cròniques

The Tyets, Mushka i Sílvia Pérez Cruz triomfen als XXVI Premis Enderrock

El duet mataroní ha guanyat quatre guardons, i la vilassarenca Mushka i l'empordanesa Sívlia Pérez Cruz, dos cadascuna

L'acte s'ha celebrat a l'Auditori de Girona i ha estat presentat per Alba Riera i Andreu Juanola

La gala ha comptat amb les actuacions de Figa Flawas, Guillem Gisbert, Marala i Zoo, La Ludwig Band, Mama Dousha, Marc Parrot, La Maria, El Pony Pisador, Galgo Lento i Ginestà

| 15/03/2024 a les 00:30h

The Tyets i Mushka, entre els més guardonats als Premis Enderrock 2024
The Tyets i Mushka, entre els més guardonats als Premis Enderrock 2024 | Michal Novak
Aquesta nit s’ha celebrat la XXVI gala dels Premis Enderrock – Premis de la Música Catalana 2024, on han triomfat especialment The Tyets, així com Mushka i Sílvia Pérez Cruz, que han esdevingut els més guardonats de la jornada. La Nit d’Enderrock ha servit d’aparador de diversos nous directes i s’ha alçat com un altaveu de la qualitat i diversitat del panorama musical.

El tret de sortida l’ha donat a les 21:30 h el duet de Valls Figa Flawas, una de les sensacions del moment, que han interpretat una de les cançons del seu últim disc La calçotada (Halley Records, 2024): “Salsa”, amb el vocalista Pep Velasco especialment carismàtic, amb camisa mig descordada, ballant la sala que canta. Però no ho han fet sols, sinó que s’han fet acompanyar de disset músics dalt de l’escenari, en un desplegament èpic amb cinc vents, tres coristes i una banda de set membres.
 

Figa Flawas a la XXVI gala dels Premis Enderrock Foto: Pau López



Han pujat, aleshores, a la tarima de l’Auditori de Girona, Alba Riera i Andreu Juanola, presentadors per segon any consecutiu de la gala dels Premis Enderrock. Han donat la benvinguda al públic i han convidat a l’escenari els lliuradors dels primers premis de la nit: la cantautora terrassenca Gemma Humet i el director de cinema arenyenc Lluís Danés. Junts, han entregat el Premi Enderrock 2024 al millor productor – XX Premi Joan Trayter al lleidatà Pep Saula (Sexenni), un “referent ben prolífic del pop i les músiques urbanes”. El productor s'ha alegrat que avui Lleida s'endugui diversos guardons, i a més, ha recordat que Trayter va triomfar ben jove, i per això ha assegurat que “sento un vincle molt especial amb aquest premi, perquè és la primera vegada que es dona a algú jove i crec que és símptoma que hi ha aire fresc a l'escena, però també a la indústria.” Humet i Danés també han lliurat a Cala Vento el Premi Enderrock 2024 al millor disc en llengua no catalana per la crítica pel seu Casa linda (Montgrí, 2023), i a Sandra Monfort, el de millor disc de folk per La mona (Hidden Track Records, 2023). 

El locutor d’iCat Franc Lluís i la cantant de Roba Estesa Gemma Polo han pres el relleu per lliurar els nous guardons: el Premi Enderrock 2024 de la crítica al millor disc de cançó d’autor, que enguany ha estat ex aequo per a les empordaneses Sílvia Pérez Cruz —i el seu Toda la vida, un día (Sony Music, 2023)— i Clara Peya –per Corsé (Vida Records, 2023)—. La pianista ha compartit la seva il·lusió de compartir guardó amb una de les seves artistes preferits, i amb un mocador palestí al coll, ha volgut compartir que, des del seu equip, “ens oposem radicalment a la massacre i al genocidi que està patint el poble palestí, així com la República del Congo", i recordant que “l'art, la cultura i la música, són un lloc on transformar”. Tot seguit, Polo i Franc Lluís també han entregat el Premi Enderrock de la crítica al millor disc de música urbana, que s’ha endut la maresmenca Irma Farelo ‘Mushka’ amb Tas loko mixtape (autoeditat, 2023), vestida amb una samarreta d'un futbolista -Mario Balotelli-, com va prometre al programa La Sotana -del presentador dels Premis Enderrock, Andreu Juanola.
 
