cròniques

Ens tornarem a veure, Maleducats

Aquest cap de setmana s'ha pogut celebrar la primera edició del festival terrassenc, originalment prevista pel 2020

| 18/07/2022 a les 13:30h

Lildami al Maleducats 2022
Lildami al Maleducats 2022 | Pau Griera
Per fi el festival Maleducats és una realitat. Després de dos anys de pandèmia que n’impossibilitaven una primera edició, aquest cap de setmana hem pogut gaudir de l’experiència de la manera més satisfactòria possible. Ara, ja podem confirmar que és un dels primers esdeveniment de referència per l’escena urbana catalana i internacional; a més ubicat a la Masia Els Bellots de Terrassa.

A les sis de la tarda de divendres, amb una llarga cua de gent impacient, s’inaugurava el festival. 31 FAM obria el cap de setmana amb un concert compacte a l’escenari Maleducats, confirmant que el seu Jetlag Tour és un espectacle, i estrenant els nous senzills “B2 Real” i “Wan Tun” en primícia fent embogir el públic.

Seguidament, a l’escenari Pocavergoya, Mushkaa va pujar a realitzar la seva tercera actuació en directe. Acompanyada de Roots a la taula, Greta Farelo als coros i un duo de ballarines, cada cop va mostrar el seu talent a punt per explotar en un espectacle breu però intens. “Res Kla”, el seu primer senzill, va ser corejat per un públic jove que veu l’èxit en el futur d’Irma Farelo.
 

L’eivissenca Aleesha va omplir l’escenari Maleducats presentant el segon àlbum La patrona (Mogul Vision Latin, 2022). Les expectatives de veure-la col·laborar amb Emilia a “828” i amb Taichu (a qui li van canviar de dia de l’actuació) a “Arrepentío”, es van quedar en un somni. Tot i així, no els va fer falta a la cantant, a les seves ballarines i al seu productor Bexnil per confirmar que tenen la capacitat de convertir-se en la pròxima referència nacional en qualsevol moment, amb un escenari ple de “patronas”.
 


Els reis de la vesprada sens dubte, però, van ser Flashy Ice Cream. Just acabant de publicar el nou EP estiuenc Aftersun (Delirics, 2022), els sabadellencs van portar tots els seus himnes i cançons més emblemàtiques en un format diferent de producció perfecte, passant des del reggeaton al tecno i el drum’n’bass. A més, van afegir-hi les col·laboracions de Lildami (organitzador del Maleducats) a “Collin’ el blat”, i de Lil Didi i Mushkaa, amb l’estrena de “Bona Vida”.
 


El mataroní Mi Amargo, que havia sigut confirmat dos dies abans per la cancel·lació de Ptazeta, va portar dalt de l’escenari el nou disc, Palomitas en el suelo (Halley Records, 2022), fent palès el seu potencial com a artista en portar al rap gran varietat de gèneres musicals amb la producció de Scotty DK. L’escenari Pocavergonya va tancar-lo el projecte navarrès Zetak, l’únic concert de la primera nit amb banda, qui va ensenyar en directe el segon disc Zeinen Ederra Izango Den (autoeditat, 2020), on compta amb la col·laboració d’Oques Grasses, a “Hitzeman”.
 

Emilia al Maleducats 2022 Foto: Pau Griera


L’argentina Emilia va ser de les actuacions més aclamades a l’escenari Maleducats, que va pujar a presentar el seu disc Tú crees en mí? (Sony Music, 2022). En el mateix escenari, el jove d’Hospitalet de Llobregat Beny Jr va mostrar, en un directe reduït i atrevit, que ja sigui en solitari com amb Morad, cada cançó que publica és un himne pels fans del “Combo la L”.

L’espera del cap de cartell Bizarrap per fi va donar els seus fruits amb un show de DJ punxant les seves millors sessions en directe i sorprenent amb els remixos més inesperats. Sense cap mena de dubte, que un dels artistes més escoltats internacionalment aterri a actuar a Terrassa és un dels records més impactants que tindrem del Maleducats.
 

