Els millors discos de 2023 (50-26)

| 19/12/2023 a les 14:05h

50.



EL PONY PISADOR & THE LONGEST JOHNS

The Longest Pony
(Guspira)

Trobada entre dos grans grups de folk i música celta, un de català i l’altre anglès, al voltant de la passió compartida dels sea shanties, els cants de feina mariners.

 

49.



YUNG RAJOLA

Peter Pan
(Halley Records)

Després d’haver iniciat la trajectòria des del món del trap i haver abraçat les músiques urbanes, el lleidatà aposta ara pel pop per exposar les vivències i reflexions d’un jove que, com Peter Pan, no vol fer-se gran.

 

48.



CRIM

Cançons de mort
(HFMN Crew)

La banda de punk-rock tarragonina presenta el quart àlbum d’estudi mantenint-se fidel al seu estil. Les lletres àcides i fosques cantades per Adrià Bertran i la guitarra de Quim Mas ja són marca de la casa.

 

47.



RICKY GIL & BISCUIT

Artefactes sonors de l’underground català
(Chesapik)

Acompanyat d’un competent grup de rock, el barceloní Ricky Gil homenatja temes valuosos de la història de la cançó catalana, adaptant-los de manera lliure.

 

46.



GALGO LENTO

Martinet!
(Luup Records)

Tercer àlbum del terrassenc, que perfila la seva proposta de lletres reflexives i melancòliques, amb cert humor descregut i corrosiu i embolcallades amb sonoritats eclèctiques, del hip-hop al soul.

 

45.



ANGELADORRRM

Res dura gaire estona
(The Indian Runners)

Les dualitats, i especialment l’encant d’aquell espai ombrívol situat entre la vigília i el son, són el fil argumental i la inspiració del primer EP del projecte barceloní que encapçala Àngela Balcells. 

 

44.



AMULET

Petit viking
(Segell Microscopi)

El bandautor de Santa Maria del Camí reuneix al segon disc cançons al voltant d’un vell tema mític, el del viatge de l’heroi, tot combinant trets de l’indie-folk amb altres de l’electrònica i la urbana.
 

43.



DAN PERALBO I EL COMBOI

Cosa fina
(The Yellow Gate Records)

L’energia i el desvergonyiment són dues de les grans qualitats de la banda de Torelló. En tornen a fer gala al seu quart EP, gravat en directe, on les guitarres incorporen a més bones dosis de funk.

 

42.



JOSEP XORTÓ + THE CONGOSOUND

Ocells com tu
(Austrohúngaro)

El barceloní Josep Xortó es reuneix amb l’artista olotí Carles Congost per fer cançons pròpies que recreen, amb humor i melancolia, estils com l’italodisco, la new wave i el synthpop dels anys vuitanta. 

 

41.



NIL MOLINER

Lugar Paraíso
(Warner Music)

Tercer treball del santfeliuenc, que aplega quinze noves peces amb la seva característica manera de cantar a les alegries i les penes. Inclou el tema en català “Quan no siguis a prop”, amb Lluís Gavaldà. 

 

40.



BUHOS

La nit està que crema
(Halley Records)

La banda de Calafell continua cremant la nit amb hits ideals per ser corejats i incorpora una major presència electrònica en un treball coproduït amb Genís Trani i David Rosell.

 

39.



LILDAMI

Dummy
(Halley Records)

Amb la seva fórmula de ‘música aquàtica’ i transversal, el terrassenc es capbussa en una nova tanda de cançons –inclosa la hiperexitosa “Supermercat”– cuinades amb sis productors diferents. 

 

38.



31 FAM

X si ens veiem en una altra vida
(autoeditat)

El combo sabadellenc de músiques urbanes s’obre a nous camps estilístics al cinquè disc, amb el qual vol obrir una nova etapa en la seva trajectòria, tant pel que fa a la sonoritat com a l’esperit. 

 

37.



OKDW

08880
(Hidden Track Records)

El món alegre i ballable, a més de les reivindicacions d’una vida més saludable i diversa, batega en el primer àlbum d’OKDW, liderat per la cantant i compositora ara resident a Cubelles Virts Martos. 

 

36.



CARLES BELDA

Ciclisme aborigen - Vol. 1
(Bankrobber)

Àlbum il·lustrat de l’intrèpid músic vallesà. Aparca l’acordió diatònic i entoma el teclat Hammond per fer una banda sonora imaginària i instrumental a l’entorn de la rica cultura ciclista als Països Catalans.
 

35.



PAULA VALLS

Començar de nou
(Satélite K)

Tercer disc –i primer en català– de la cantant manlleuenca, que reflecteix un moment de serenitat després d’haver patit un TCA. El soul-jazz dels treballs anteriors dona pas a un aire més pop. 

 

34.



JUDIT NEDDERMANN

Lar
(Universal / Música Global)

La cantautora vilassarenca torna als seus orígens i aixeca una llar de cançons amables, vitalistes i balsàmiques. Un acurat àlbum de recolliment domèstic volgudament allunyat del brogit i les urgències.
 

33.



ALBA CARETA I HENRIO

Udolç
(Segell Microscopi / Bankrobber)

Tercera producció discogràfica del projecte Càntut. La trompetista i cantant bagenca i el vocalista igualadí recreen el món de les cançons de bressol amb un gran ventall de matisos.
 

32.



MAIO

Suau
(Propaganda pel Fet!)

L’empoderament col·lectiu, l’afecte, les cures i l’amor lèsbic brandats amb llibertat amaren les eclèctiques composicions de la santandreuenca, que es mostra lluitadora i valenta en el seu segon llarga durada. 
 

31.



BIEL MARTÍ

La llum que portes dins
(Segell Microscopi)

Seguint el camí dels grans referents del folk i el country internacional, el cantautor barceloní aborda des de diverses perspectives històries de tràngols sentimentals, addiccions dures i el temps que passa. 
 

30.



MAMA DOUSHA

Segur que m’equivoco
(Promo Arts Music)

El barceloní Bruno de Fabriziis presenta en un EP la seva singular barreja de cançó d’autor i pop urbà. Amb la col·laboració estel·lar de Joan Garriga al merengue “L’amor no està de moda” i la popular “Rikiti”. 
 

29.



VITTARA

Incògnita brutal
(autoeditat)

El quartet barceloní proclama amb el primer disc en solitari l’amor pel pop melancòlic de guitarres, així com les seves preferències per El Petit de Cal Eril, de qui manlleva el concepte del títol. 
 

28.



AL·LÈRGIQUES AL POL·LEN

Cants, crits, baralles
(Music Bus Records)

Al tercer àlbum el quintet de Gràcia emprèn un nou rumb sonor. El pop més melancòlic que havia fet fins ara dona pas a una aposta molt més festiva i ballable, en la línia de les grans girlbands

 

27.



CARLES DÉNIA

Mussol
(autoeditat)

El cantautor de Gandia fa bandera de la llibertat creativa combinant les lletres pròpies amb frondoses musicacions, fantasioses, acurades i personals, inspirades en grans poetes valencians contemporanis.

 

26.



SOCUNBOHEMIO

Contes de les quatre estacions
(Vida Records)

El jove barceloní Artur Viñas, artísticament Socunbohemio, pren referents cinematogràfics i literaris en el seu àlbum de debut, amb tretze vinyetes de pop dolç i melancòlic, costumista i romàntic.


 

<< 100 - 51

Arxivat a: Enderrock, El Pony Pisador, The Longest Johns, Yung Rajola, crim, Ricky Gil, Biscuit, Galgo Lento, Angeladorrrm, Amulet, Dan Peralbo i el Comboi, josep xortó + The Congosound, Nil Moliner, buhos, Lildami, 31 FAM, OKDW, Carles Belda, Paula Valls, Judit Neddermann, Alba Careta, Henrio, Maio, Biel Martí, Mama Dousha, Vittara, Al·lèrgiques al Pol·len, Carles Dènia, Socunbohemio, Discos 2023

COMENTARIS

Susurros del Viento

Martin, 13/01/2024 a les 16:13

Excellent album. Heard from Barcelona to Bangladesh (see Youtube videos). By Alba Amengou.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.