Actualitat

Belda i Sanjosex reviuen el 'Càntut' en vinil i una nova gira

El vallesà Carles Belda i l'empordanès Carles Sanjosé reediten en vinil el primer projecte discogràfic basat en el cançoner popular gironí en línia

Aquesta tardor, els dos artistes portaran el disc en directe per diferents escenaris de Catalunya

Paral·lelament, Alba Careta i Henrio treballen en la tercera entrega de la col·lecció del Càntut

| 22/09/2023 a les 13:30h

Carles Sanjosex i Carles Belda
Carles Sanjosex i Carles Belda | Néstor Noci
L'acordionista vallesà Carles Belda i el cantant empordanès Carles Sanjosé 'Sanjosex' van unir-se artísticament l'any 2016 després d'anys de coneixença. Aquell projecte tenia com a gran punt de partida recuperar cançons que només pervivien en la tradició oral. D'aquesta manera, es van endinsar en el cançoner popular gironí en línia 'Càntut' i van enregistrar el primer treball discogràfic de la col·lecció del cançoner: Càntut (BankRobber, 2016). Ara, quasi set anys després, els dos artistes han decidit revitalitzar el projecte amb una reedició del treball en vinil -inèdita fins ara- i amb una nova gira conjunta per aquesta tardor.



La nova reedició en vinil de Càntut surt a la venda avui mateix i permetrà reescoltar el disc per primera vegada a través d'un tocadiscos. El treball inclou tota mena de temes tradicionals com cançons de bandolers ("Serrallonga"), melodies de caire més místic ("El divino vull cantar") o històries singulars com la de "La dida", entre altres. A més dels dos artistes, en l'àlbum també van participar la violinista vigatana Coloma Bertran i el multiinstrumentista i productor osonenc Jordi Casadesús (La iaia, Núria Graham). El treball va tenir una gran rebuda tant pel públic com per la crítica i, entre altres premis, va rebre el Premi Enderrock 2017 a millor disc de folk per la crítica.

Per a celebrar l'edició del treball en vinil, els dos artistes, juntament amb Bertran i Casadesús, s'embarcaran aquesta tardor en una nova gira que permetrà gaudir de nou del projecte en directe. La gira arrencarà a l'Auditori de Barcelona el pròxim 20 d'octubre i farà parada per indrets ben diferents d'arreu dels Països Catalans: Perpinyà (4 de novembre) Vic (10 de novembre), Cassà de la Selva dins del Festival Càntut (17 de novembre), Porrera (2 de desembre) i Porreres (16 de desembre).
 

ALBA CARETA I HENRIO: PROTAGONISTES DEL TERCER 'CÀNTUT'

Paral·lelament, el tercer disc de la col·lecció Càntut ja està en marxa sota el comandament de la cantant i trompetista bagenca Alba Careta i el cantant igualadí Henrio. El treball es titularà Udolç (Segell Microscopi, 2023) i estira el fil de la iniciativa Càntut a les escoles: cacem i cantem cançons i la recerca duta a terme per part de l’alumnat de Cassà de la Selva durant el curs 2021-22. Durant aquell procés, els estudiants van recollir més d’un centenar de cançons de bressol de les diferents cultures presents al municipi.

Partint d’aquest punt, els dos artistes emprenen un viatge oníric per diverses d’aquestes i altres cançons de bressol, principalment de les comarques gironines i recollides en l’arxiu del 'Càntut'. Aquestes tonades prenen nova forma a través dels delicats arranjaments de collita pròpia i es complementen amb quatre poemes d’Enric Casasses, recitats per ell mateix i ambientats en el món de la nit, del son i dels somnis. Tant el disc com l’espectacle en directe compta amb la producció i les guitarres de Santi Careta. La posada en directe s’estrenarà oficialment a la Fira Mediterrània de Manresa el 5 d’octubre i es podrà veure també avui al Festival MUMI (Músicas no Minho) i al Festival Càntut a Cassà de la Selva el 19 de novembre.
 

Alba Careta i Henrio Foto: Sílvia Poch

Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, actualitat, Càntut, Sanjosex, Carles Belda, Alba Careta, Henrio

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.