Actualitat

El Convent de Sant Agustí acull l'exposició '50 anys de Zeleste’

La mostra es podrà visitar al centre cívic barceloní del 8 al 30 de gener

L'acte d'inauguració tindrà lloc el dimecres 10 de gener a les 18.30 h

L'exposició vol ser també un homenatge als impulsors de la sala Víctor Jou i Rafael Moll, morts el 2023

Ha mort Rafael Moll, figura clau de Zeleste i l'Ona Laietana

| 04/01/2024 a les 17:30h

Exposició '50 anys de Zeleste' al Convent de Sant Agustí
Exposició '50 anys de Zeleste' al Convent de Sant Agustí | JN
Zeleste, la sala de concerts vinculada a l'Ona Laietana, ha complert 50 anys. Per commemorar-ho, el centre cívic Convent de Sant Agustí, al barri de la Ribera de Barcelona, acollirà una exposició sobre el mític espai. L'acte d'inauguració serà el dimecres 10 de gener a les 18:30h, i comptarà amb la presència del periodista Ferran Riera, el fotògraf Francesc Fàbregas, el director del Festival de la Porta Ferrada Albert Mayol, i el músic Xavier Batllés.

L'exposició, titulada 50 anys de Zeleste: La sala de l'Ona Laietana explica la història de la sala barcelonina des de la seva creació l'any 1973, el seu canvi d'orientació durant la dècada dels 80 i el seu exili l'any 1987. La mostra podrà visitar-se des del 8 al 30 de gener amb entrada gratuïta.


>> Per a assistir a la inauguració, cal inscriure's en aquest formulari


La mostra -basada en el reportatge de Ferran Riera 50 anys de l'auge i caiguda de l'Ona Laietana publicat al número 343 d'Enderrock- inclou una vintena d’espais que expliquen la història de la sala amb textos de Ferran Riera, fotografies de Francesc Fàbregas i Xavier Mercadé, i l’assessorament de Xavier Batllés. La mostra es va preestrenar a la sala Las Vegas de Sant Feliu de Guíxols, coincidint amb el Festival de la Porta Ferrada.
 

Exposició '50 anys de Zeleste' al Convent de Sant Agustí


La instal·lació exhibeix també material original de l'època com discos, llibres i revistes especialitzades. El visitant podrà, a més, gaudir d'una banda sonora amb la llista de cançons més punxades a la sala, així com dels discos publicats amb segell Zeleste-Edigsa. A més, es projectarà una entrevista inèdita amb el programador de la sala i director artístic de la discogràfica, Rafael Moll, desaparegut el passat mes de desembre. L'exposició compta amb un disseny gràfic a càrrec de Manuel Cuyàs.



La sala, impulsada per Víctor Jou i dissenyada per Santiago Roqueta, va ser centre neuràlgic del canvi social i polític que es va viure a la Barcelona dels setanta i va acollir l’evolució del rock progressiu que va donar pas a l’Ona Laietana, vinculada al jazz-rock amb arrels mediterrànies.

La llista d’artistes de l’escuderia zelestial que va foguejar-se al mític local del barri de la Ribera va ser extraordinària, i va anar acompanyada d’un segell discogràfic, la promoció de festivals, una escola de música i sobretot una alenada d’aire fresc i de llibertat que va reunir la societat progressista a les acaballes del franquisme. Alguns dels artistes més representatius que es van donar a conèixer a Zeleste són Blay TritonoCompanyia Elèctrica DharmaEsqueixada SniffFusioonGato PérezIa & BatisteIcebergJordi SabatésLa Rondalla de la CostaMirasol ColoresMúsica UrbanaOriol TramviaOrquestra MirasolOrquestra PlateriaPau RibaSecta SònicaSisaTete Montoliu i Toti Soler.

A més, també hi havia altres noms propis –sovint integrats alhora en més d’un d’aquests grups– com Joan-Albert AmargósCarles BenaventSalvador FontEmili BaleriolaXavier BatllésVíctor AmmannDave PybusManel JosephJordi Farràs ‘La Voss del Trópico’Manel CampSanti ArisaAlbert BatisteEduard AltabaMax SunyerJosep Mas ‘Kitflus’... Alguns dels grups esmentats van durar pocs mesos; d’altres, en canvi, han protagonitzat carreres d’èxit i ja fa més de cinquanta anys que pugen als escenaris.

L'exposició és una producció del Grup Enderrock amb el suport de The Project i el 61è Festival de la Porta Ferrada, i l'Institut de Cultura de Barcelona.
 

La Dharma actuant a Zeleste el 1975. Foto: Francesc Fàbregas

Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, actualitat, Zeleste, exposició

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.