissió. És a dir, que es produeix i es transmet sense notació i en conseqüència està subjecta a mutació al llarg del temps. Tal com assenyalava l'etnomusicòleg romanès Constantin Brailoiu en les seves reflexions sobre la creativitat col·lectiva, en contrast amb el “compositor”, el músic tradicional basa la seva formació no en mètodes, tècniques o conceptes teòrics, sinó en l'empirisme integral.
En el cas cretenc, tot i la incorporació d'aquesta música des de fa tres dècades als conservatoris, amb un mètode propi d'ensenyament, el Moudakis, el seu aprenentatge continua estant molt lligat a l'experiència. En aquest sentit, en Giorgos i la seva família en són un paradigma excel·lent. El seu pare, en Psarandonis, és actualment reconegut com un dels millors intèrprets de la lira cretenca, un renovador de la seva música, tant per la seva manera de tocar com per la seva manera de cantar. El seu oncle, Nikos Xylouris, fou una de les veus més emblemàtiques de la resistència contra la dictadura dels coronels, i l'altre oncle, en Psarogiannis, un mestre del llaüt. Unes referències famíliars que inevitablement havien d'influenciar les generacions venidores.
L'interès pels Xylouris ha fet que actualment la directora de cinema grega Angeliki Aristomenopoulou hagi iniciat el rodatge d'una pel·lícula al voltant d'aquest clan familiar, del qual en Giorgos és el màxim protagonista.Psarandonis, Jim White (Dity Three) i Giorgis Xylouris al “Golden Plains” del 2013 (Austràlia):Psarandonis i Giorgis Xylouris a l'altiplà del mont Ida, a Creta (1990):FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Autor
Jordi AlsinaAntropòleg especialitzat en etnologia de Grècia i antropologia de la música. És autor del la pàgina web www.jordialsina.com.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]