Actualitat

Apa canta les cançons de la seua vida

El cantaor de Godella versiona grans himnes generacionals al disc 'Sinergies'

Un altre escenari és possible

| 09/03/2021 a les 19:30h

Detall de la portada del nou disc d'Apa, 'Sinergies'
Detall de la portada del nou disc d'Apa, 'Sinergies' | Arxiu
Josep Aparicio 'Apa', veu de referència del cant tradicional valencià, obre nous camins amb Sinergies, un àlbum que sortirà el proper mes d'abril i on versiona en valencià clàssics de la cançó de la música popular que l'han marcat profundament.

Apa està enllestint els darrers detalls del seu nou disc, Sinergies, que veurà la llum si tot va bé en la primera quinzena d'abril. Per anar fent boca, el passat dissabte 6 de març ja va presentar el nou repertori al costat d'un dels seus músics de confiança, el guitarrista Ricardo Esteve, al teatre Capitolio de Godella.

El cantant editarà aquest nou disc amb el seu propi segell, Godayla Productions, i, segons explica, aplegarà "un grapat de cançons que m'han acompanyat, com a tanta altra gent, en el camí de la nostra vida, des dels quinze anys fins ara". Aquestes cançons van d'"Estrella", d'Enrique Morente, a "A l'alba", de Luís Eduardo Aute, passant per "Paraules per a Júlia", poema de José Agustín Goytisolo popularitzat per Paco Ibáñez, o "Et recorde, Amanda", de Víctor Jara, que havia cantat en valencià Raimon. Precisament, totes aquestes cançons s'han adaptat al valencià de la mà de la companya d'Apa, la versaora Sílvia Escribà Baixauli. "Que per què ho hem fet en valencià? Perquè toca fer-ho!", explica el cantaor.  

Entre el repertori de versions del nou treball, també hi ha dues perles de la música popular valenciana: "Plens de sol de bon matí", poema de Vicent Andrés Estellés que Remigi Palmero va arrumbar al clàssic Humitat relativa (Pu-Put!, 1979), i "Vora el barranc dels Algadins", de Paco Muñoz (original de Partaka). El disc es completa amb una altra adaptació d'Estellés, "No em moriré d'amor", amb música de J. A. Murillo, i dues peces de nova creació: la que dona títol a tot l'àlbum, "Sinergies", i "Somnis". En aquesta darrera, tal com a "Plens de sol de bon matí", hi apareix una altra veu de l'Horta i de caràcter, la de Miquel Gil. Altres col·laboracions vocals del disc son TesaBurguitos i la cantaora flamenca Isabel Julve.



En paral·lel a la seva carrera en el camp del cant d'estil, gènere on és referent i també mestre de joves cantaors, Apa ha publicat àlbums més heterodoxos on les antenes s'orienten al sud i on s'agermanen la cançó d'autor, el flamenc i el folk, com ara Cants i cants (Temps Record, 2011) i Flamencianes (Mésdemil, 2017).
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Josep Aparicio, Apa, Actualitat, Sons de la Mediterrània, Sons de la Medterrània

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.