Entrevistes

Drop Collective: «En temps d'incertesa, cal treure forces per brillar, ballar i cuidar-nos»

Parlem amb la formació barcelonina sobre el seu segon treball d'estudi, 'Come Shine'

| 10/12/2021 a les 15:00h

Drop Collective
Drop Collective | Arxiu de l'artista
El col·lectiu rup de jazz jamaicà de Barcelona Drop Collective publica el seu segon àlbum Come shine (Brixton Records, 2021), que coincideix amb la celebració dels 5 anys de formació del grup. El disc gira entorn de les composicions d'Andreu Domènech, Daniel Ferruz i Alba Alsina, que recorren els ritmes jamaicans clàssics com l'ska, el rocksteady i el reggae combinant-los amb els sons del jazz, soul, rock i pop. Gravat als Estudis Ground amb Jaume Figueres, María del Río es converteix en la veu protagonista de les cançons. El treball ha estat editat per Armando Erenas, mesclat per Chalart58 i masterizat per Xavier “Lek” Farré. Parlem amb Drop Collective sobre aquest nou disc i el futur de la multiformació.



Quina diferència podem trobar en aquest nou treball respecte al debut 'Stormin' (La Panchita Records, 2018)?
La diferència principal és que en el nou àlbum hem incorporat per primer cop temes originals. En els inicis del col·lectiu, ara ja fa 5 anys, el nostre objectiu era investigar i jugar a fer arranjaments d’estàndards de jazz sobre ritmes jamaicans, utilitzant tot el potencial de la secció de vents. Aquesta idea inicial la vam poder plasmar en el nostre primer treball amb una acollida molt bona per part del públic. Durant els dos anys que va durar la gira de Stormin’, no vam deixar de presentar nous temes en directe, i a poc a poc vam començar a incorporar temes originals. A principis del 2020, just abans de la pandèmia, vam tancar la gira al Jamboree i, cap a la tardor, vam poder reunir els recursos i les energies per fer un videoclip i presentar el primer tema original, "My Daylight". Va ser cap a finals de l’any passat que vam decidir apostar fort i gravar el segon treball, aquest cop amb cançons originals, però mantenint també una representació d’estàndards, com "Old Devil Moon", arranjat per l’Andreu Domènech, i "Serenity", arranjat per Daniel Ferruz.

Heu publicat el treball en format vinil.
Sí, és genial! Come Shine és el primer treball que publiquem en format vinil. Tenim la sort de comptar amb el segell Brixton Records, que ha apostat per nosaltres. Estem molt contents de treballar amb ells per la seva especialització en els sons jamaicans i per l’encaix que tenim en el seu catàleg, que compta amb artistes com New York Ska-Jazz Ensemble, Akatz, Jah Jazz Orquestra, North East Ska Jazz Orquestra, The Aggrolites, Maroon Town...


"Come Shine", que dona títol a l'àlbum, és una celebració del moment present. Que té d'especial per vosaltres aquesta cançó?
"Come shine" és un early reggae, compost per Daniel Ferruz poques setmanes després de decidir el nom de la segona gira i que ha acabat sent també el nom del segon disc. Per nosaltres, marca un canvi d’etapa i és una injecció d’optimisme molt necessària, tenint en compte els temps que corren, especialment pels que ens dediquem a la música en directe. El nom del treball ve de l'expressió anglesa "Come rain or come shine" (també títol d’un estàndard de jazz, i que en català seria "tant si plou com si fa sol"). Aquesta expressió ens despertava determinació, resiliència i ganes de treballar per seguir fent música tot i la problemàtica actual. Tots estem passant temps de molta incertesa, i cal treure forces per brillar, per ballar i per cuidar-nos. La música és la nostra força i això volem transmetre.

A "My Favorite Phrase" heu dit que parleu sobre el poliamor. D'on surt el fet de voler encarar aquesta temàtica?
Creiem que és molt valuós reflexionar i parlar d’altres inquietuds a l’hora d’estimar fora de la monogàmia normativa. Volem ser persones felices i emocionalment sanes. A vegades quan estem en una relació podem tenir sentiments per altres persones sense que això impliqui quelcom dolent per a la nostra parella. Cal tenir eines per parlar-ho i per treballar-ho lluny de la culpa i l’egoisme. Amb "My Favorite Phrase", l’Alba Alsina ens va aportar aquest missatge que compartim tots i totes les que formem el col·lectiu.


Justament, en la majoria de cançons té un pes important l'amor, sigui entre persones, o cap a la natura -com a "Be the Storm" o "My Daylight"-. Volíeu que l'àlbum se centrés en aquesta mena d'històries?
No hi havia una idea predeterminada del missatge que volíem transmetre amb les lletres de l’àlbum. Els tres compositors, el Daniel Ferruz, l’Alba Alsina i l’Andreu Domènech, han aportat les temàtiques que han cregut compartides pel col·lectiu. L’amor és una temàtica que ens toca a totes, però, com dius, l’hem encarada de diferents maneres. "My Daylight" i "I’m So Sad You’re Leaving", de Daniel Ferruz, ens parlen d’un amor romàntic i de l'enyorança respectivament. "One With Love", de l’Alba Alsina, tracta de l’amor i les cures cap a un mateix. "Be The Storm", de l’Andreu Domènech, ens parla de l’amor a la naturalesa, de l’amor impossible, i de la bellesa de tot el que és salvatge i lliure. Al disc, per això, també s'hi troben altres temàtiques, com ara la importància de parlar les coses i tenir una bona comunicació a "Drop The Words", un tema d’aires two-tone. 

El mateix dia de la sortida del disc vau presentar-lo al centre cívic Tomasa Cuevas de Les Corts. Quines properes actuacions teniu pensat fer?
La propera actuació serà el 17 de desembre a les 19h al Centre Cívic Can Clariana Cultural. És l’últim espectacle que farem dins del cicle Barcelona Districte Cultural. Les entrades són gratuïtes i ja està oberta la reserva. De cara a l’any que ve tenim diverses dates confirmades que anunciarem pròximament. La situació per a la música en directe segueix sent molt complicada. Calen ajudes i mesures lògiques i clares. La improvisació que ens la deixin als músics de jazz.
Especial: Entrevistes
Arxivat a: Enderrock, Drop Collective, entrevistes

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.