Premis Enderrock

La música catalana es retroba en uns Premis Enderrock per a la pau

Oques Grases, Zoo, Maria Arnal i Marcel Bagés, i Sara Roy han estat els grans guardonats de la nit

La festa de la Música Catalana ha servit per reunir de nou el sector després de dos anys de pandèmia

La gala de lliurament dels premis s'ha dedicat al fotoperiodista i cofundador d’Enderrock, Xavier Mercadé

| 04/03/2022 a les 00:30h

Els guardonats als Premis Enderrock 2022
Els guardonats als Premis Enderrock 2022 | Pau López
El quintet barceloní Blaumut ha donat el tret de sortida als PREMIS ENDERROCK 2022 – XXIV PREMIS DE LA MÚSICA CATALANA. La formació liderada per Xavi de la Iglesia ha inaugurat la nit interpretant en directe “El que vull”, que avança el seu cinquè àlbum: Olímpica i primavera (U98 Music, 2022).
 
Tot seguit, han pujat dalt l’escenari de l’Auditori de Girona els actors i ja habituals presentadors dels Premis Enderrock -que com han recordat durant la gala entre riures, fa ja 9 anys que fan d’amfitrions de la Nit de la Música Catalana-, Fel Faixedas i Carles Xuriguera, per donar la benvinguda a una nova cita del sector i presentar els primers lliuradors de la nit: els periodistes musicals Consol Sáenz i Pep Blay. Tots dos han entregat els primers guardons de la nit.
 
Ha sigut The Tyets qui ha rebut el primer premi, atorgat per la crítica dels Premis Enderrock 2022, que reconeix Animalari urbà (Luup Records, 2021) com el millor disc de l’any per a públic familiar. Així, aquest projecte que va començar com un encàrrec per a La Bressola per a musicar un poemari d’Enric Larreula en clau urbana, ha fet merèixer al duet mataroní el IV Premi Xesco Boix. El Premi Enderrock de la Crítica a Millor Disc de Jazz l’han recollit Jordi Rossy, Jeff Ballard i Robert Nadfermann pel seu treball conjunt, a vibràfon i marimba, contrabaix i bateria, a Puerta (ECM, 2022).
 

Lal'Ba en directe als Premis Enderrock 2022 Foto: Pau López


Combina el pop, amb l’electrònica urbana i els ritmes llatins... És Lal’Ba, el trio d’Olesa de Montserrat, i finalista del Sona9 2021, que ha pujat dalt l’escenari per interpretar en directe el seu darrer senzill, “Foc”, que ha publicat amb Adrià Salas, i que ja es pot escoltar a Enderrock.cat.
 
La cantautora felanitxera Maria Hein va triomfar, fa quatre mesos als Premis Enderrock de la Música Balear quan encara no havia ni publicat un àlbum. La votació popular la va guardonar a la millor cançó -pel seu senzill “Sa teva presència”- i a artista revelació. I el jurat dels Premis Enderrock 2022 ha ratificat el veredicte, concedint-li també el Premi Enderrock de la Crítica a Millor Disc Revelació pel seu debut Continent i contingut (Hidden Track Records, 2021).
 
Joana Serrat ha pujat aleshores dalt l’escenari de l’Auditori per recollir, en mans de Joan Masdéu, el Premi Enderrock de la Crítica a Millor Disc en Llengua No Catalana pel seu aclamat treball Hardcore From The Heart (Great Canyon, 2021), exclamant “llarga vida a la música!”. Per la seva banda, Maria Arnal i Marcel Bagés, que l’any passat eren als premis per mostrar-nos en directe els primers detalls del nou disc, enguany han tornat a l’Auditori de Girona per recollir, per al mateix àlbum -Clamor (Fina Estampa, 2021)-, el Premi Enderrock a Millor Disc de Folk. Arnal ha agraït el guardó deixant clar que el folk, per a ells, no és un so ni un estil, sinó “una manera de viure”.
 
