Actualitat

Seixanta anys de música en català a la Vall d’Albaida

Fa 60 anys del IV Aplec valencianista, que la Guardia Civil va impedir

Jesús Barranco idea una xerrada-concert que fa un repàs a les bandes que han cantat en valencià a la comarca

Es recupera una cançó d’Els Supperson, la banda on va començar Nino Bravo

| 06/09/2023 a les 18:00h

Jesús Barranco
Jesús Barranco
Aquest dissabte 9 de setembre a les 19 h a l’Auditori Municipal d’Aielo de Malferit, Jesús Barranco oferirà una xerrada-concert sobre la música en valencià a la Vall d'Albaida amb motiu dels 60 anys del l''aplec prohibit'.

El 27 d’octubre del 1963, s’havia organitzat a Bocairent el IV Aplec de la Joventut del País Valencià, amb la presència estel·lar de Raimon. Era el quart, després que s’haguessin celebrat amb èxit les edicions de Llíria (1959), Alcoi (1961) i Castelló (1962). Els seus organitzadors van ser Acció Catòlica de Bocairent i la Joventut de lo Rat Penat. Com en els aplecs anteriors, el programa incloïa un dinar de germanor, una missa i un concert, que en aquest cas era el de Raimon al Teatre Avenida. Malgrat tenir tots els permisos, a darrera hora el Govern Civil va decidir prohibir l’aplec. La Guàrdia Civil va encerclar el poble i no va deixar entrar als centenars de persones (se n’esperaven unes 3.000) que s’hi van atansar. Per aquest motiu és conegut com ‘l’aplec prohibit’.

Seixanta anys més tard, l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida (IEVA) i Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha proposat al músic i cantant Jesús Barranco una conferència sobre la música en valencià. Barranco, actual president del Col·lectiu Ovidi Montllor, va decidir fer una xerrada-concert que repassés els grups i cantants d’expressió valenciana que hi ha hagut a la comarca en aquests darrers 60 anys.

La xerrada-concert s’ha plantejat de forma cronològica, de manera que s’obrirà amb una peça recuperada d’Els Supperson. Es tracta de la banda on cantava Luis Manuel Ferri, que anys més tard es faria popular amb el nom artístic de Nino Bravo. “Els Supperson feien versions d’èxits internacionals adaptats al valencià. Hi ha diversos programes de mà que demostren que, com a mínim, van estar 16 mesos amb aquest repertori. El concert que van fer a Lo Rat Penat el 1963 es va gravar i la cinta es va enviar a Edigsa. Però s’ha perdut i no podem saber com sonaven realment”, explica Barranco, que ha readaptat una de les peces que interpretava la banda: “Ballant el Surfing” (“Your Baby's Gone Surfin'”) de Duane Eddy.
 


Amb petits comentaris entre cançons –“els del començament més llargs; els del final ben curtets”– Barranco anirà desgranant grups i cantants amb la llengua pròpia. “A banda d’Els Supperson, que en realitat eren de València, i amb l’excepció anecdòtica de Búffalo Gil, no hi va haver cap grup que cantés en valencià fins als anys noranta”, puntualitza. A partir d’aquell moment, sí: Kartutx, Anselmos, Neuròtics, Manel Salido, Juan Carlos Colomer, Red Roja, Carles Pastor, Kaoba, Gem… El concert finalitza amb un dels grups del moment: Auxili, que segons Barranco “és, sens dubte, la banda més important que hi ha hagut mai a la Vall d’Albaida.


Algunes, però, han quedat en el tinter. “Jo havia preseleccionat 15 cançons, però per falta de temps i d’assaig me n’han quedat 11. Han quedat fora El Corredor Polonès i Atzukak, per exemple”. També han quedat fora les bandes dels músics que hi haurà a l’escenari: Gent del Desert, TashKenti, Tendur, Les Mãedéus

El concert antològic tindrà lloc aquest 9 de setembre a les 19 hores a l’Auditori Municipal d’Aielo de Malferit. Acompanyarà Jesús Barranco una banda amb Pau Miquel Soler, Toni de l’Hostal, Mireia Tortosa, Miquel Barranco i Jordi Pastor. Per a l'ocasió han pres el nom de Les Marquesettes


Després de furgar en el repertori d’Els Supperson, a Jesús Barranco li ha agafat el cuquet. "Pensem que estaria molt bé recuperar totes les seves cançons i poder oferir un concert amb el mateix repertori. No sé si ho farem mai, però entre nosaltres ja fem broma i diem que en cas de fer-ho ens canviarem el nom i, en comptes de Les Marquesettes serem Les Nines Braves".
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Gent del Desert, Pau Miquel Soler, Tendur, Toni de l'Hostal, Jesús Barranco, edrvalencia, actualitat

COMENTARIS

Endavant

AnònimPilar, 07/09/2023 a les 13:20

Profundament agraïda , per aquesta iniciativa .
Ens trobem al concert!!!!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.