Actualitat

El 'Nadal Mix 2023' del Pop Z

Veu la llum un disc recopilatori de nadales amb artistes com The Tyets, Figa Flawas, Mushka, 31 FAM, Triquell, Ferran Palau, Maria Hein, Socunbohemio, Sexenni i Flashy Ice Cream, entre altres

Parlem amb el music i productor Roots, artífex del 'Nadal Mix 2023'

El 'Nadal Mix' que no sabies que necessitaves

| 12/12/2023 a les 10:00h

Portada de 'Nadal Mix 2023'
Portada de 'Nadal Mix 2023' | Il·lustració de Blai Quadrada
Estimat i a la vegada odiat, espiritual i consumista, il·lusionant i esgotador, en qualsevol cas inevitable, el Nadal ha subministrat munició temàtica i inspiració a totes les generacions de músics en el món de tradició cristiana. La generació zentènial del pop català també ha sucumbit als seus encants, i s’ha assegut a taula per cantar al disc col·lectiu Nadal Mix 2023 (Luup Records), coordinat per Pau Ruz ‘Roots’ i farcit de convidats i ingredients, com el pollastre al forn.



“Ja feia un parell d’anys que quan s’acostaven aquestes dates dèiem entre la nostra colla que havíem de gravar un disc de temàtica nadalenca. Sempre ens havia fet gràcia, perquè els àlbums de Nadal són una tradició molt visual i atractiva tant per als músics com per als melòmans. Però arribàvem a final de novembre i ja no hi havia temps.” La declaració és del músic maresmenc Pau Ruz ‘Roots’, molt present en l’escena del reggae i el pop, i ara reconegut com a guitarrista de The Tyets i productor de Mushka. Finalment, aquest any Roots ha estat el xef encarregat de coordinar un recopilatori substanciós que, com els àpats del cicle nadalenc, es presenta calòric i elaborat amb una trentena d’ingredients servits en disset plats.

Aquest any la idea es va concretar una mica abans, així que, tot i que igualment els ha calgut córrer, el recull on s’ajunta la nova escena musical catalana per cantar cançons de Nadal veu la llum amb un fort component generacional i d’amistat. La guspira inicial es va produir mentre es preparava un altre disc: “Estàvem amb Mushka fent una estada de creació a Vilobí d’Onyar per al seu proper àlbum –continua Roots– i els últims dies va venir 31 FAM. Jo soc un productor dïurn, però ells són molt nocturns, i van aparèixer a les dues de la matinada. Allà va néixer el primer tema, ‘Rafa Nadal’, al qual es van afegir Flashy Ice Cream i Greta. Va quedar molt bé, vaig comentar el projecte amb el teclista de The Tyets, Pau Calero, tothom es va anar animant i a partir d’aquí la bola de neu es va anar fent grossa”.


I el cert és que ha anat agafant gruix, perquè al final la llista de participants és ben llarga. “Hi podria haver mil artistes més –destaca Roots–, però vam intentar que fossin músics propers o altres que ens agradaven i volíem que hi fossin, com per exemple Socunbohemio, amb qui no tinc un contacte directe, però m’interessa molt el que fa.” El component generacional es fa explícit també a la portada, on apareixen tots els participants dibuixats en un ‘sant sopar’: “La idea principal de la portada és transmetre la ‘nadalenca’, amb elements històrics al costat d’altres de més moderns. Primer volíem un quadre d’Iván Floro, l’artista que fa les portades de C. Tangana, però tenia un excessiu volum de feina i va ser poc factible. Per això vam tirar per un camí més realista i senzill, i la il·lustració és obra del meu cosí, Blai Quadrada, que ha entès molt bé el concepte que buscàvem”.

Pel que fa a les cançons, s’ha deixat màniga ampla i marge perquè cadascú treballi al seu aire. “Hem deixat als participants la feina artística i Luup Records ha assumit la gestió de drets –explica Roots–. N’hi ha hagut que han fet pinya amb altres músics amics i propostes que han buscat sonoritats sorprenents.”
 

Roots a la Kate Studios (de The Tyets) a Mataró


El punt de partida va ser “Rafa Nadal”, signada per 31 FAM i Mushka, i on la seva germana Greta, Flashy Ice Cream i Roots han desplegat una melodia coral i un ritme alegre, farcida de teclats melosos i campanetes, i una lletra amb un punt maliciós en què els camells, el fum i els polvorons tenen dobles significats: “Els vaig pintar com havia de ser un tema de Nadal, perquè tothom anava perdut... Em van demanar si podien ser explícits amb la lletra i els vaig dir que endavant. El que més m’agrada és que ha quedat un tema molt natural, reflecteix molt bé el que va passar aquell dia. Un temps després vam sortir d’un bolo amb The Tyets, el vam posar a la furgoneta i ens va entusiasmar. Té una cosa molt urbana i alhora la part instrumental sona molt com de pop nadalenc, a l’estil Mariah Carey. La combinació m’agrada moltíssim.”

Els missatges positius i lluminosos es realcen a la peça dels Tyets, “La millor època de l'any”. “Ells són del meu cercle més proper i hi havien de ser. Quan els vaig fer escoltar el primer tall que havíem enregistrat s’hi van apuntar de seguida –assegura Roots–, i han fet just el que m’esperava. Han complert les expectatives amb un tema supercomercial. I vull que consti que faig servir aquest qualificatiu en un sentit positiu, que vol dir que funcionarà i que agradarà a tothom, perquè és per a tots els públics. The Tyets té molta gràcia per fer rodes de melodies que enganxen. De fet, és una cançó que hauria pogut formar part perfectament de qualsevol de la mitja dotzena de volums de la col·lecció de discos referencials del gènere en català Altres cançons de Nadal, editats per Música Global. A més, com que amb el grup ens veiem cada dia, han ficat molta cullerada a tot el projecte conjunt perquè tot funcioni.”
 

