Jordi Alsina | Actualitzat el 10/04/2017

La música del Laberint torna al Montseny

 
Si hagués de reescriure la història del Minotaure un altre cop, de ben segur que el mític home amb cap de brau tocaria la lira cretenca tot clos en el seu ombrívol recinte, la princesa Ariadna ballaria sinuosament un tsifteteli o cantaria un cant de lament per intentar distreure'l, mentre l'atenenc Teseu intentaria imposar-se a ritme de busuqui al feréstec monstre.

Segurament els trets anirien cap aquí, i hi aniria afegint personatges carregats de llegenda, amb instruments i músiques arrelats a la part més oriental de la nostra mar. Així, intentaria de confegir un nou relat, en el qual la meva nova explicació del mite s'adeqüés al nou significat que avui en dia ha anat adquirint la paraula Laberint, almenys per tots aquells que tenim una relació directa amb Creta i la música que es cou per aquells verals.

Perquè ja fa 35 anys que al bressol de la civilització minoica hi ha el Laberinthos, el centre de formació musical capitanejat pel multiinstrumentista Ross Daly, que des de la petita localitat de Xoudetsi ha aconseguit esdevenir l'epicentre difusor i formatiu de les músiques provinents, la seva majoria, de l'altra riba. Totes definides, pel mateix Daly, sota el concepte de música modal.
 
L'interès per aquest model formatiu i aquestes músiques entre nosaltres va portar que la localitat de Cardedeu acollís, l'any passat, l'intent d'extrapolar aquest model a Catalunya i la creació d'una associació per a difondre-la. Una iniciativa que enguany, arran de la bona acollida de la primera edició, es repeteix durant tota la Setmana Santa i la següent, amb vuit seminaris que tindran principalment la música balcànica i otomana com a protagonistes, i que realitzaran professors provinents de Grècia, Bulgària, Israel i Turquia. Músics de reconegut prestigi en els seus països d'origen, i que el dia 12 oferiran un concert únic al Centre Cultural de Cardedeu. Altrament, també cal destacar la mostra dels tallers que es realitzarà al restaurant Tarambana d'aquesta mateixa localitat, i el concert acústic que el mateix Ross Daly, acompanyat de la lirista Kelly Thoma i el percussionista Zohar Fresco (mestre del bendir i el riq) faran a l'espai Ronda de Barcelona, amb una aforament limitat, i que de ben segur deixarà empremta entre tots els que hi puguin assistir.
 
Vés a saber si a la llarga el Minotaure no acabarà apareixent als peus del Montseny.

Hooshang Farahani a Labyrinth Catalunya:

 

Ross Daly, Kelly Thoma i Zohar Fresco:
 


FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Autor
Jordi AlsinaAntropòleg especialitzat en etnologia de Grècia i antropologia de la música. És autor del la pàgina web www.jordialsina.com.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]