Després de 2 anys de pandèmia i aïllaments, què millor per retrobar-se tot el sector musical que amb una cançó optimista que crida a la vida? Aquesta ha estat la proposta del quintet de mestissatge Maruja Limón, que ha interpretat en directe el seu intens “Merceditas”, un dels temes del darrer disc -Vidas (Satélite K, 2022)-. “Fes el que et doni la gana, que quan miris enrere no et quedi res a fer” ha estat el seu clam per aquesta nit.
 
Han estat 7 anys de silenci discogràfic, però Extraño Weys (Pirat's Sound Sistema i At Versaris) ha tornat per la porta gran. El seu nou treball, Rodrigo Laviña y su combo (Say It Loud) ha estat considerat pel jurat dels Premis Enderrock d’enguany el millor disc de música urbana del 2021. Després que Vanessa Raja -La Xarxa- li lliurés el guardó, ha estat Uri Mora -d’Els40 i discjòquei a la Nit d’Enderrock- qui ha entregat el següent. El guanyador n’ha estat Caïm Riba, que s’ha endut a casa el Premi Enderrock de la Crítica a Millor Disc de Cançó d’Autor pel seu Llunes de Plutó (RGB Suports, 2021), que l’any passat ens mostrava també en directe a la gala. El duet alacantí, ara reconvertit en quartet, Vienna ha sortit a l’escenari aleshores a interpretar “El bany”, acompanyats per Roserona, fent-hi la segona veu.
 
Batle de Marratxí i músic de Cabot, Miquel Cabot ha aparegut en escena per entregar, acompanyat de Dan Peralbo -guanyador del concurs Sona9 2021-, els darrers guardons d’enguany atorgats per la crítica. La banda osonenca d’Oques Grasses ha rebut en mans del balear el Premi Enderrock de la Crítica a Millor Disc de Pop-Rock pel seu vitalista A tope amb la vida (Halley Records, 2021). Per la seva banda, Zoo s’ha fet amb el guardó a millor artista de l’any, mentre que ‘el segon millor grup d’Espolla’, La Ludwig Band, ha recollit el Premi Enderrock de la Crítica a Millor Disc de l’Any per La mateixa sort (Indian Runners, 2021).
 
Ha sigut llavors el moment d’una de les grans estrenes de la nit, i és que Navet, el nou projecte de The Pinker Tones, ha pujat per primera vegada dalt d’un escenari, en la gala dels Premis Enderrock 2022, per presentar-nos “Volem equivocar-nos”: un tastet del treball de pop-rock en català que preparen els germans Rey a l'escenari i Àlex Llovet a la lírica i la imatge.
 

Gala Directe Premis Enderrock 2022 Foto: Pau López


Tot seguit, Saül Gordillo ha lliurat un dels guardons més especials de la jornada: el Premi Enderrock d’Honor 2022, que enguany queda en mans de Falsterbo. La formació, que s’acomiada amb el darrer disc i tour, Adéu Paf (U98 Music, 2021), ha agraït entranyablement el reconeixement regalant-nos en directe unes estrofes de la seva cançó més celebrada: “Paf, el drac màgic”, que com ha comentat Eduard Estivill, encara “canten els nens, els adolescents, els pares, i els avis”.
 
Més emocional ha estat, no obstant això, la sentida actuació que ha brindat Xarim Aresté, amb el seu nou tema “Ja no hi ets”, que avança el disc que publicarà divendres i que ha servit per recordar artistes i amics que ens han deixat enguany, entre els quals Jordi Sabatés, Ramon Muntaner, Antoni Miró, Josep M Francino, Buggy o el fotoperiodista Xavier Mercadé.
 

Gala Directe Premis Enderrock 2022 Foto: Pau López


Abans de descobrir els guardons de la votació popular, encara s’han lliurat dos Premis Especials més, que han entregat Juliana Canet i Roger Carandell. El primer, ha estat el Premi Joan Trayter a millor producció, que se l'ha endut a casa Jordi Matas, considerat l’arquitecte del pop metafísic, per la seva labor en els discos N.S.C.A.L.H. (Bankrobber, 2021) d’El Petit de Cal Eril i Parc i Joia (Hidden Track Records, 2021) de Ferran Palau. El segon, ha estat el Premi Enderrock Estrella, que ha anunciat el responsable de comunicació d’Estrella Damm, Jordi Laball, i que ha estat enguany per al projecte pioner Cases de la Música per democratitzar l’accés a la creació musical arreu de Catalunya.
 
