Bad Gyal, el nou trap català

La maresmenca de 19 anys que ho està petant a Youtube

| 10/07/2016 a les 07:00h

L'era digital sorprèn amb fenòmens virals que commouen les xarxes socials. Un exemple particular a casa nostra és Bad Gyal, una noia de Vilassar de Mar de 19 anys que amb un parell de vídeos a Youtube ha superat el milió de visites. A Enderrock.cat ens endinsem en el gènere trap a través de la seva experiència i també la dels iniciàtics P.A.W.N. Gang, el punt de partida d'aquesta història.

Bad Gyal. Foto: Juan Miguel Morales

Segur que si estàs al dia de les xarxes socials deus haver vist "Pai" –una versió de "Work" de Rihanna– o "Indapanden" de Bad Gyal. Amb només dues cançons, la cantant de trap maresmenca ha revolucionat el món 2.0 i ni ella mateixa no s'ho creu: "M’ho estic trobant molt de cop. Quasi tot el dia sento parlar d’això, se m’està menjant una mica. No vull que la cosa vagi més ràpid. Tinc temes per publicar, però no tinc temps. Estic una mica cagada perquè la gent espera coses de mi", explica l'Alba. Ara ja té mànager i ha començat a posar ordre a tot plegat. 

El projecte és artesanament digital. A partir d'un beat instrumental i un cop té la lletra, es grava amb un programa que es coneix amb el nom d'autotune, un processador d'àudio que canvia la veu i el so dels instruments. Així és com Bad Gyal i els populars P.A.W.N Gang treballen les seves composicions de trap, a partir d'unes bases agressives i estripades. “La família em dóna suport i molts ànims, podria ser molt pitjor... El que faig de vegades costa d’entendre... però fins i tot a la meva àvia li mola”, matisa la jove cantant de Vilassar de Mar. 



Krak Haus, el bressol del trap barceloní
Abans de publicar els dos videoclips en solitari, la primera aparició de Bad Gyal va ser una col·laboració amb Lil Guiu del col·lectiu P.A.W.N Gang a "Bandulés". Van enregistrar la cançó a l'estudi Krak Haus d'Hacha Dastral, productor i membre del grup barceloní: "El meu estudi és el niu de molts grups, i com a P.A.W.N Gang ens agrada compartir-ho amb la gent. Som molt de família, i amb la nostra no som tancats, però sí que volem un mínim de confiança. És així quan les coses surten bé, perquè nosaltres ho fem per disfrutar".

Fa tres anys que uns amics del barri de Gràcia es van ajuntar: es feien dir P.A.W.N Gang. Igual que amb Bad Gyal, els barcelonins van assolir l'èxit a través de Youtube sense intencionalitat prèvia. Lluny dels modernets que lideren l'estil cosmopolita del barri, van començar a fer música trap, però no va ser fins fa un any i mig que el fenomen va començar a créixer amb potència. Entre les set cares visibles hi ha dues parelles de germans de sang: d'una banda Lil Guiu i Good Jan, i de l'altra Teuma Swag i Monrra Swag. També Yung Mare, més tard s'hi va incorporar el productor Hacha Dastral i recentment Willfree.



Sembla que tothom es capfiqui buscant el motiu del seu èxit, però la realitat és que la banda és tal com raja: "Som molt punkis, molt. Ens és igual tot, i arriba un moment que no pot ser. Necessites algú que es preocupi de les coses, perquè et desbordes. Ens vam haver de professionalitzar. Estem en tràmits amb la SGAE, i tot això gràcies a la nostra mànager". Quan el projecte ha anat agafant forma s'han vist obligats a publicar un disc, Al final es asho (autoeditat, 2016), de temes propis i autoproduït per fer créixer el projecte.



Encomana el català (mal escrit)
El fenomen Bad Gyal i P.A.W.N Gang no només és musical. La vestimenta també va lligada a l'estil que practiquen, i el seu llenguatge es trasllada a l'escriptura. Si Pompeu Fabra aixequés el cap no s'ho creuria. No hi ha ni una frase ben escrita a les seves publicacions a Facebook, per exemple. "Tenim gent que ens critica, però forma part dels codis i és la nostra jerga. De fet, a mi ara em costa més escriure bé, em torno 'loco' quan haig d'escriure un mail correctament", explica Hacha Dastral.

Deixant de banda les faltes ortogràfiques, sorprèn que dues propostes en català tinguin tantes visites a Youtube. Moltes visualitzacions provenen de l'Amèrica del Sud i de la resta de l'Estat espanyol: "Mola perquè el projecte s’està fent internacional. Molta gent per les xarxes pregunta en quin idioma canto", comenta la maresmenca.

Pel que fa a la temàtica, Bad Gyal reivindica el paper de la dona en el trap, però d'altra banda al col·lectiu gracienc se l'ha criticat per tenir lletres masclistes. "Vull enfocar la meva música explicant la meva història. Un dels motius és que no hi ha noies en el gènere, i les que hi ha són invisibles. Sempre penso en les noies que m’escolten i també en els nois, perquè han de veure que som capaces de tot", valora l'Alba. Per la seva banda, els barcelonins relativitzen el seu missatge: "Som els primers calzonazos. Ens pregunten molt perquè diem la paraula 'puta'. No ho estem dient per la professió, ho fem per l'entonació. És un concepte que es pot aplicar a tot, a objectes, homes. La fem servir perquè sona agressiva. La majoria de vegades no ens referim a una dona quan ho cantem", diu el productor.

La cantant de Vilassar de Mar treballa en un futur disc, però assegura: "Estic una mica cagada, perquè la gent espera coses de mi". Els seus companys graciencs preparen gira per Catalunya després de l'estiu, entre els mesos de setembre i octubre. Durant els mesos de vacances, però, es tancaran per preparar el segon disc: "Ens retirem per gravar fora de Barcelona. Em portaré l'estudi per escriure, produir i treballar. Tenim ganes d'estar tots junts, al final són com unes vacances... Ens fa il·lusió estar tots junts liant-la". 

Arxivat a: Enderrock, barcelona, trap, dance hall, bad gyal, pawn gang, P.A.W.N. Gang, vilassar de mar, maresme, gràcia