Músics i cellers

Vins i cançons en creixement sostenible amb Lal'Ba i Albert Rovira

El duet visita el celler VidBertus, situat a la Conca de Barberà

La formació d'Olesa de Montserrat és enguany l'autora de la cançó de l'estiu d'Enderrock, «Quan arribi Lal'Ba»

«Quan arribi Lal'Ba» és la cançó de l'estiu d'Enderrock

| 04/08/2022 a les 10:30h

Lal'Ba i Albert Rovira
Lal'Ba i Albert Rovira | Juan Miguel Morales
El duet de pop urbà Lal’Ba és d’Olesa de Montserrat, va ser finalista de l’última edició del concurs Sona 9 i, enguany, qui ha posat veu a la cançó de l'estiu d'Enderrock, "Quan arribi Lal'Ba". Amb Ferran López i Alba Soler hem visitat el peculiar celler VidBertus, dirigit per Albert Rovira, que té la seu social a l’Espluga de Francolí, elabora el vi a Barberà de la Conca i té les vinyes repartides per tota la DO Conca de Barberà, procurant que cada varietat creixi al lloc adequat per obtenir les millors condicions.

VidBertus és un celler familiar i el seu nom es l’indicador que David Rovira ‘Vid’ va ser el pare d’Albert Rovira ‘Bertus’. Tan bon punt ha arribat al celler, Alba Soler s’ha revelat com una entesa en el tema dels vins. Està al cas de tot el que concerneix el procés, des de les plagues que pot agafar la vinya fins als preus dels taps de suro. No hi ha secret, la seva família tenia vinyes i venia el raïm al celler Ca n’Estruc d’Esparreguera, on ella va treballar una llarga temporada. “He treballat més temps en el món del vi que al de la música i opino que el del vi és més arriscat. Ja pots fer bé la teva feina, que arriba una pluja quan no toca, o una sequera massa perllongada, o el míldiu… i t’ho poden fotre tot enlaire. El món del vi és molt més insegur”, explica la cantant del duet Lal’Ba
 

Lal'Ba i Albert Rovira Foto: Juan Miguel Morales


El vinater ho reafirma: “Per mi, el problema és la temporalitat. A l’hora d’iniciar el projecte el vam fer amb vi de criança. Això vol dir que veremes l’any u, el poses a la bota l’any dos, el poses a l’ampolla l’any tres i que per ser criança s’hi ha d’estar cinc o sis anys. Per tant, no pots vendre la primera ampolla fins al cap de vuit anys d’haver començat, amb tot el que pot anar malament al llarg de tot aquest temps…”.
 
També es posen d’acord de seguida a l’hora d’explicar que les seves feines respectives són gratificants: “Quan tastes un vi i t’agrada, molts cops el recomanes a un amic i li envies una foto. Ha passat que algun amic meu ha rebut la recomanació d’un dels nostres vins per part d’un altre amic que no em coneixia. Aquesta és una sensació molt gratificant, més que si me la fan directament, perquè sempre penso que pot estar condicionada per la coneixença. És d’aquesta manera quan sento que els nostre producte està entrant a les cases de molta gent”.
 
Més o menys és el mateix que experimenta Lal’Ba amb la música: “Inicialment només nosaltres i els nostres amics escoltaven les cançons. Després van arribar els amics dels amics i finalment gent que no coneixes de res. De cop i volta, un dia reps un missatge a Instagram en què diuen que els agrada molt el que fem… Notes que la música es va expandint”, admet Alba Soler. 
 

Lal'Ba Foto: Juan Miguel Morales


Ferran López també hi diu la seva: “Hem tocat al festival Cruïlla i al Sant Jordi Musical. Són concerts complicats perquè és un escenari obert, amb públic que no ve específicament per escoltar-nos. Al final dels bolos, m’agrada quedar-me a escoltar què pensa la gent. D’una banda per millorar si hi ha crítiques negatives, i de l’altra perquè et puja la moral amb les positives”.
 
Una altra cosa que diferencia els dos productes és que el vi és finit: quan s’ha venut l’última ampolla d’una anyada en concret, ja s’ha acabat per sempre. En canvi, un disc sempre es pot tornar a escoltar. “És com un concert –afirma la cantant–. El que has vist en un escenari ja no tornarà a passar. Per molt que tinguis un vídeo, no és el mateix.” 

 

LLISTES DE VINS I CANÇONS

Alguns dels vins de VidBertus porten la inscripció ‘vi d’autor’, i el grup vol saber si es pot relacionar amb la música d’autor. “Són vins que es creen al celler. Un cop al mes ens trobem per parlar de què hem de fer. Avui mateix hem començat a preparar els dos nous vins que traurem l’any que ve”, revela Rovira. López hi veu similituds amb el procés de creació musical: “La feina prèvia a la composició i la gravació és fer llistes de referències de cançons que ens agraden o simplement de sons. L’Alba m’envia un whatsapp on em demana que em fixi en el que sona en un punt determinat de la cançó…”. I Rovira diu que ells també tasten molts vins abans de decidir com serà el nou vi de la següent anyada.
 

Lal'Ba i Albert Rovira Foto: Juan Miguel Morales

 
Alba Soler té molt clar els vins que li agraden. Té devoció per un vi del celler on treballava i detesta els vins naturals. I, per la seva banda, Ferran López es decanta pels vins negres. I quant a la música, Albert Rovira afirma que n’escolta cada dia: “M’agrada explorar tot tipus de música, de la clàssica al tecno. Tinc dues nenes petites i al tracklist que porto al cotxe de tant en tant em salten cançons d’El Pot Petit o de Reggae per Xics i me les escolto encara que vagi sol”.
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Albert Rovira, músics i cellers, Lal'Ba, actualitat, lalba

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.