Quan ells van faltar i la planta va morir, dels vells troncs que sustentaven lo parral en vam fer llesques irregularment arredonides que avui, a casa meua i a la de mos germans, servixen per recolzar-hi la copa de vi sense que taque les tovalles. De menuda, me posava dreta als pedals de la bicicleta per a poder arribar al raïm. D’adulta, en aquella franja d’edat que ja no et dona dret al Carnet Jove ni encara a la Targeta Daurada, m’acotxo per a tocar els ceps de les vinyes. Aquells grans han madurat. Aquella xiqueta, també. Ja no mossego el raïm en bicicleta, ara me’l bec amb los peus a terra i al riu i amb cada glop assaborixo el sabor del sud i la seua història i la seua vida. Beure vi és tornar a casa, tornar a la infantesa. Si Proust ho hagués sabut...
_.jpg)
Montse Castellà i Pilar Ferrando al Celler Cooperatiu de Gandesa Foto: Juan Miguel Morales
Vos ha passat mai que busqueu un llapis i el teniu a la mà? O les ulleres i les porteu al cap? Doncs una cosa similar passa amb la felicitat. Mos rodeja, és a prop però no sempre la veem i quan ens n’adonem és com si haguéssem descobert la sopa d’all, quan de fet ja portàvem dies menjant-ne. Ser feliç és la millor revolució. La rebel·lia major. Segurament, la pregunta no és tant com aconseguir-la sinó saber què ens fa feliços.
Vaig llegir no fa gaire que a la lluna un dia i un any duren lo mateix. Podria arribar a acostumar-me a esta mena d’eternitat cíclica: ni calendaris ni rellotges, no mos caldrien, suspesos en una mena d’eternitat de cotó-en-pèl. Tindríem temps per a tot i no mos acaçaria ningú. Temps per a allò que anem aplaçant pensant-mos que natros mai no mos morirem. Temps per a viure el dia a dia, per a ordenar els pensaments del cap i les fotos del calaix i fer-ne àlbums cronològics per ser conscients de com hem arribat fins aquí; de que, malgrat tot i sobretot, hi seguim sent. I escriure una oda als caiguts pel camí.