 

Els “Diamants” d’Els Catarres -el senzill que dona nom al seu recentment publicat àlbum (Halley Records, 2022)-, en directe, han donat pas a la part més intrigant de la nit: els Premis Enderrock per Votació Popular, decidits amb 55.000 de vots registrats en les darreres setmanes -una xifra de participació rècord- des d’Enderrock.cat.
 

Els Catarres en directe Premis Enderrock 2022 Foto: Pau López


Els encarregats de desvelar els primers guardons d’enguany atorgats pel públic han estat Pere Mas i Toni Padilla, que han començat per anunciar el Premi Enderrock 2022 per Votació Popular a Millor Videoclip. En la categoria hi competien tres finalistes de categoria –“L’Eva i la Jana” de Ginestà, “Bye Bye” d’Oques Grasses, i “Llepolies” de Zoo-, però han sigut els germans Serrasolsas qui finalment se l’han endut amb el seu tema més viral. L’han recollit amb l’Adrián Martos i Kerrature, que han format part de l’equip creatiu del clip i que han demanat visibilització de les sexualitats dissidents i han acabat per exclamar “visca les lesbianes dels Països Catalans!”
 
El Premi Enderrock per Votació Popular a Millor Directe enguany l’ha recollit Miki Núñez -qui l’any passat ja va guanyar dos guardons atorgats pel públic-, mentre que el de millor disc en llengua no catalana -i competint amb Bad Gyal i Alba Reche- ha quedat en mans de Nil Moliner per Un secreto al que gritar (Warner Music, 2021). Per la seva banda, el Premi Enderrock 2022 per Votació Popular a Millor Disc per a Públic Familiar l’han compartit els múltiples membres d’El Pot Petit, que recullen així un dels nous èxits que han llaurat amb Les aventures del lleó vergonyós (U98 Music, 2021). “És moment de posar els infants al centre, i reivindicar els seus drets. Nosaltres ho fem a través de la música”, ha exclamat  la banda en els agraïments.
 
Aleshores ha sortit a l’escenari la celebrada cantautora veterana Marina Rossell, que a finals d’any va publicar el 25è disc de la seva carrera: 300 crits (Satélite K, 2021). La penedesenca ha interpretat en directe la que ella mateixa considera “la cançó més crua” que mai ha escrit, la demoledora “Morir d’un llamp”, que ha filat ben acompanyada de Maria Hein, Ferran Palau i Anna Andreu.
 

Marina Rossell en directe Premis Enderrock 2022 Foto: Pau López


Després d’un gag de Xuriguera i Faixedas sobre Wordle -que s’ha sumat als dels jocs Paraulògic i Pasapalabra-, Màrius Serra i Jèssica del Moral han sortit en escena per entregar els següents guardons de la nit. La pianista Laura Andrés s’ha endut el Premi Enderrock 2022 per Votació Popular a Millor Disc de Clàssica i Contemporània per Blanc (autoeditat, 2021), que ha pujat a rebre el guardó entre salts d’alegria i agraïments a família i l’estudi Bucbonera. El millor disc de jazz, pel seu costat, el públic ha considerat que fos el segon treball del tàndem mare i filla d’Elisabeth Roma i Rita Payés, Como la piel (autoeditat, 2021). Roma ha recollit el premi destacant com totes les artistes finalistes al guardó eren també dones, i assegurant que és un privilegi, com a músic, poder tocar amb la seva filla.
 
