Actualitat

L'Auditori estrena temporada amb l'OBC i l''Heroica' de Beethoven

L'equipament barceloní engega la temporada 2023-2024 sota el títol 'Poder o revolta'

La programació inclou més de 500 concerts d'estils i àmbits diferents fins al mes de juny

| 28/09/2023 a les 18:00h

L'exterior de l'Auditori de Barcelona
L'exterior de l'Auditori de Barcelona | Arxiu l'Auditori
Demà, l'Auditori de Barcelona iniciarà la nova temporada 2023-2024 amb un concert de l'OBC dirigida per Ludovic Morlot interpretant l'Heroica de Ludwig van Beethoven. Aquest serà el gran tret de sortida d'aquesta nova i extensa programació de més de 500 concerts que portarà com a títol Poder o revolta, amb diferents cicles i itineraris possibles concebuts per a tota mena de públics. Per això, els responsables de L’Auditori de Barcelona no dubten a assenyalar la programació com “la més ambiciosa tant des del punt de vista artístic com social”. 

L'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) comptarà per segon any consecutiu amb Ludovic Morlot com a director titular i amb Marta Gardolinska com a principal directora convidada, que també repeteix per segon cop. A més de l'Heroica, l'orquestra interpretarà La consagració de la primavera de Stravinski, el Romeu i Julieta de Prokófiev, la Patètica de Txaikovski, l’Escocesa de MendelssohnLa Creació de Haydn, el Rèquiem de Verdi i la Quarta Simfonia de Brahms. A més, l'OBC comptarà amb grans solistes convidats, com els violinistes James Ehnes, Patricia Kopatchinskaja i Augustin Hadelich, els violoncel·listes Alisa Weilerstein, Narek Hakhnazaryan i Jean-Guihen Queyras i els pianistes Kirill Gerstein, Lucas Debargue i Denis Kozhukhin.

A més, el director titular de l’OBC, Ludovic Morlot, incorporarà a cadascun dels seus programes –sense excepció– obres de compositors catalans, com Baltasar Samper, Frederic Mompou, Josep Soler, Jordi Cervelló, Xavier Montsalvatge, Eduard Toldrà o Joan Lamote de Grignon. Per altra banda, l’Auditori recordarà el concert inaugural de l’equipament programant La fanfàrria de Joan Guinjoan com a obertura de la temporada, tal com es va fer a l’estrena de la Sala 1 en un concert històric. 


 

LA BANDA MUNICIPAL

La Banda Municipal de Barcelona, amb el director de Muro d’Alcoi José Rafael Pascual-Vilaplana com a batuta titular, presentarà una temporada que aposta per les grans obres mestres del repertori original per a banda simfònica. És el cas del Concert per a gran orquestra de vents, d’Ida Gotkovsky, o la Simfonia del Senyor dels Anells, del neerlandès Johan de Meij, que protagonitzarà el Retrat d’Artista de la banda aquesta temporada. També hi sonaran Joan de l’Ós, d’una personalitat històrica vinculada a la banda com és Ricard Lamote de Grignon, així com la Novena Simfonia de James Barnes i The Power or Rome, de Percy Grainger. La programació de la temporada també inclourà algunes de les adaptacions del gran simfonisme, com l’Obertura 1812 de Txaikovski, el Magnificat de John Rutter, Els Planetes de Holst, L’ocell de foc de Stravinski i estrenes mundials com la Simfonia Gaudí, d’Albert Guinovart
 

MÚSICA DE CAMBRA 

En el marc de la programació de cambra, el nou cicle Intocables es presentarà amb un plantejament original de quatre solistes de renom que tocaran amb l’OBC i oferiran també concerts de cambra, com els Retrats d’Artista amb què L’Auditori vol assenyalar grans valors musicals per descobrir. És el cas del pianista Denis Kozhukhin, que farà el Segon concert de Brahms amb l’orquestra i sonates de Liszt i Schubert en recital; la violoncel·lista Alisa Weilerstein, que a més de la Simfonia concertant de Prokofiev oferirà les sonates de Beethoven, i el violinista Sergei Dogadin amb el violoncel·lista Narek Hakhnazaryan, fent Brahms i Dvorak respectivament.

Per a commemorar els 25 anys de l'Auditori, l'equipament plantejarà una altra fita històrica, la celebració de la integral de quartets de corda de Dmitri Xostakóvitx, a càrrec d’una formació de prestigi, resident a més de l’equipament: el Quartet Casals. Les quinze peces del creador rus sonaran repartides en sis cites memorables al llarg de la temporada: el 3 i el 4 d’octubre, el 30 i el 31 de gener i el 14 i 15 de maig. 
 

