festivals

Un FIMPT com els d'abans

Oumou Sangaré i un homenatge a Miquel González amb Miquel Gil, a la 41a edició del festival

| 25/04/2022 a les 17:00h

Oumou Sangaré
Oumou Sangaré | Arxiu
En la 41a edició, el Festival Internacional de Música Popular i Tradicional (FIMPT) de Vilanova i la Geltrú recupera terreny després de dos anys de dificultats pandèmiques. Recupera la programació internacional i tornen espais com el castell de la Geltrú. Però sobretot, es recordarà Miquel González.
 
Avui s'ha presentat al CAT de Gràcia la 41 edició del FIMPT, que tindrà lloc del 7 al 10 de juliol, amb tota la programació d'entrada gratuïta. A més de l'escenari central a la plaça del Port, on es faran els concerts de format més gran, i la veïna FIMPTeca, que acollirà propostes locals i emergents, enguany s'hi incorporen dos espais al nucli de la Geltrú: la plaça de l'Assumpció -on el dijous 7 de juliol s'hi presentarà la guanyadora del darrer Concurs Sons de la Mediterrània, la mallorquina Mar Grimalt– i el castell de la Geltrú, on es recuperarà l'emblemàtica fira de lutiers Firasac, que els dos darrers anys no s'ha pogut celebrar per culpa de la pandèmia. 
 

Mar Grimalt Foto: Carles Rodríguez


Hi ha un altre aspecte que farà d'aquesta una edició ben especial. Serà la primera després de la mort del graller i activista cultural vilanoví Miquel González, mort el passat 9 de novembe. Recuperador de la gralla amb la colla Grallers de l'Acord i ànima de manifestacions de la cultura popular vilanovina com el Carnaval o els Pastorets, González va ser a més part important en el naixement i la història del FIMPT. I el festival el recordarà de la mà d'un altre Miquel molt relacionat amb aquesta història: Miquel Gil.

Per què? Doncs perquè el FIMPT, amb la complicitat imprescindible de Miquel González, va ser un dels escenaris on va començar a rodar un projecte amb el qual Miquel Gil acabaria marcant un abans i un després en la música d'arrel als Països Catalans: Orgànic (Sonifolk, 2001). De fet, quan es va presentar al festival, aquella personal amalgama de músiques mediterrànies deconstruïdes i poesia catalana contemporània encara no tenia ni títol. "Recorde que els dies anteriors vam poder tancar-nos a Vilanova i assajar bé el projecte, però la nit anterior, Eduard Navarro i jo no ho teníem gens clar, fins i tot vam pensar a marxar corrent i deixar-ho tot penjat". Per sort no ho van fer. Miquel Gil també recorda que, una mica abans, quan tot just havia deixat el grup Al Tall, va anar a participar a un FIMPT en una trobada de cants mediterranis a l'aire. "No duia cap guió escrit... i em vaig quedar en blanc".

Ara han passat més de vint anys de la publicació d'Orgànic, i el proper 10 de juliol, en la darrera jornada de FIMPT, el cantaor de Catarroja repassarà les cançons de l'àlbum d'una manera especial, recordant la figura de Miquel González i comptant amb la participació de bona part de l'entramat de la cultura popular vilanovina que aquest va ajudar a fer créixer. El mateix diumenge 10 de juliol, després del concert de Miquel Gil, el festival es tancarà amb un altre projecte relacionat amb la música d'arrel dels Països Catalans: la flamant OMAC (Orquestra de Músiques d'Arrel de Catalunya) presentant la seva primera producció, Trencadís.

La característica combinació de propostes joves i veteranes, catalanes i internacionals, però sempre posant l'accent en l'arrel tradicionals, marcarà les jornades anteriors: el divendres 8 de juliol es podrà escoltar els grallers Dinapontus amb la Banda Mestre Montserrat de Vilanova, el grup que recull el llegat del gran músic cubà Compay Segundo i el quintet barceloní de rumba i fusió Maruja Limón, mentre que el dissabte 9 de juliol hi haurà l'ocasió d'escoltar l'històric grup de folk Falsterbo en la seva gira de comiat, la fusió de músiques populars llatinoamericanes de Las Karamba, la doble canya discotequera d'Electrogralla -projecte altament estimulant del graller sallentí Roger Andorrà– i la que és la cap de cartell d'aquesta edició del FIMPT, la cantant i activista maliana Oumou Sangaré, que després d'uns quants anys de silenci discogràfic ha presentat aquesta primavera noves cançons aplegades en l'àlbum Timbuktu (World Circuit, 2022).
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, festivals d'estiu, actualitat, festivals, FIMPT

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.