actualitat

Passeig per la natura amb els ulls clucs

El nou espectacle escolar i familiar de L'Auditori de Barcelona revisita la música tradicional

| 08/02/2021 a les 12:30h

Ullsclucs
Ullsclucs | Arxiu
Ja es pot escoltar a la plataforma digital de L'Auditori el disc Ullsclucs, en què un seguit de músics dirigits per Arnau Obiols revisiten la música tradicional vinculada a la natura, i que culminarà amb un espectacle a L'Auditori de Barcelona el proper 11 de maig i a la Fira Mediterrània de Manresa la tardor de 2021.


Arnau Obiols ha estat l'encarregat de seleccionar la música d'Ullsclucs, fer-ne els arranjaments i també de la direcció musical a partir del llegat de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya, institució que es va dedicar a recopilar la música tradicional del territori entre l'inici del anys 20 del segle passat i la Guerra Civil espanyola. A més d'Obiols (bateria, sintetitzador, rabequet i veu) acompanyen al músic pirinenc en aquest projecte Carles Belda (acordió diatònic, guitarra i veu), Alba Careta (trompeta i veu), Juliane Heinemann (guitarra, sintetitzadors i veu), Pep Pascual (serra, reclams, caragols de mar, xiulets, joguines i veu) i Manu Sabaté (saxo baríton, clarinets, tenora, flabiol i veu). A més, tots ells fan sonar percussions tradicionals: pandero quadrat, pandereta, canya esquerdada, ampolla d'anís, trico-traco, tabal, cascavells, esclops... 

El repertori d'Ullsclucs es planteja com una passejada. Es convida l’oient a tancar els ulls i escoltar els sons i sorolls del seu voltant, sons que generen músiques, que són les que formen aquest repertori. En aquest sentit, als àudios hi ha un munt de gravacions de camp, com passes al bosc, fulles, ocells, sons del mar o sons de ramats pasturant. L'àlbum està format per vint temes tradicionals catalans, cançons que diuen molt de la manera de viure en el món rural i de l'omnipresència que la natura ha tingut en la cultura de tradició oral. Hi ha cançons de bressol, "Son, son, vine, vine", de jugar i acumulatives, "Quec-querec-quec", de narració històrica, "Adeu vila de Ripoll", celebracions de la vitalitat de la llengua a través de mimologismes, textos pedagògics de nova creació... i sobretot, moltes històries d'ocells, que s'acostumen a fer servir, simbòlicament, per cantar a les emocions humanes: "El nostre gall", "La ploma de perdiu", "Lo rossinyol", "La griva, el tord i el gall"... Arnau Obiols les ha seleccionat i arranjat a partir del llegat de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya, institució històrica de la qual se celebrarà el centenari de la fundació al llarg del 2022.


El disc es pot escoltar gratuïtament a la plataforma L'Auditori Digital i ha estat possible gràcies a la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. 

L'espectacle familiar i escolar Ullsclucs s'estrenarà el proper 11 de maig a la sala 2 Oriol Martorell de L'Auditori i està pensat per infants que tinguin a partir de 2 anys. Com tots els concerts del Projecte Educatiu, no es tracta només d'un espectacle, sinó que és una proposta didàctica global que, a més de les actuacions en directe a L'Auditori, inclou formació per a professorat, formació per a famílies i material pedagògic, també disponible a L'Auditori Digital.

Després de l'estrena a L'Auditori de Barcelona el proper maig, la Fira Mediterrània se suma a la producció del concert, que es podrà veure a Manresa a la tardor del 2021.
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Ullsclucs, Sons de la Mediterrània

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.