Quartet Casals Foto: David Ruano - Igor

 

JAZZ, POP I MÚSIQUES MODERNES

En l'àmbit del jazz, el pop i les músiques modernes, l'equipament barceloní comptarà amb diversos cicles que programaran regularment concerts d'aquest àmbit. Els dos principals seran el Sessions i el Sit back, tot i que les seccions Subsònic Emergents també programaran de forma puntual algun artista. Dins d'aquesta programació, s'hi podran escoltar propostes com el folk de Belda & Sanjosex (20 d'octubre - Sala 2), plasmat en el disc Càntut (Bankrobber, 2016); el pop independent de Nico Roig (4 de novembre - Sala 3); l'ambiciosa proposta de folk de gran format de l'Orquestra de Músiques d'Arrel de Catalunya (OMAC) i Anna Ferrer (11 de novembre - Sala 2); la fusió d'electrònica amb tints de contemporània de Nils Frahm (26 de novembre, Sala 1); i el jazz contemporani de Marco Mezquida (20 de desembre), que presentarà el nou disc Tornado (autoeditat, 2023).

Ja el 2024, hi haurà més propostes com les de l'espectacle interdisciplinari Pulsació, cos i textura d'Arnau Obiols, Núria Andorrà, Santi Careta i Magí Serra (26 de gener - Sala 3) i l'indie del líder de la Iaia Ernest Crusats (27 d'abril), entre altres. Menció especial mereix la Marató de jazz programada per al 4 de maig, que reunirà noms com Alba Careta Group, Martín Leiton Quartet, Los Fumeros, Òscar Latorre i Gorka Benítez Trio


 

MÚSICA ANTIGA

L’empremta universal de la residència de Jordi Savall amb el seu cicle El So Original dedicarà els programes a autors de referència com Haydn i Vivaldi, a més de projectes que indaguen en el relat de temporada, l’un centrat en la mar, com a vehicle d’intercanvi i diàleg cultural, i l’altre, de radical actualitat, en la guerra i la pau. A més, la temporada 2023-24 presentarà altres projectes tan atractius com l’òpera de Haendel Aci, Galatea e Polifemo, en la qual Dani Espasa es posarà al capdavant d’un repartiment de luxe encapçalat per la mezzosoprano Vivica Genaux. I, al mateix temps, el Festival Llums d’Antiga oferirà des dels sis motets de Bach fins a un programa dedicat a l’entorn de Jean-Baptiste Lully, amb artistes de referència com l’Ensemble o Vos Omnes, El Gran Teatro del Mundo, Forma Antiqva o la virtuosa flautista de bec neerlandesa Lucie Horsch.


 

MÚSICA CONTEMPORÀNIA I NOVES MÚSIQUES

En el terreny de la música de nova creació, l'auditori barceloní fa una aposta decidida per nodrir la col·laboració amb el Festival de Nova Creació Sonora de Barcelona Mixtur, amb tres jornades en què es podran escoltar des de clàssics del repertori com György Ligeti amb el Quartetto Maurice fins a estrenes de Joan Magrané i Ramon Humet, amb artistes tan diversos com l’Ensemble o Vos Omnes, el contratenor Carlos Mena o l’actor Pere Arquillué. Aquest darrer, al costat de les pianistes Lluïsa Espigolé i Imma Santacreu, protagonitzarà l’estrena mundial de l’obra Constellations de Miró, un encàrrec de L’Auditori amb música d’Héctor Parra i poesia d’Arnau Pons.

També en el marc del Sàmpler Sèries cal destacar Gerard Griséy amb Frames Percussion, la GIO Symphonia i l’Orquestra de l’Esmuc, que presentaran per primera vegada a Barcelona dues obres cabdals de l’espectralisme francès: Le temps et l’écume, i la monumental Les espaces acoustiques, amb el violista Jonathan Brown com a solista i dirigida per Ernest Martínez Izquierdo. Paral·lelament, un altre festival que hi programarà nova música serà el Subsònic, que s'inaugurarà amb la icònica obra de Steve Reich Music for 18 Musicians, que no s’ha sentit a Barcelona des del 2011, any en què va estrenar-se a la capital catalana, també a L’Auditori.

Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, L'Auditori, OBC, actualitat, temporades

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.