Bizarrp al Maleducats 2022 Foto: Pau Griera

 

PROMESES MALEDUCADES

El dissabte, tot i l’abscència de Quevedo i Ptazeta com a caps de cartell (que van cancel·lar la seva actuació per motius de salut) es va fer notar, es va poder gaudir amb la mateixa intensitat que el primer dia. Julieta va ser la primera a pujar a l’escenari amb Fast Boo als plats, presentant-hi l’EP Juji (Music Bus, 2022). Un espectacle entre el pop, el trap i la música electrònica, acompanyada de les seves ballarines, en què va aprofitar per mostrar un avançament del pròxim treball, previst per setembre.
 


La madrilenya Paula Cendejas va fer un concert a l’escenari Maleducats on l’amor i el desamor eren les temàtiques principals. L’artista hi va filar un discurs motivador en què va animar al públic a perseguir els seus somnis, posant-se a ella mateixa com a exemple: amb l’esforç que ha dedicat a la música, ara es trobava fent concerts tan especials com el que oferia a Terrassa.

Els gironins Doble & Hug Sound van triomfar amb el seu directe, acompanyats de la Basement Band, avançant el pròxim treball discogràfic. Mantenint el rap dels seus inicis, però cada vegada unint més estils, del funk al reggaeton, passant pel trap més salvatge. En mig de l’actuació, Doble va fer pujar Lildami dalt de l’escenari, qui va prometre que el grup tornaria a actuar al Maleducats en la pròxima edició.
 


La de Ca7riel & Paco Amoroso va ser de les actuacions més esperades pel públic, que va cridar a ple pulmó totes les cançons que van interpretar amb la banda en directe, com “Ouke” i “Paga Dios”. L’escenari Pocavergonya va acomiadar-se fins al 2023 amb l’actuació del mallorquí Xavibo, qui va mostrar l’evolució musical, entre el rap i el pop,  impresa a l’últim treball El viaje de trece (Warner Music, 2021). A més, s’hi va poder veure Lildami i Sr. Chen que van pujar per col·laborar amb el raper a “Mediterrani” -de l’EP Cal Damià (Halley Records, 2022)-.
 

Wos al Maleducats Foto: Pau Griera


Per la seva banda, Wos va complir com a cap de cartell de la nit; “Canguro” i “Púrpura” van ser corejades per tot el públic, en un espectacle visual i auditiu que, a més, va demostrar el potencial que té d’haver sigut campió internacional de les Batalles de Gallos 2018. 

Lildami va catapultar el potencial del Maleducats demostrant ser la corona del festival. El retorn de Sr. Chen a l’escenari, amb Emotional G i Scotty DK, va confirmar que el seu equip és molt important pel projecte. El terrassenc va oferir, probablement, una de les seves millors actuacions fins a la data, amb un espectacle digne de ballar i cantar al ritme del nou senzill “Supermercat”, corejat per tot el públic.
 


Taichu va tancar la primera edició del Maleducats. Agressivitat i ritme en estat pur. La cantant argentina ho va donar tot, connectant amb un públic que esperava la seva actuació amb eufòria. La festa final de Bresh va continuar amb la nit, celebrant l’èxit del festival.

Aquest cap de setmana, el Maleducats ha aconseguit que la seva estrena fos magnífica, amb una organització preparada per a qualsevol situació que pogués passar. Han tingut dos anys, i això els ha permès preparar-se amb antelació per poder gestionar qualsevol problema. Amb l’èxit d’enguany, només cal esperar que aviat Terrassa es converteixi en un dels espais multitudinaris per gaudir cada estiu d’aquest macrofestival.
Especial: Festivals
Arxivat a: Enderrock, festivals, Maleducats, cròniques, música urbana, Lildami

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.