Els millors de l'any

Els 10 millors discos de jazz del 2023

La crítica de la revista 440Clàssica&Jazz configura una llista amb els treballs més destacats de l'any 2023

S'hi desvela el Premi Enderrock-440 2024 a millor disc de jazz segons la crítica i el nou Premi Enderrock-440 a millor disc revelació de jazz

| 05/02/2024 a les 17:30h

Imatge il·lustrativa

10.



MARTÍN LEITON QUARTET

Caravana
(Seed Music)

El cinquè disc a quartet del músic canari establert a Barcelona Martín Leiton fa un viatge per diversos llocs del món, com el Nord d’Àfrica —a través de les cultures gnaua i tuareg— o l’Amèrica Llatina, però sempre pel sender inconfusible de la tradició jazzística. Amb referents com Thelonious Monk, Wayne Shorter i Duke Ellington, el contrabaixista s’acompanya a l’àlbum dels músics Santi de la Rubia, Toni Saigi i Andreu Pitarch. A més, al treball hi col·laboren el jove trompetista Víctor Carrascosa al tema “Lío” i Jordi Matas a la producció.
 

9.

LLUC CASARES
Ride
(The Changes)

L’últim disc del saxofonista barceloní recupera el gran vincle que Lluc Casares va tenir amb la ciutat d’Amsterdam que el va acollir quan estudiava. El repertori estava originalment preparat per a un concert a la sala Bimhuis, que es va haver d’ajornar dos cops a causa de la pandèmia, i finalment el va poder materialitzar en aquest treball al costat del gran guitarrista neerlandès Jesse van Ruller, la contrabaixista finesa establerta a Nova York Kaisa Mäensivu, el pianista tarragoní Xavi Torres i el barceloní Andreu Pitarch a la bateria.
 

8.



EDDIE MEJÍA SEXTET

A Moment in Transition
(Fresh Sound New Talent)

El guitarrista mexicà és un dels nous talents de l’escena jazzística barcelonina. Inspirat en els universos sonors de grans músics com Keith Jarrett, Ornette Coleman o Pat Metheny, Eddie Mejía construeix temes de tota mena amb músics com el seu antic professor Bill McHenry, el saxofonista Edu Cabello o la fiscornista Milena Casado. Des de l’accelerada “Dilemma” fins a la pausada “Baier”, construeix un estat de transició que arrenca amb la sonoritat acústica de “Time We’ve Got” i culmina amb l’únic tema cantat, amb la veu de Magda Garre (“Mud’s Mood”).
 

7.



IRENE REIG & THE BOP COLLECTIVE

Decisió i coratge
(The Changes)

La saxofonista barcelonina Irene Reig i el conjunt que lidera, The Bop Collective, han gravat un disc que combina temes propis instrumentals i altres de cantats. Amb un estil que beu del jazz més tradicional però que alhora pretén també renovar-lo, Reig s’acompanya de la veu de Marta Garrett en diversos temes per interpretar la peça d’autoria pròpia “Ginesta” i les versions de “Carinhoso” i “Moonlight in Vermont”. Mereix una menció especial la producció i mescla del disc, a càrrec de Marc Pinya i Jan Valls.
 

6. 



6. ADRIÁN ROYO TRIO

Pangea
(Errabal Jazz)

Pangea era el supercontinent prehistòric que aglutinava tots els continents actuals, i en aquest disc el pianista de Miranda de Ebro —juntament amb Manel Fortià i Gonzalo del Val— fa una metàfora i converteix el jazz en una Pangea musical capaç d’aglutinar tota mena d’estils ben diferents. Sonoritats llatinoamericanes, reminiscències de la música de cambra i flaixos del rock progressiu i el post-rock s’ajunten en un disc que acaba amb una versió de l’himne de la seva ciutat natal, que manté la majestuositat original però amb una interpretació ben sedosa.
 

5. 



