Clownia Festival 2018. Foto: Xavier Mercadé
Cares pintades, tallers de circ o espais d'experimentació sensorial per als més petits van fer contagiar de somriures el nombrós públic familiar que va assistir durant els tres dies de diversió destinats a una forquilla de generacions que anava des de joves amants del mestissatge fins a famílies a l'última dels hits més transversals. Els concerts de La Mulata, Sabor de Gràcia, El Diluvi i Marinah van ser el preludi d'una nit d'infart que va arribar acompanyada del circ i teatre de Máximo Óptimo i Pam i Peu.
D'entre totes els actuacions, però, i complint totes els expectatives, el directe més esperat per grans i petits va ser el de Txarango. Amb un nombre de convidats que no es podrien comptar amb els dits de les dues mans, la banda amfitriona va oferir un concert amb la companyia d'artistes com Doctor Prats, Gertrudis, Companyia Elèctrica Dharma, Andrea Motis, el cor Cantabile, l'exintegrant de Txarango Marcel Lázara amb la seva nova companya musical Júlia Arrey i els incansables Gossos.
La revolució de l'alegria, però, no es va quedar al pla de l'inaccessible: les reivindicacions polítiques a favor de la llibertat dels presos i exiliats polítics, així com de la llibertat d'expressió (pel raper Valtonyc que havia de participar al festival) també hi van ser presents. La utopia va guanyar en aquest concert a la realitat amb l'arribada del sirià Ahmed Mohamad i la seva família, que els membres de Txarango van conèixer a un camp de refugiats de Grècia i que després de fugir de fronteres han arribat fins a l'escenari de la ciutat de les il·lusions. "Clownia 1, Europa 0", va cridar Alguer Miquel. Xavi Sarrià, Roba Estesa, Doctor Prats i Bazzookas van ser els encarregats de completar la nit de divendres 29 de juny amb més paraules llibertàries i crides feministes i LGTBI+.
Clownia Festival 2018. Foto: Xavier Mercadé
Clownia Festival 2018. Foto: Xavier Mercadé
El Clownia no només va albergar actuacions musicals, sinó que també va reflexionar al voltant de temàtiques de caire social a l'Espai Consciència. Algunes de les xerrades i tallers que s'hi van realitzar van parlat de racisme (amb SOS Racisme), de la posició de les dones al sector de la cultura (amb Natza Farré, Marinah, Elisabet Casanoves, Estel Solé i Iris Serrano) o sobre el paper de la cultura en temps de guerra, amb Iván Prado de Pallasos en Rebeldía, Sergi Espinosa, Alguer Miquel i Amparo Sánchez.