cròniques

Les versions que Catalunya necessita sonen a Apolo amb el Desconcert d'iCat

Ahir es va celebrar una nova edició del Desconcert anual d'iCat que proposa parelles improbables fent versions sorprenents

Hi van actuar, entre altres, Joan Miquel Oliver amb Julieta, Figa Flawas amb Sabor de Gràcia, Blaumut amb Dan Peralbo, Lildami amb Sara Roy o The Tyets amb la Companyia Elèctrica Dharma

| 10/05/2023 a les 12:30h

Desconcert d'iCat 2023
Desconcert d'iCat 2023 | Arxiu CCMA
El gran esdeveniment anual d'iCat enguany s'ha descentralitzat. El Desconcert ha voltat arreu de Catalunya i ahir va culminar amb la gran festa habitual a l'Apolo. Per l'escenari van passar fins a vint-i-sis artistes, fent parelles i duets improbables i defensant versions de cançons pròpies, èxits internacionals o mash-ups esbojarrats, com el "Coti x coti" de The Tyets amb la Companyia Elèctrica Dharma, el "Mussegu" rumber de Figa Flawas amb Sabor de Gràcia, "Una vaina loca" en una adaptació al català d'Edu Esteve i Lal'Ba o el "Pa amb oli i sal" de Blaumut, que amb Dan Peralbo i El Comboi van convertir en una aclucada d'ullet al "Simpathy for the Devil" de Rolling Stones.

Presentada per les locutores del Loft d'iCat Xènia Casado i Berta Aroca, la festa va començar amb una versió de l'"Avui l'únic que vull" de Pau Vallvé a càrrec del terrassenc Galgo Lento i el bisbalí Xicu, que es van dur al tema al seu propi terreny. De la mateixa manera que van fer tot seguit Roba Estesa i Elane, amb un "All The Thing She Said" -de t.A.t.u-, amb fragments de collita pròpia i reivindicant 'bollerisme'.
 

Julieta i Joan Miquel Oliver al Desconcert d'iCat 2023 Foto: Arxiu


Socunbohemio i Roserona van entomar plegats una versió a la catalana d'"El encuentro" d'Alizzz Amaia, mentre que Julieta es va sumar amb el seu autotune a l'"Atlantis" de Joan Miquel Oliver, una proposta interessant però que deixa pendent una col·laboració a la inversa, amb Oliver entonant un "Tu juru ju" o "Cari" de l'artista barcelonina.
 

Lal'Ba i Edu Esteve al Desconcert d'iCat 2023 Foto: Arxiu CCMA


L'exconcursant d'Eufòria Edu Esteve i els d'Olesa de Montserrat Lal'Ba es van ajuntar per fer una versió que Catalunya necessitava i no ho sabia: "Una vaina loca" de Fuego -que ja fa més de 10 anys que sona a les discoteques d'arreu-, en català. I encara en va arribar una de més sorprenent: el "Mussegu" de Figa Flawas en versió rumbera al costat de Sabor de Gràcia. La parella va ser un dels grans encerts de la nit, amb una proposta que va convèncer un públic fan de la cançó del duet de Valls i que la va cantar de cap a peus.
 

Figa Flawas i Sabor de Gràcia al Desconcert d'iCat 2023 Foto: Arxiu CCMA


Certs problemes tècnics van fer que el català "Otro atardecer" (de Bad Bunny i The Marias) que proposaven Le Nais i Guineu no aconseguís volar tan alt com hauria pogut, tot i la voluntat i les coreografies estudiades que totes dues arites van defensar a l'escenari. Va ser el torn de Yung Rovelló i l'exeufòrica Scorpio que van convèncer els mil·lènials i centennials de la sala amb el remix techno de l'opening de la sèrie animada del Super3 Rovelló, combinant-ho amb versos propis.
 

Yung Rovelló i Scorpio al Desconcert d'iCat 2023 Foto: Arxiu CCMA


La bogeria -a dalt i a baix de l'escenari- es va desfermar amb Blaumut, que va interpretar el seu "Pa amb oli i sal" amb uns Dan Peralbo i El Comboi eufòrics i saltimbanquis que van sumar a l'equació els reconeixibles cors de "Simpathy for the Devil" de Rolling StonesGood Jan (P.A.W.N. Gang) i Jordi Ganchitos van fer junts una versió del "Quédate" de Quevedo que el públic va acollir divertit, tot i que no va aconseguir superar el llistó de la històrica parella que P.A.W.N. Gang va fer amb Manel al Desconcert del 2017 ("Io cumpateshu").
 

Blaumut amb Dan Peralbo i El Comboi al Desconcert d'iCat 2023 Foto: Arxiu CCMA


El celebrat raper i jurat d'Eufòria Lildami va versionar amb la manresana Sara Roy l'emblemàtic "Hey Ya!" (d'Outkast), en la melodia del qual va encabir-hi també el seu hit "Supermercat". Els Catarres, amb l'ajuda de Ladilla Rusa, van aconseguir portar realment la "Jenifer" al Pont Aeri, just 12 anys després, amb una versió màquina de la seva cançó més corejada.
 

The Tyets amb la Companyia Elèctrica Dharma al Desconcert d'iCat 2023, amb el públic ballant «Coti x coti» Foto: Arxiu CCMA


Per al final es va reservar una de les col·laboracions més esperades. Ja se'ls va poder veure junts al Palau Sant Jordi fa tot just unes setmanes, però ahir Companyia Elèctrica Dharma va sumar tota la seva expertesa i destresa instrumental al gran hit de la temporada, que no és altra que el "Coti x coti" de The Tyets, que va agafar així una nova volada. L'Apolo la va rebre amb entrega, ballant sardanes -o alguna cosa que s'hi assemblava-, i cantant-la íntegrament i a ple pulmó.
 

Desconcert d'iCat 2023 Foto: Arxiu CCMA


La premissa del Desconcert és ja d'entrada fer una festa musical divertida i desconcertant, a vegades amb parelles o versions més encertades que d'altres. I tant de bo algunes d'elles surtin del Desconcert -com va fer aquell "Io cumpateshu"-, i ens arribi una nova entrega d'Alizzz amb Amaia cantant junts en català o un "Mussegu" rumber. Però per sobre de tot, el Desconcert té sempre la voluntat de fer passar una bona estona tant als artistes com als assistents, crear complicitats inesperades entre els músics i presentar propostes joves al costat de consolidades. I sens dubte, ahir van complir aquest objectiu amb èxit.
Especial: Cròniques
Arxivat a: Enderrock, The Tyets, sara roy, Lildami, Dan Peralbo i el Comboi, blaumut, sabor de gràcia, Figa Flawas, joan miquel oliver, julieta, cròniques, iCat, Apolo, desconcert, companyia elèctrica dharma

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.