El Consell Català de l'Audiovisual (CAC) ha anunciat que es reunirà a partir d'avui amb una vintena d'experts i professionals del sector musical per a valorar si cal reformar la instrucció general en matèria de quotes lingüístiques en la programació musical de ràdios i televisions privades.
La llei 1/1998 del 7 de gener en matèria de política lingüística va establir que els prestadors de ràdio de gestió privada havien de garantir que en la seva programació musical hi hagués un 25% de cançons en català interpretades en llengua catalana o aranès. Tot i això, la llei va quedar diluïda davant l'absència de sancions als mitjans que l'incomplien. A finals de 2003, el CAC, dirigit per Francesc Codina, va publicar al Diari Oficial de la Generalitat la instrucció que havia de fer efectiva d'una vegada per totes la inspecció i el control del 25% de cançons en català a les ràdios i l'aplicació de les sancions corresponents en cas d'incompliment.
La llei 22/2005 de la comunicació audiovisual a Catalunya va ratificar la quota del 25%, però va quedar novament en paper mullat l'any 2007 quan el CAC, sota el mandat del segon tripartit, va modificar la instrucció. Hi va afegir un nou punt que determinava que les ràdios privades que "emetin programació especialitzada en música en un total del 75% de la programació total, poden gaudir d'adaptacions específiques pel que fa a l'emissió de música cantada en català". A la pràctica, això va suposar una exempció de la quota del 25% per la gran majoria de les ràdios musicals privades de Catalunya.
Un cop realitzada la sèrie de contactes amb experts del sector, el Consell decidirà si cal actualitzar la instrucció general del CAC que desenvolupa reglamentàriament les obligacions legals sobre aquestes matèries per als prestadors de ràdio i de televisió. A més, també ha assenyalat que d'acord amb l'impacte i la dimensió del sector audiovisual català, la instrucció no pot tenir un caràcter inamovible i que cal fer-ne revisions periòdiques.