5. MARCO MEZQUIDA

Tornado
(autoeditat)

L’incombustible Marco Mezquida és un dels pilars destacats de l’escena jazzística per mèrits propis. La quantitat i la qualitat dels seus enregistraments el situen com un músic a tenir sempre en compte, i al darrer àlbum, Tornado, el menorquí s’acompanya del virtuós contrabaixista Masa Kamaguchi i del baterista banyolí Ramon Prats per crear un ambient sonor huracanat que es mou a una velocitat vertiginosa absolutament virtuosa i sorprenent. Un treball que demostra un cop més que la creativitat de Mezquida sempre deixa espai per a llocs insospitats.

 

4.



4. CLARA LAI

Corpos
(Phonogram Unit)

Corpos és una aposta clarament experimental on la pianista Clara Lai, acompanyada del contrabaixista Àlex Reviriego i el bateria Oriol Roca, configuren un treball amb un regust jazzístic però fortament enfocat als terrenys de l’avantguarda. L’aleatorietat, l’acceptació del soroll dels cossos com a fet musical i els diferents mètodes d’improvisació del trio configuren un magma sonor canviant, imprevisible i del tot fascinant. El treball va ser enregistrat als estudis Rosazul de Barcelona l’abril del 2022 amb el productor Jan Valls.

 

3.



3. HORACIO FUMERO

Solo Bass Songs
(UnderPool)

El veterà contrabaixista d’origen argentí Horacio Fumero és una de les grans figures amb una trajectòria més dilatada a l’escena del nostre país. Ara fa 50 anys va desembarcar a Europa, i a Catalunya s’ha convertit en una peça indispensable gràcies al rol d’acompanyant de Tete Montoliu i a la seva extensa carrera com a professor. Per commemorar-ho, a final del 2023 va presentar un disc completament inèdit en la seva trajectòria, que encapçala com a solista amb el contrabaix, en el qual mostra les seves arrels tant llatinoamericanes com mediterrànies.
 

2. PREMI ENDERROCK AL MILLOR DISC REVELACIÓ DE JAZZ SEGONS LA CRÍTICA



2. ALBA CARETA GROUP

Teia
(Segell Microscopi)

El tercer disc d’Alba Careta té la capacitat d’encendre i despertar emocions tal com la teia ho fa amb el foc. Amb un gust innegable per la melodia, la trompetista i cantant d’Avinyó configura sis temes instrumentals amb el suport de Roger Santacana al piano, Giuseppe Campisi al contrabaix i Josep Cordobés a la bateria. A més, però, Careta hi insereix dues versions de cantautors en les quals ella també posa la veu: “Un núvol blanc” de Lluís Llach, que dedica al seu oncle, i “A voltes en el cor” de Toti Soler, interpretada a veu i contrabaix.

 

1. PREMI ENDERROCK 2023 A MILLOR DISC DE JAZZ SEGONS LA CRÍTICA



1. XAVI TORRES

Quarantena Songs
(Dox Records)

La quarantena obligada per la pandèmia va portar Xavi Torres a iniciar l’exercici creatiu de gran magnitud de compondre un tema cada dia que hagués d’estar confinat. En una realitat amb un paradigma inèdit i carregat de temors i incerteses, el pianista tarragoní establert a Amsterdam va saber veure ràpidament el potencial emotiu i vital d’aquell exercici compositiu quotidià. El resultat és Quarantena Songs, que recull algunes d’aquelles creacions pandèmiques i que desperta tota mena d’emocions: tristesa, gratitud, nostàlgia o esperança. Però, per damunt de tot, transmet plaer per poder assaborir de primera mà dotze peces magnífiques engrandides amb l’ajuda de músics com Reinier Elizarde, Andreu Pitarch, Clemens van der Feen i Jamie Peet.
Especial: Premis Enderrock
Arxivat a: 440Clàssica&Jazz, actualitat, llistes, 440Clàssica&Jazz, Els millors discos del 2022

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.