Tal dia com avui

2 de setembre: Tal dia com avui, el Canet Rock va celebrar l'última edició de la seva primera etapa

Recordem fets destacats per a la música catalana esdevinguts el 2 de setembre

Tal dia com avui, el 2 de setembre de 1978, el Canet Rock va celebrar la seva darrera edició del segle XX

| 02/09/2023 a les 10:00h

El Canet Roc 1978
El Canet Roc 1978 | Joan Solà
Tal dia com avui, el 2 de setembre de 1978, el Canet Rock va posar punt i final a la darrera edició del festival al segle XX. Precedit pel festival Sis Hores de Cançó, el Canet Rock se celebrava des del 1975 i la de 1978 va ser l'última edició que es va poder dur a terme, fins que el 2014 es va recuperar la iniciativa tal com la coneixem avui dia.

El 1978, i per primera vegada des de 1975, l'organització del Canet Rock no va recaure en Zeleste i la promotora Pebrots. Pau Riba, a través de Matriu Matràs, va ser l'organitzador del festival, i l'equip de so va anar a càrrec de l'empresa Sono-Servei. El cartell del festival, creat pel propi Riba a partir de la imatge de la Mare de Déu de Filippo Lippi i denominat 'Contrita Contradiction Virgo Insaminanda', va topar amb la censura del Govern Civil, que va sancionar-lo amb 500.000 pessetes –prop de 3.000 € de l'època– per "greuge contra les creences religioses".
 

El Cartell del Canet Roc 1978 Foto: Disseny: Pau Riba.


Els nous organitzadors del Canet Roc –sense 'k'– de 1978 van apostar pel punk, la new wave i artistes internacionals. Així, van anunciar-hi Blondie, Nico, Ultravox, Bijou, Daevid Allen & Kevin Ayers, Los Sírex, Crema Galilea, Akra, Música Urbana, Big Band del Sindicat Musical de Catalunya, Atila, Borne, Tequila, Teta Atòmica, La Banda Trapera del Río, Gòtic i Els Masturbadors Mongòlics; tot i que finalment, Kevin Ayers i Akra no van aparèixer pel recinte. Tot i l'ambiciós cartell, va acabar esdevenint un festival mediocre, molt per sota de les expectatives marcades, i on no es va respectar l'ordre dels concerts. Fins i tot Pau Riba va haver de suspendre la seva actuació a causa de l'alt grau de desorganització assolit.

Un dels moments més tensos del festival va ser quan Nico, acompanyada només pel seu harmònium i una llibreteta amb les lletres de les cançons, va haver d'abandonar l'escenari a causa d'una ampolla de vidre llançada pel públic. Les pauses entre actuacions van ser interminables; i quan els tècnics d'Ultravox duien hora i mitja muntant l'equip, el periodista Àngel Casas va sortir a l'escenari per consultar al públic si preferien escoltar la banda de Midge Ure, o bé a Tequila. El públic va escollir a Barrabàs, i la banda d'Ariel Rot i Alejo Stivel va actuar a continuació, desplaçant Ultravox a altes hores de la matinada. 

Van assistir-hi 15.000 espectadors; tot i que més de la meitat ho van fer colant-se després d'esfondrar la tanca que delimitava el recinte. Les quantioses pèrdues econòmiques van significar la mort del festival. El fracàs del Canet Roc 78 va simbolitzar el final de la música laietana i la metàfora d'un canvi d'època.

Text extret del Suplement Enderrock Especial 'Underground i contracultura als anys setanta'
El suplement va ser distribuït juntament amb l'Enderrock 319 de juny de 2021
Especial: Tal dia com avui
Arxivat a: Enderrock, tal dia com avui, efemèrides, Canet Rock, Pau Riba, Canet roc 1978

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.