 

Guillem Gisbert a la XXVI gala dels Premis Enderrock Foto: Pau López



I d’estrena en estrena, i de premi en premi, ha sigut el torn d’una actuació especialment esperada: el debut de Guillem Gisbert en solitari. Tot i que molts fans encara lamenten l’estat d’hibernació de Manel, el cantant barceloní, amb una nova banda, ha defensat un dels temes que en configuren el primer disc Balla la masurca! (Ceràmiques Guzmán, 2024): “Hauries hagut de venir”, que el públic dels Premis Enderrock 2024 ha acollit entre aplaudiments.

El músic de Sant Quirze del Vallès i exconcursant d’Eufòria, Triquell s’ha estrenat recollint el seu primer Premi Enderrock de la crítica pel seu treball de debut en solitari, Entre fluids (Halley Records, 2023), en la categoria de millor disc revelació. També s’han fet amb un guardó La Ludwig Band —que és ja el segon que li atorga a la crítica en l’històric dels Premis Enderrock— pel seu darrer disc Gràcies per venir ( The Indian Runners / Ceràmiques Guzmán, 2023), considerat el millor treball de pop-rock de l’any. Tots dos, els han lliurat els presentadors de La Xarxa Jèssica del Moral i Guillem Raich. Performàtica i icònica, ha sortit aleshores a l’escenari l’artista mataronina, i també exeufòrica, Llum Aymerich ‘Llum’. A l’Auditori de Girona ha estrenat en primícia dos temes inèdits del seu pròxim treball, “Alba” i “A galope”, que ha combinat amb la ja coneguda “Liquid latex”.
 

Llum a la XXVI gala dels Premis Enderrock Foto: Pau López



Els darrers guardons de la crítica els han entregat la cantant lleidatana Mercè Segura —Artista de l’Any Cases de la Música— i el músic i presentador vilanoví Marc Bala. Plegats han donat el Premi Enderrock de la crítica al millor artista de l’any, que ha recollit l’exitós duet The Tyets, i el Premi Enderrock de la crítica al millor disc, que s’ha endut la lleidatana Renaldo & Clara per La boca aigua (Primavera Labels, 2023). I precisament el trio que defensava fins aleshores el títol del millor disc de l’any segons la crítica dels Premis Enderrock 2023, Marala, ha sortit a l’escenari per interpretar el seu últim tema: “Estic antiquà”. Una cançó que ironitza sobre les pròpies contradiccions, així com sobre la masculinitat fràgil, al costat del cantant de Zoo Panxo.

 

Marala i Panxo a la XXVI gala dels Premis Enderrock Foto: Pau López



El director del Grup Enderrock Lluís Gendrau ha pujat aleshores a l’escenari de l’Auditori de Girona. A més d’agrair la presència del públic, artistes i personalitats de la indústria musical i institucionals, Gendrau ha volgut recalcar que “cal seguir defensant una escena musical en català, en tots els estils i gèneres possibles, que sigui fruit de bones produccions i que pugui sonar a les ràdios comercials o a les sintonies i bandes sonores de la televisió”, ha reclamat. Així mateix, ha fet balanç de la bona salut de la qual gaudeix la música en català que és, en el fons, el que ha permès aquests 30 anys d’Enderrock: “Si no tinguéssim un potencial artístic com aquesta nit al magnífic Auditori de Girona –que ens acull des de fa 11 anys– i no seguíssim apostant pels referents històrics i actuals en català, no podríem mirar l’horitzó al cap de 30 anys, i assegurar que l’Enderrock és una eina de país”.
 

Pascal Comelade a la XXVI gala dels Premis Enderrock Foto: Pau López



Tot seguit ha proclamat els guardons especials d’enguany: el Premi Enderrock d’Honor per a Sisa, a les portes del cinquantè aniversari del mític Qualsevol nit pot sortir el sol (Zeleste-Edigsa, 1975), que ha agraït amb un vídeo, i el Premi a la Trajectòria 2024 per a Pascal Comelade, qui al llarg de cinc dècades, "ha estat un músic allunyat de la visió d’artista virtuós i diví, i sempre ha fet la seva apostant pel rock com a cultura popular, el minimalisme aplicat a les seves melodies i el compromís amb la identitat catalana." L'artista nord-català ha recollit el guardó regalant una versió en directe del “Vals burlesc” amb el seu inseparable pianet de joguina. I tot seguit, ha sortit a l’escenari el també històric Marc Parrot, que ara celebra 30 anys de carrera, i ha portat a la gala dels Premis Enderrock 2024 el seu “Desapareixo en el teu nom” en viu.
 

Marc Parrot a la XXVI gala dels Premis Enderrock Foto: Pau López



Superat l’equador de la Nit d’Enderrock, s’ha iniciat l’entrega dels guardons del vot popular, que s’han desvelat in situ i que han començat lliurant les actrius de la sèrie Jo mai mai de 3Cat Clàudia Riera i Berta Rabascall. I justament elles han cridat a l’escenari el guanyador del Premi Enderrock 2024 al millor directe: Joan Dausà, qui va començar la seva carrera ara fa una dècada, precisament, amb un Jo mai mai (Cameo, 2012). L’ha succeït a l’escenari una de les bandes més celebrades, divertides i iròniques del folk actual: El Pony Pisador, que a capella i amb un exèrcit de persones-ocell darrere −fent referència al seu nou disc homònim (Guspira Records, 2024)−, han presentat en directe “Els animals més bells”.
 

El Pony Pisador XXVI gala dels Premis Enderrock Foto: Pau López




El rocker flixanco Xarim Aresté i la cantant mallorquina Maria Jaume —que demà estrenen els seus respectius nous treballs, Un idioma nou (RGB Suports, 2024) i Nostàlgia Airlines (Bankrobber, 2024)— han entregat els següents dos guardons: el Premi Enderrock 2024 al millor videoclip, que ha recollit Stay Homas per “La platja” amb The Tyets, i el Premi Enderrock 2024 a la millor cançó, que el públic ha considerat que no era altra que l’arxiconeguda “Coti x coti” del duet mataroní.
 

La Maria Foto: Pau López



Combinant la tradició i l’electrònica, la cantadora d’Oliva La Maria ha sortit llavors a l’escenari per mostrar en directe a la XXVI gala de la Música Catalana la seva adaptació al català del clàssic combatiu de Chicho Sánchez Ferlosio “Gall roig, gall negre”. Ho ha fet, a més, acompanyada d'una banda i del ballarí Pere Seda, potenciant la passió i les dinàmiques del tema. També del País Valencià, concretament de Polinyà de Xúquer, ha estat la següent lliuradora de la nit, Aina Koda, que al costat del popular tiktoker d’Arbúcies Ayoub Borbata ha entregat el guardó per votació popular al millor disc en llengua no catalana a l’egarenc Miki Núñez, pel seu treball 121 (Música Global, 2023).
 