La millor cançó de folk l’ha facturat El Pony Pisador: “La noble vila de Su” -inclosa en el primer dels dos discos que ha publicat en l’últim any: Jaja salu2 (Guspira Records)-. El Premi Enderrock 2022 per Votació Popular a Millor Disc de Folk ha coincidit enguany amb l’atorgat per la crítica: Clamor de Maria Arnal i Marcel Bagés, que han recollit el segon guardó de la nit entonant unes notes a capella.
 
“L’Eva i la Jana” ha aconseguit un èxit rotund des que els germans santandreuencs Ginestà la van publicar ara fa menys d’un any, viralitzant-se a la xarxa del moment: TikTok. Així ho ha considerat el públic, que l’ha premiat el millor videoclip del 2021, i així ho han demostrat Serrasolsas i companyia quan l’han interpretat en directe.
 

Ginestà en directe Premis Enderrock 2022 Foto: Pau López


En acabada l’actuació de Ginestà, Xuriguera i Faixedas han presentat el Director Editorial d’Enderrock, Lluís Gendrau, que ha volgut recordar la importància de poder tornar a reunir tot el sector de la música catalana després de 2 anys de pandèmia. Així mateix, ha volgut trencar una llança a favor de la pau, perquè en temps de guerra, violències i opressions, la música pot ser tant bot salvavides com “la millor arma per fer la guerra a la guerra”. A més, Gendrau ha recordat el fotoperiodista i cofundador d’Enderrock Xavier Mercadé, que ens va deixar ara fa mig any, i a qui ha dedicat la gala d’enguany.
 
Tot seguit, Gendrau ha lliurat el Premi Enderrock 2022 a la Trajectòria per a la Companyia Elèctrica Dharma, una de les formacions més rellevants de la música popular catalana, pionera en la fusió de jazz, rock i música tradicional, que enguany celebra 50 anys de recorregut. “Des del nostres inicis, ens hem agafat el nostre ofici, la música, com un joc, i així hem arribat fins al 50 anys”, ha resumit divertidament la banda.

Eloi Vila i Mariola Dinarès han sigut els següents lliuradors de la Nit de la Música Catalana. Així, han entregat a Sara Roy el Premi Enderrock 2022 per Votació Popular a Millor Cançó d’Autor per “Tot és més fàcil”, publicada en duet amb Miki Núñez. Pel seu costat, el millor disc de cançó d’autor l’ha facturat, segons ha considerat el vot popular, Joan Dausà amb el seu vitalista Ho tenim tot (Promo Arts Music, 2021). El millor treball de música urbana ha estat, segons el públic, Llepolies, de Zoo, que ha pujat de nou dalt l’escenari per recollir el seu segon premi de la jornada.
 
I provinent també del País Valencià, a uns 50km terra endins des de la Gandia natal de Zoo, ha pujat dalt l’escenari la banda d’Ontinyent Auxili, que després de 2 anys de silenci, ha mostrat en directe un dels seus últims senzills -que s’inclourà al nou disc-: “Diga-li”, amb què han convertit l’escenari en festa, foc, i flama.
 
La recta final del lliurament dels Premis de la Música Catalana l’han entomat Andreu Juanola i Joel Díaz. Oques Grasses ha resultat doblement guardonat, a millor cançó -“La gent que restimo” amb Rita Payés- i disc de pop-rock -A tope amb la vida (Halley Records, 2021), que s’han sumat al Premi Enderrock de la Crítica en la mateixa categoria. La millor artista revelació segons el vot popular ha estat Sara Roy, que ha recollit el segon guardó de la nit i, per la seva banda, Zoo ha estat considerat el Millor Artista de l’Any, amb el qual ha sumat tres Premis Enderrock 2022. El punt final a una gala protagonitzada per les reivindicacions contra les diferents opressions l’ha posat la cantautora barcelonina Suu, que ha estrenat en directe el seu nou senzill “Tu a Menorca i jo a L’Escala”.
 

Suu en directe Premis Enderrock 2022 Foto: Pau López

Especial: Premis Enderrock
Arxivat a: Enderrock, Premis Enderrock, Premis Enderrock 2022, PremisEnderrock2022

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.