Vicent Andrés Estellés

Vicent Andrés Estellés està considerat el poeta valencià més important del segle XX, alhora que el més llegit de tots els temps i un dels clàssics de la literatura catalana. Neix a Burjassot, a la comarca de l’Horta de València, l’any 1924. La seva obra és extensa i tracta temàtiques i formes poètiques molt diverses, tot i que es poden veure uns eixos recurrents: la fam, el sexe, la mort i l’amor. La guerra l’obliga a deixar els estudis però no la lectura. La seva formació és en gran mesura autodidacta i exerceix el periodisme des de 1948. Durant els anys cinquanta, inicia la seva amistat amb intel·lectuals de renom com Manuel Sanchis Guarner i Joan Fuster.
El primer llibre d’Estellés publicat és Ciutat a cau d’orella (1953), al qual li seguiria La nit (1956), que inclou el cant desesperat per la pèrdua de la seva filla, “Coral romput”. Altres obres de l’autor són Donzell amarg (1958), L’amant de tota la vida (1966), Lletres de canvi (1970), Primera audició, L’inventari clement, Llibre de meravelles, La clau que obri tots els panys i Llibre d’exilis (tots cinc publicats l’any 1971), des de 1974 fins a 1978 redacta el Mural del País Valencià, que consta d’una seixantena de llibres i al voltant de dues mil pàgines.
Com escriu Juli Capilla a la introducció d’Antologia poètica. Vicent Andrés Estellés: “L’evolució d’Estellés segueix una progressió emocional i actitudinal que va de l’individualisme, caracteritzat per la lírica existencial i metafísica, a l’obertura a la societat que l’envolta”.
Autor de la biografia: Joaquim Vilarnau i Helena Morén Alegret
Xarxes socials: http://lletra.uoc.edu/ca/autor/vicent-andres-estelles
Fotos
Poemes
Amb el suport de: