Llistes

Les 12 cançons que han dut The Tyets a la fama

Repassem les 12 cançons que han marcat la trajectòria de l'artista en català més escoltat

El seu èxit «Coti x coti» ha assolit el disc d'or com a senzill

| 19/06/2023 a les 14:20h

The Tyets
The Tyets | Michal Novak
El grup mataroní The Tyets és l’artista amb més projecció del pop en català. Després del pas pel Sona9 i de l’èxit inapel·lable del segon disc, Èpic solete (Luup Records, 2023), el duet s'ha convertit en l'artista en català amb més oients mensuals a Spotify amb una xifra de rècord: més d'1.200.000 oients. A més, la gran popularitat del reggaeton-sardana “Coti x coti” ha fet que el senzill sigui ja disc d'or. Per radiografiar el seu èxit, repassem les dotze cançons que han marcat una trajectòria fulgurant de cinc anys.

1. “SANTRAP”
(autoeditat, 2018)

The Tyets va publicar el 2018 el primer senzill, “Santrap” (autoeditat). Tot i que la qualitat de l’enregistrament i la producció dista de la que ostenten ara, amb aquella cançó es van establir algunes de les bases del duet: els jocs de paraules marca de la casa –que en aquest tema ja apareixen al títol ajuntant en una sola paraula “Sant” i “trap”–, el seu llenguatge col·loquial i directe, i la música urbana que va definir, sobretot, els seus primers temps. “Jo l’ensenyaré als meus fills. Si no haguéssim fet aquelles coses tan tòrrides no hauríem arribat al que fem ara”, assegura Xavier Coca.


2. “TANQUERAY”
(autoeditat, 2018)

El novembre del 2018 el duet va llançar “Tanqueray” –amb la col·laboració de Shurid–, inclosa en el seu primer disc, Trapetón (autoeditat). El concepte trapetón era un joc de paraules amb què el grup mirava d’explicar el seu propi estil que, cantant en català, jugava tant amb el trap com amb el reggaeton. “És un concepte que vam inventar aleshores, en els primers estadis d’una idea molt trapera i underground”, recorda Oriol de Ramon. Pocs mesos després de la sortida de l’EP es van presentar al concurs de bandes emergents Sona9. El jurat de l’edició del 2019 va seleccionar The Tyets per als concerts preliminars, i el vot del públic els va fer arribar a la fase semifinal. Aleshores, però, van firmar amb el segell Luup Records –amb qui han editat la seva música des de fa quatre anys–, cosa que va fer incompatible que seguissin participant al concurs.


3. “RRHH (TINC UNA CASA)”
(autoeditat, 2019)

“RRHH (Tinc una casa)” va ser un punt d’inflexió per a The Tyets. El segon senzill després de l’EP de debut, publicat el juny del 2019, es va convertir en el primer gran èxit estiuenc de la formació. Tant és així que, encara a hores d’ara, el clip de la cançó continua estant entre els més vistos del duet a YouTube. La cançó aborda de manera lleugera i irònica les tàctiques per lligar i el fet de mentir per semblar més madur, més ric o més interessant. Aquest va ser el darrer senzill que The Tyets va treure de manera autoeditada, perquè el següent gran èxit, “Hamacking” (2019), ja va sortir amb el segell Luup Records.


4. “SE QUEDA”
(Luup Records, 2020)

L’abril del 2020, The Tyets va sorprendre tothom amb una col·laboració inesperada, que creuava els límits de l’estil que havien conreat fins aleshores, basat en la música urbana, i els feia acostar a un nou territori inexplorat: el pop metafísic de Ferran Palau, amb una cançó d’amor. “En cap moment vam tenir la sensació de vendre’ns l’ànima al diable perquè no fèiem trapetón”, recorda Coca. “Ens molava moltíssim la seva música, i vam pensar d’adaptar-nos per poder col·laborar amb ell”. Aquest viratge cap al pop ha sobrevolat des d’aleshores la resta de l’obra del grup.


5. “MENORCA”
(Luup Records, 2020)

Si “RRHH (Tinc una casa)” va ser el primer gran hit, “Menorca” va esdevenir el seu gran primer tema de pop festiu. Concebuda per ser una de les cançons en català de l’estiu del 2020, s’hi ajunten els ritmes i les sonoritats tropicals amb el pop. La lletra parla de totes les coses indispensables de l’estiu: platges, birres, calor, camises i el clixé estival de les Illes Balears, promogut des de fa anys per Estrella Damm. Fins i tot el final fa una referència al primer anunci que la cervesera va fer el 2009 a Formentera amb la cançó “Summercat”, de la banda sueca Billie The Vision & The Dancers.


6. “TXARANGO AL CANET ROCK”
(Luup Records, 2020)

La cançó que obre el primer llarga durada, El pipeig (Luup Records, 2020), és encara avui la que engega els directes del duet mataroní. “Txarango al Canet Rock” és un tema ple de referències de tota mena a l’escena catalana del moment, amb què The Tyets va demostrar la capacitat de connectar amb la seva generació. Té la col·laboració de la banda d’Alzira La Fúmiga, i hi citen “Qualsevol nit pot sortir el sol” de Sisa i “Músic de carrer” de Txarango, festivals com el Canet Rock i el Festivern i la Festa Major de Barcelona, La Mercè.


7. “EL RATOLÍ”
(Luup Records, 2021)

El primer disc de música urbana en català per a la mainada va ser Animalari urbà (Luup Records, 2021), gravat, produït i coordinat per The Tyets, que va ser guardonat amb el IV Premi Xesco Boix - Premi Enderrock 2022 com a millor disc per a públic familiar. El projecte, impulsat per l’associació d’escoles de la Catalunya Nord La Bressola, musicava poemes d’Enric Larreula amb nou veus de l’escena urbana (Ariox, Baaldo, Yung Rajola, Andana, Julià Leone i Juan Galán, Malson Atmosfèric, Maluks i Pepet i Marieta) amb el Cor Infantil de la Bressola. El senzill “El ratolí” va fer fortuna ajuntant les sonoritats urbanes i les guitarres més funk i va guanyar el Premi Miquel Martí i Pol 2021 a la millor poesia musicada.


8. “AMICS, TIETS I CONEGUTS”
(Luup Records, 2021)

Les connexions musicals de The Tyets han traspassat la seva generació. Després de la picada d’ullet a Txarango o del tema amb Ferran Palau, el duet va signar una nova col·laboració inesperada amb Els Amics de les Arts. En aquell moment van admetre que ho feien, en part, inspirats per C. Tangana, que acabava de treure El madrileño (Sony Music, 2021): “La lletra agafava referents de tota la vida de la cançó espanyola i els incorporava a la seva música urbana”, argumentava Oriol de Ramon.


9. “DE L'1 AL QUÈ”
(Luup Records, 2022)

El març del 2022 el duet va presentar la cançó que esdevindria el primer senzill del nou disc, Èpic solete (Luup Records, 2023), i que s’ha convertit indubtablement en un dels grans èxits del grup. La cançó, d’aires tropicals, parteix del joc adolescent ‘De l’1 al què’ com a manera de confessar l’amor en una festa, similar al “Jo mai mai” de Joan Dausà. El seu impacte ha estat tan celebrat que el vot popular li va atorgar el Premi Enderrock 2023 a millor cançó de l’any. The Tyets diagnostica que una de les claus del seu èxit és precisament la seva manera d’utilitzar el català, propera i sense elitismes, com demostren en aquesta lletra.


10. “XUCULATINA”
(autoeditat, 2022)

La triple col·laboració que The Tyets va fer amb Figa Flawas i Julieta il·lustra molt bé la nova escena musical en què s’ha fet un lloc el duet mataroní; artistes joves que practiquen un pop festiu i urbà que abraça sense complexos les eines que ofereix la producció musical actual. La cançó –inicialment interpretada només per Figa Flawas i inclosa al seu primer disc, Joves tendres (autoeditat, 2022)– pren una melodia pop que camina al ritme d’una base de house i incorpora diferents filtres i efectes digitals, com l’autotune. El gran resultat va acabar sent tot un nou èxit estiuenc.


11. “BAILOTEO”
(Luup Records, 2022)

El tercer senzill d’Èpic solete uneix perfectament totes les peces del trencaclosques que compon l’univers musical de The Tyets. Una tornada enganxosa, una primera estrofa amb un build-up i un drop propis de la música electrònica més discotequera, una melodia sintetitzada molt trallera i fins i tot una segona estrofa a ritme de batxata. Un còctel perfecte d’elements mainstream que va arribar a captar l’atenció d’un dels streamers espanyols més rellevants, el murcià resident a Andorra TheGrefg, que el 18 de gener va obrir el seu directe de Twitch justament amb el tema “Bailoteo”.


12. “COTI X COTI”
(Luup Records, 2023)

Inspirats en la seva participació des de petits a la Festa Major de Les Santes de Mataró i sense cap complex, The Tyets va fer una combinació entre el llenguatge col·loquial, la sardana, el reggaeton i una picada d’ullet a Bad Bunny. El resultat ha despertat passions i ha assolit una difusió viral a les xarxes com cap altra. Després d’estrenar-la en directe a la 25a edició dels Premis Enderrock 2023, “Coti x coti” ha explotat arreu i ha enamorat tothom que l’ha escoltat de manera transversal, tant joves com grans, fent ballar sardanes a qui mai ho havia fet o fent moure al ritme del reggaeton qui se n’erigia com a detractor. Tant ha estat l’èxit que el senzill ja s'ha convertit en disc d'or.

A més, el duet la va arribar a interpretar la Diada de Sant Jordi al Camp Nou a la mitja part d’un partit del Barça. I el 5 de maig, a la plaça de la Catedral de Barcelona, la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona va ser l’encarregada d’estrenar-ne una nova versió arranjada per Xavier Ventosa. Així mateix, la Confederació Sardanista de Catalunya atorgarà a The Tyets el Premi Capital de la Sardana a iniciatives renovadores “per combinar el reggaeton amb la sardana en un tema que té un èxit extraordinari dins i fora del sardanisme”. El president de l’entitat, Xavier Tresserras, l’ha definida com la “sardana de l’estiu”. Sens dubte, la cançó ja ha traspassat tots els àmbits del pop i ha passat a ser també un referent per a sardanistes i al mateix temps una icona de l’imaginari de la música popular del país.

Especial: Llistes
Arxivat a: Enderrock, actualitat, Èpic Solete, llistes, The Tyets

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.