actualitat

Un boicot feminista obliga a suspendre el concert d'Itaca Band a les Festes de Sants

El col·lectiu La Trama va boicotejar l'actuació assenyalant el cantant del grup com a agressor masclista

La formació de Montcada i Reixac havia d'actuar ahir a la programació impulsada pels Castellers de Sants

| 23/08/2017 a les 12:00h

Itaca Band dimarts 22 a les Festes de Sants
Itaca Band dimarts 22 a les Festes de Sants | Xavier Mercadé
El col·lectiu feminista La Trama de Sants va boicotejar i obligar a suspendre el concert del grup Itaca Band, que havia d'actuar ahir a la mitjanit en el marc de la programació organitzada pels Borinots, els Castellers de Sants. La convocatòria, avalada per diverses entitats socials de Sants, assenyalava el cantant del grup de Montcada i Reixac, Albert García, com a responsable d'una agressió masclista.
 

Itaca Band i alguns músics convidats després d'aturar el concert a la primera cançó. Foto: Xavier Mercadé


La banda de fusió havia convidat una vintena de músics amics –membres de Txarango, La Pegatina, Animal, Ojo de Buen Cubero, Bonobos, Muyayo Rif, Brams, Los Barrankillos i la Companyia Elèctrica Dharma, entre d'altres–, que van pujar a l'escenari al principi del concert per acompanyar el grup. De manera immediata, desenes de membres del col·lectiu Trama Feminista de Sants va irrompre a les primeres files del concert per boicotejar-lo, amb proclames de "Itaca Band agressors". Les protestes i els aldarulls posteriors van obligar a suspendre el concert, just després que el grup pogués interpretar un sol tema, "Promesas".

La convocatòria s'havia fet a partir d'un comunicat difós dimecres passat, que apuntava que "mentre hi hagi un cas no tancat per agressió sexista es demana a Castellers de Sants no dur al nostre barri a tocar el grup Itaca Band". Aquest és el text difós per La Trama Feminista de Sants, signat per una quinzena d'entitats socials i polítiques:



A causa del llançament d'objectes i dels forcejaments entre el públic, el grup va decidir abandonar l'escenari. Els aldarulls van acabar amb cinc persones ateses per la Creu Roja. El cantant de Txarango, Alguer Miquel, va intentar fer de mediador del conflicte, sense èxit, i posteriorment un grup de nou noies en representació d'Itaca Band va llegir un comunicat de la banda de Montcada que emplaçava les organitzadores de la protesta a reunir-se amb el grup per aclarir la presumpta acusació.

El comunicat que van llegir afirma: "Ja fa més d'un any que Itaca Band estem rebent acusacions d'agressors masclistes. Davant d'un fet tan greu com aquest, fem aquest comunicat per explicar-nos, tenir una veu i emplaçar-nos a reunir-nos amb cada col·lectiu per aclarir el que es cregui convenient. (...) Itaca Band no som agressors masclistes i volem aclarir que no hi ha cap denúncia formal. (...) Davant el mar de rumorologia i la negació constant al diàleg només podem dir #stopboicot".

Les portaveus d'Itaca Band llegint el comunicat del grup Foto: Xavier Mercadé


A banda d'aquests fets, l'agost de l'any passat també es va haver de cancel·lar un concert d'Itaca Band a Vitoria arran de la mateixa denúncia que s'ha difós ràpidament a les xarxes socials –aquí podeu llegir l'escrit de la Comissió de Txosnas de Vitoria (Gasteizko Txosnak)–. De fet, la darrera gira dels montcadencs ha estat seguida de diversos comunicats i escrits de denúncia masclista que assenyalen el grup.

Itaca Band ha anunciat que al llarg del dia d'avui farà públic un comunicat amb la seva versió dels fets, mentre que els organitzadors del concert, el castellers Borinots de Sants, es reuniran aquesta tarda en assemblea per decidir quines accions emprendre.

 
Arxivat a: Enderrock, Itaca Band, Festes de Sants, col·lectiu feminista, boicot

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.