A FLOR DE PELL

Ja se sap que la imatge més brillant de Nadal comporta sempre, a l’altra cara de la moneda, sentiments a flor de pell i melangia. I aquest és el vessant que explora l’arrumbada “Falta el teu nom”, amb Tropiko, Xavier 'Javito' Abellaneda i Boom Boom Fighters. “En aquest cas és fruit d’una unió de col·legues. En Xavier era el bateria de la nostra banda de reggae Andana, i sempre hem estat molt units. És una cançó sobre el moment en què t’adones que falta algú a la taula de Nadal; té molt de cor i és molt propera. Quan em van enviar la mescla em vaig posar a plorar”, confessa Roots.

En un mateix pla sentimental es mou “Calendari d’Advent”, amb Dani6ix, EnMatuIzzKid i Kashlo: “Són col·legues que fan un reggaeton molt actual. Tenen molt de potencial i vam voler que hi fossin. Han fet un gran tema d’amor sobre Nadal”. I també hi ha un altre reggaeton ben marcat de Martigo amb “Vull el meu regal”: “És un artista de deu. Som molt col·legues i en soc superfan, sobretot per les melodies de veu que sap crear. Es mereix rebentar-ho tot”.

 


Entre els tracks que poden sorprendre més hi ha “Peus gelats”, on s’han reunit Maria Hein, Galgo Lento i Lluc Planas en un ambient que tira més cap al soul i la sonoritat r’n’b, i també Massaviu, que interpreta “Les llums de Nadal”. “Ell és del nostre cercle, i ha fet una ‘vibra’ que no m’esperava per res. Sempre havia practicat un pop-indie més tranquil·let, i, en canvi, ha aportat al disc un pop-indie-tecno, però mantenint l’essència”, admet el productor i coordinador del projecte. Un altre bon amic seu, EnNisu, baixista amb Roots, amb qui van coincidir per exemple al projecte Rabadàb, aquest cop ha facturat “Ja ha arribat el Nadal”, un reggae molt animat sobre el menjar nadalenc, “des dels galets fins a aquelles endívies al roquefort a qui ningú no fa cas”.

Una menció a banda mereix l’explosiva “Merry Xmas”, del vallesà Xicu: “Parla en primera persona de quan has de presentar la teva parella a un dinar amb la teva família, i en aquest cas a més a un sopar de Nadal. Té una essència molt tranquil·la, però dona una sensació d’emoció íntima. No m’esperava que fos ell, és el tema més cuqui de tot l’àlbum”.
 

L’ANTINADALA I ELS TIONS CLASSISTES

Qualsevol treball de nadales ha de tenir també la seva quota alternativa d’antinadales. En aquesta categoria s’hi poden escoltar “Carbó”, en què Roots ha incorporat tres amics de Mataró, Kuu, Calagher i Aymax, per fer una sèrie de rimes divertides sobre les situacions de les festes de Nadal. I també hi apareixen els lleidatans Sexenni amb la producció característica de Pep Saula, que confessen que s’han portat malament i prometen esforçar-se més a “Aquest any seré millor”.


També Triquell es passeja pel cantó fosc de Nadal. Quan Roots el va contactar per participar-hi ell ja havia estat indagant en la història del grup de rap d’Atlanta Outkast i el seu primer senzill, “Player’s Ball”, que sota l’aparença d’una nadala descriu els guetos de la ciutat nord-americana. I amb aquesta inspiració va enregistrar la seva pròpia nadala descreguda, “Cringemass”. Igualment crua, l’antinadala de Socunbohemio es titula “Pare Noel a la deriva”: “En el seu cas, vaig voler que hi participés per fer una ‘vibra’ més indie. La lletra diu que el Pare Noel ha tingut un accident i s’ha matat. M’agrada molt el contrast entre la tranquil·litat de la música i una lírica una mica cafre”.

El recopilatori es completa amb dues peces crítiques sobre el tió recuperades de treballs anteriors: una remescla de “Tió d’ofici”, de Dan Peralbo –inclòs a l’EP Immaculada Concepció (The Yellow Gate, 2021)–, on l’osonenc clama contra el maltractament de troncs, i Cookah P i Boom Boom Fighters amb “El tió no vol cagar”, en què l’aliança maresmenca-gironina canta a ritme de reggae que els tions caguen sempre als barris més acomodats i s’obliden dels més pobres.

I, abans de tancar l’edició, encara faltava el tall del duet Figa Flawas. “Em van dir que anirien als seus primers temps i farien un tema acústic...”, recorda Roots com van presentar-li el "Jaleo nadalenc". En definitiva, una compilació inèdita en què la fornada del nou pop català ofereix la seva visió de Nadal.
@figaflawas filtre palmeru Nadal Mix 23🎄#estiktokat #català #figaflawas #nadala ♬ jaleo nadalenc - Figa Flawas
 
Especial: Entrevistes
Arxivat a: Enderrock, Roots, Mushka, 31 FAM, Flashy Ice Cream, Greta, Dan Peralbo, maria hein, The Tyets, Socunbohemio, Tropiko, xavier abellaneda, Boom Boom Fighters, Dani6ix, izzkid, enMatu, Martigo, Galgo Lento, Lluc Planas, Xicu, Kuu, Calagher, Aymax, Cookah P, Figa Flawas, Sexenni, enNisu

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.