obituari

Mor Amado Jaén (Los Diablos), autor d'«Un rayo de sol»

Ha mort el baixista i corista de la banda de L'Hospitalet de Llobregat Los Diablos

​Amado Jaen: «És molt difícil fer una cançó fàcil com ‘Un rayo de sol’»

| 11/10/2023 a les 11:00h

Los Diablos
Los Diablos | Arxiu
Aquest dimarts ha mort Amado Jaén (Tetuan, Marroc, 1949), baixista, corista i principal compositor del grup de L'Hospitalet de Llobregat Los Diablos, autor d'èxits com l'arxiconegut "Un rayo de sol".

La banda va néixer com a un duet de versions en la segona meitat dels anys 60 de la mà del cantant Agustín Ramírez i el guitarrista Enrique Marín sota el nom de Los Diablillos del Rock. Aviat, però, es va convertir en quintet, ja amb el nom de Los Diablos amb l'entrada del bateria Emilio Sancho, el teclat Gianni Scavini i el baixista Amado Jaén, que seria l'autor d'alguns dels èxits més celebrats del grup.



El seu primer disc llarg -tot i que havien tret altres EPs prèviament- ja va contenir un dels temes que més coneguts els ha fet: "Un rayo de sol". El tema, enregistrat a l'estudi La Voz de Su Amo (divsió d'EMI) és una adaptació que Jaén va fer d'una cançó originalment composta per Daniel Vangarde i Claude Carrère. El senzill va vendre 450.000 còpies i va arribar a ser, durant 15 setmanes, número 1 en la llista de Los 40 Principales, a més de la cançó de l'estiu d'aquell any. "Va ser la cançó que ens va obrir les portes, la més coneguda i la que més s’ha venut. Ara, que sigui la millor, això ja és una altra cosa. Jo tinc agraïment per aquesta cançó perquè ens va donar la vida. Ara, potser sí que m’agraden més altres cançons", reconeixia Jaén l'any passat en una entrevista amb Enderrock.cat.  

El músic, a més, va ser també autor d'altres èxits del grup com "Oh Oh July" o "Talismán". "No saps la de vegades que se m’ha posat la pell de gallina perquè hem conegut nenes que es deien July o Rosana per cançons nostres i parelles que ens han explicat que s’havien conegut ballant el "Rayo". Tot això vol dir que formem part de la vida de la gent. És una gran responsabilitat. Tot el que he fet després, ho he fet amb molta cura pensant que podia tenir repercussió a la vida de la gent", assegurava Jaén.

A més de la seva feina amb Los Diablos, Amado Jaén també va publicar un disc en solitari, Tal como soy (Auvi, 1980), va produir bandes sonores de sèries d'anime, com les versions castellanes de Bola de drac i Saint Seiya (o  Los caballeros del Zodíaco), i va participar com a instrumentista en discos de Los Amaya o Dyango.
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, actualitat, obituari, Amado Jaén, Los Diablos

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.