Miquel Martí i Pol

Miquel Martí i Pol
(Roda de Ter, 1929 - Vic, 2003)

Miquel Martí i Pol és sens dubte el poeta més popular de la segona meitat del segle XX. La seva poesia directa, profunda i propera arriba a la gent a través dels seus llibres, però també gràcies a pujar als escenaris i interpretar les seves pròpies cançons en els inicis de la Nova Cançó, a la seva activitat cívica i la seva col·laboració amb artistes plàstics (Joan-Pere Viladecans, Joan Miró...), gent de teatre (Fabià Puigserver, Lluís Pasqual, Rosa Maria Sardà...) i cantants (Lluís Llach, Celdoni Fonoll, Maria Cinta, Maria del Mar Bonet...) que han musicat els seus versos.
Martí i Pol dóna a conèixer els seus versos des dels anys cinquanta –el seu primer recull publicat és Paraules al vent (Premi Óssa Menor l’any 1953)– i els títols més destacats de la seva obra són: El poble (1956-1958), La fàbrica (1958-1959), Quadern de vacances (1976) o Estimada Marta (Llibres del Mall, 1978). La seva trajectòria és llargament guardonada i reconeguda, entre d'altres, amb el Premi Ciutat de Barcelona, la Creu de Sant Jordi (1983), el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (1991) i la Medalla d'Or de la Generalitat (1999).
Martí i Pol escriu a ¿Què és poesia? (Ed. Empúries, 2002): “(···) La poesia, de fet, és inexplicable. Entendre-la o no entendre-la, més ben dit, acceptar-la o no acceptar-la és una qüestió de sensibilitat i de confiança, fruit, al capdavall, de l’educació i sobretot de la pràctica volenterosa de la lectura”.
Autor de la biografia: Joaquim Vilarnau i Helena Morén Alegret
Xarxes socials: http://www.miquelmartiipol.cat/
Fotos
Amb el suport de: