Festivals

El 37è Tradicionàrius arriba amb més d'una cinquantena de concerts de folk

La 37a edició del Festival Folk Internacional Tradicionàrius tindrà lloc del 12 de gener al 22 de març de 2024 i acollirà unes 55 propostes al voltant de la música folk i tradicional dels Països Catalans i d'altres cultures

Värttinä, el Gran Conjunt de Música d’Arrel de l’ESMUC amb Carles Belda, Ali Doğan Gönültaş, Caamaño & Ameixeiras, Criatures, Trèvol o Mesclat, són alguns dels artistes programats

| 10/01/2024 a les 18:00h

Carles Belda
Carles Belda | Juan Miguel Morales
El 37è festival de folk internacional Tradicionàrius se celebrarà del 12 de gener al 22 de març a Barcelona i acollirà un total de 55 propostes emmarcades en l'àmbit del folk i la música d'arrel. L'acte inaugural tindrà lloc amb la tradicional cercavila des de la plaça de la Vila al Centre Artesà Tradicionàrius amb Kabum i el Col·lectiu Guirigrall. Després, acollirà l’espectacle Les veus del CAT, que explicarà els 30 anys d'història de l'equipament a través de records, vivències, fotografies, audiovisuals, espais, persones, artistes i música, sobretot molta música.

Aquesta nova edició del festival internacional de folk ha volgut posar èmfasi en la unió dels Països Catalans i reivindicar el seu compromís amb la música de tradició oral. Per això, la imatge d'enguany, dissenyada per Quim Díaz, vol refermar "la lluita per la música, la dansa, la llengua i la tradició viva dels Països Catalans". No obstant això, la programació no només inclourà un ampli ventall de propostes del país, sinó que com és habitual, acollirà propostes d'altres territoris com el País Basc, Galícia, la Carèlia finlandesa, Bulgària, Itàlia i o el Kurdistan.
 

Cartell del Tradicionàrius 2024


El gran nucli del festival serà el Centre Artesà Tradicionàrius. Allà s'hi podrà gaudir del grup carelià Värttinä (14 de gener, 19 h), el Gran Conjunt de Música d’Arrel de l’ESMUC amb Carles Belda (19 de gener, 20:30 h), l'anatoli Ali Doğan Gönültaş (2 de febrer, 20:30 h), el duet gallec Caamaño & Ameixeiras (15 de febrer, 20:30 h) el grup Criatures, que celebrarà deu anys de trajectòria (16 de febrer, 20:30 h), Marcel Casellas i La Vella Clúndia (29 de febrer, 20.30 h), el quartet basc Korrontzi, que arriba als 20 anys de carrera (01 de març, 20:30 h), Caldo (03 de març, 20:30 h), els guanyadors del Concurs Sons 2023, Trèvol (14 de març, 20:30 h), la proposta de ballable de La Viu Viu (17 de març, 19 h), la Cercavila amb les Colles de Cultura, que arrencarà des de la Plaça de la Vila i acabarà al CAT (22 de març, 20h), i Mesclat (22 de març, 22 h).
 

FOLK i CANÇÓ D'AUTOR, AL TRAD D'AUTOR

En col·laboració amb el Festival BarnaSants, el Tradicionàrius tornarà a impulsar el cicle conjunt Trad d'autor, que portarà diverses propostes a cavall entre la cançó d'autor i el folk en diversos espais de Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat. Els artistes programats són Adolfo Osta (04 de febrer, 20:00 h · Casinet d’Hostafrancs), Carles Dénia (18 de febrer, 19 h · Auditori Barradas), Alba Careta i Henrio (21 de febrer, 20 h · L’Auditori de Barcelona, sala 3), Carola Ortiz (23 de febrer, 20:30 h · CAT), Verdcel (25 de febrer, 19 h · CAT), Magalí Sare i Manel Fortià (07 de març, 20:30 h · CAT), Alidé Sans (10 de març, 20.30 h · CAT) i Miquel Gil (15 de març, 20:30 h · CAT).
 

MÉS ENLLÀ DEL CAT

Més enllà del Centre Artesà Tradicionàrius, el festival també ha programat concerts en diferents iniciatives i espais. Al Palau de la Música, hi actuarà Tarta Relena, Cocanha i Los Sara Fontán amb el projecte 4132314, sobre les treballadores del tèxtil, mentre que en el marc de Santa Eulàlia, la Festa Major d'Hivern de Barcelona, hi actuarà a la Plaça Sant Juame el 10 de febrer el trio carnavalesc Glam Folk i el grup del Camp de Tarragona La Cosina

També hi haurà una part de la programació del festival que s'integrarà a les festes de Sant Antoni a Gràcia. Durant el darrer cap de setmana de gener, la tradició importada de la vila mallorquina de Sa Pobla acollirà iniciatives com una nit de glosa, un taller de ball de bot a càrrec de Jordi Cardona o el concert de Júlia Colom dins del marc del Circuit Folc, entre altres. A més, el folk també arribarà als mercats amb tres propostes: Xeremiers i glosadors, dins dels Foguerons de Sant Antoni (27 de gener · Mercat de la Llibertat, Mercat de l’Abaceria, Mercat de l’Estrella i Mercat de Lesseps), un Taller de cançó (10 de febrer · Mercat de Mercat de l’Abaceria i Mercat de l’Estrella), i el taller del grup de dones gallegues Namorala Pandereteiras (09 de març · Lesseps i Mercat de la Llibertat).
 

ENTRE BALLS I VIOLES DE RODA

En el marc de la 37a edició del Festival Tradicionàrius, tornen els monogràfics i, enguany, conjuntament amb l’Associació de Violes de Roda de Catalunya, el certamen ha dedicat un monogràfic a aquest cordòfon. El 2 de març es concentrarà l'activitat d'aquest instrument al CAT amb una taula rodona, un monogràfic i el concert de Lou Dalfín. Per altra banda, també hi haurà tres concerts pensats per a ser ballats al CAT: Ciac Boum i La Gravetat de Coulomb (17 de febrer, 20:30 h), Fabrizio Piepoli amb Andrea De Siena i Vincenzo Gagliani (24 de febrer, 20:30 h), Les Violines i Sukarije (08 de març, 20.30 h).

Per últim, també formaran part de la programació Les Vespres dels dimecres. Coordinada per Marcel Casellas, la iniciativa busca crear complicitats entre músics que mai han tocat ni improvisat junts. Simultàniament, també se celebrarà el 4t Torneig de Gambits Jordi Fàbregas, dedicat al músic i històric director del festival.
Especial: Festivals
Arxivat a: Enderrock, Tradicionàrius, folk, festivals, Tradicionàrius 2024

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.