Mama Dousha a la XXVI gala dels Premis Enderrock Foto: Pau López



I de sobte, l’enganxós hit “Rikiti” del cantant barceloní Bruno de Fabriziis ‘Mama Dousha’ ha omplert l’Auditori de Girona, abans de convertir-se en una espècie de mashup energètic amb què ha volgut fer una demostració pràctica de què és "Rikiti". S'han fet seva aleshores  la tarima el cantant i pianista de Polinyà Roger Padrós —després del seu pas pel Benidorm Fest— i la cantant i periodista de Castelló d’Empúries Georgina Arnau ‘Genna’, per fer entrega dels següents Premis Enderrock de la nit. El primer ha estat el de millor disc de folk per votació popular, pel qual han tornat a pujar a l’escenari El Pony Pisador, que se l’ha endut pel treball conjunt amb el grup britànic The Longest Johns, The Longest Ponys (Guspira Records, 2023). L’altre ha estat el de millor disc de cançó d’autor segons el públic, que ha decidit com també ha fet la crítica, que era per a Sílvia Pérez Cruz i el seu Toda la vida, un día (Sony Music, 2023). D’aquesta manera, amb aquest guardó, l’empordanesa s’ha endut ja dos Premis Enderrock 2024. I així, amb la valoració d’un disc que reflexiona sobre la vida i el seu caràcter circular, s’ha donat pas a un dels moments més emotius de la nit. Al so dels “4’” (4 minuts) de Galgo Lento, s’han recordat algunes de les personalitats del món de la música que ens han deixat enguany, com Víctor Jou i Rafael Moll, Lluís Miquel, Emili Baleriola, Lucky Guri, Josep Maria Llongueras ‘Llongue’ (La Madam), Ferran Gallart (Strombers), Remei Margarit, Albert Mas, Isabel Steva ‘Colita’, Miguel Ángel Sánchez ‘Morfi Grei’ i Horacio Seguí, entre altres.
 

Galgo Lento als XXVI Premis Enderrock Foto: Pau López



Ja apropant-se el final de l’acte, el cantant palmesà Baaldo i la presentadora vigatana de l’SX3 Maria Bouabdellah Shaimi han entregat el Premi Enderrock 2024 per votació popular al millor disc de música urbana, que ha quedat finalment en mans de The Tyets pel seu Èpic solete (Luup Records, 2023), acumulant ja així tres guardons aquesta nit. També han lliurat el Premi Enderrock 2024 per votació popular al millor disc de pop-rock a Els Catarres per Invencibles (Halley Records, 2023), un treball amb què celebraven la seva primera dècada de trajectòria.
 

Ginestà XXVI gala dels Premis Enderrock Foto: Pau López




Els germans Serrasolsas de Sant Andreu, amb la seva banda Ginestà, han ofert la antepenúltima actuació de la vint-i-sisena gala dels Premis Enderrock, en què han cantat i desitjat “Un piset amb tu”. Els darrers guardons de la nit els han lliurat les exconcursants d’Eufòria Lau Gibert i Scorpio. Juntes han desvelat qui ha estat el millor artista revelació, segons el públic, aquest 2023; un premi que es repartien entre Triquell, Figa Flawas i Mushka i que, finalment, ha anat a parar en mans de la maresmenca que, d’aquesta manera, s’ha agenciat dos Premis Enderrock 2024. L’últim guardó ha estat el de millor artista, que s’ha endut a casa el duet, també maresmenc, The Tyets, i s’ha coronat així com el gran guanyador dels Premis Enderrock 2024 amb quatre ‘e’.
 

La Ludwig Band a la XXVI gala dels Premis Enderrock Foto: Pau López



La gala s'ha apropat al final amb l'actuació de La Ludwig Band, que a base de rock setanter i mètriques dylanianes, ha mostrat el seu “Contraban”, una de les cançons del nou disc Gràcies per venir, amb el cantant Quim Carandell cantant entre el públic -i felicitant algun guardonat-. La gala l'ha acomiadat finalment Sexenni -qui havia de fer la segona actuació de la nit,però per problemes tècnics s'ha hagut d'endarrerir-, que ha fet acabar ben amunt la festa amb el seu "Grup de pop", el darrer senzill que han publicat, al costat de la col·laboració inesperada de The Tyets.
 

Sexenni i The Tyets a la XXVI gala dels Premis Enderrock Foto: Pau López



Els PREMIS ENDERROCK 2024 - XXVI PREMIS DE LA MÚSICA CATALANA són una producció del Grup Editorial Enderrock amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona, amb el patrocini d’Estrella Damm, Parlem, Renfe, l’entitat Crea i la DO Empordà.
Especial: Premis Enderrock
Arxivat a: Enderrock, cròniques, Premis Enderrock, Premis Enderrock 2024, actualitat, The Tyets, Mushka, sílvia pérez cruz

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.