Actualitat

Julieta, Maria Hein i 31FAM formaran part de la 3a edició del festival Límbic a Santa Coloma de Gramenet

El festival itinerant i gratuït de creació en català organitzat per Òmnium Cultural arriba a la tercera edició a la novena ciutat més poblada de Catalunya després de les anteriors edicions a Terrassa i Sitges

La música estarà representada enguany per Claraguilar, Maria Hein, Julieta, 31FAM, DJ Trapella, Bru i la santcolomenca Ayryn i la programació es completarà amb humor, poesia, arts escèniques i podcasts

| 07/03/2024 a les 08:00h

Julieta a la 'Gallery Session'
Julieta a la 'Gallery Session' | Arxiu de l'artista
Els dies 3 i 4 de maig s'aplegaran a Santa Coloma de Gramenet, sota el paraigua del festival Límbic, set propostes musicals: Claraguilar, Maria Hein, Julieta, 31FAM, DJ Trapella, Bru i Ayryn

El primer dia de programació del Límbic és el divendres 3 de maig, on es podrà viure a la plaça de la vila colomenca (23:30h) Figura, l'espectacle de 55 minuts de l'artista establerta a Barcelona Claraguilar. El seu món escènic s'emmarca en l'univers operístic i crea espais sonors únics que han passat ja pel Sónar, el BAM o el cicle DNit.

Com a caps de cartell musicals al Parc de Can Zam, el 4 de maig hi haurà una hora de concert de la mallorquina Maria Hein (21h), presentant el nou disc, Tot allò que no sap ningú (Hidden Track Records, 2023) i la barcelonina Julieta (22.15h), que hi portarà el nou directe del darrer àlbum, 5 AM (Music Bus Records, 2023).

Tancaran la nit de dissabte 4 de maig de Can Zam els 31FAM (23.30h) i fent el fi de festa la DJ Trapella. Entre les propostes més emergents cal citar la banda lleidatana Bru liderada per la compositora i lletrista Berta Saura (dissabte 4 de maig, 20.30h), guanyadors del premi Ç a la Millor lletra en català als Premis Desconnecta, i Ayryn (divendres 3 de maig) nascuda a Santa Coloma de Gramenet, que presentarà el seu últim EP digital Tremolar (Music Bus Records, 2024).
 

Maria Hein Foto: Michal Novak




No només de música viu el Límbic
Respecte a les altres disciplines presents al Límbic 2024, destaca la secció d'humor el divendres 3 de maig. El també santcolomenc Joel Díaz, el més veterà dels humoristes presents, serà el responsable de l'espectacle inaugural del festival (Plaça de la Vila, 18h). La programació al Mas Fonollar, amb igual compromís per la llengua i l'humor intel·ligent es completarà amb un monòleg de Godai Garcia —versió moderna dels contacontes i deu anys d'experiència en stand ups—  a les 19.15h; l'humor àcid servit per Indicatiu, de la Índigo Carbajal (Barcelona, 1999) —amb un perfil de Twitter que té més de 17K de seguidors i un pòdcast amb Jana Carbajal, Com dir-t'ho, també present al Límbic—, a les 19.45h; i el primer monòleg en solitari, Mamasita, de Charlie Pee, veterana guionista televisiva i també amb una dècada d'stand ups al darrere, a les 22h.

La dansa tindrà lloc també el dia 3 a Can Sisteré (19.15h) amb l'espectacle Coxo Abayarde de Santiago Colorado, coreògraf amb base a Barcelona que presenta la peça guanyadora d'una de les beques de la Sala d'Aty Jove 2023, amb la ballarina hip-hop bascoequatoriana Leslie Barzola i la DJ hispanoboliviana Sofy Suars. També a Can Sisteré es viurà el dissabte 4 de maig (18.30h) l'espectacle Womenz de les Womenz Wiz Attitude, col·lectiu de dansa urbana, i un workshop participatiu.  

A la plaça de la Vila el dissabte 4 de maig es veurà teatre i performance de la mà de la vedet catalanista i drag queen Jessica Pulla (17h) i el monòleg teatral de Mariona Esplugues, Boja (20h), que relata experiències de setze anys visitant diversos psiquiatres. Paral·lelament, al Mas Fonollar, a les 19.30h, es podrà gaudir de la Cia Atzucac amb Noves espiritualitats per a persones atees, al voltant d'una taula on hi ha moments de participació del públic i efervescència col·lectiva al costat d'artistes de Girona, Tarragona, Mollet, Sabadell i Tenerife. Als Jardins de Can Roig i Torres s'hi podrà veure l'espectacle Sfumato de la Cia Llum de Fideu (16:30h i 18:30h) i, al Teatre Sagarra, Pau Coya & Rebeca del Fresno i el seu Cavallet de mar o el peix invisible (17:30h)

El circ tindrà lloc també el dissabte al Mas Fonollar (17.30h) amb Les penjades de l'escola Quina Gràcia!, del barri de Gràcia, i el seu show La salvació d'arts circenses, trapezi, teles, acrobàcia i clown. El poeta i improvisador de Sant Pol de Mar, Oriol Sauleda presentarà al Teatre Sagarra la festa de la paraula, la música i la dansa Llumeneres, basat en el seu poemari homònim (Documents Documenta, 2021), sota la direcció de la Montse Colomé, amb la proposta sonora de Sergi Ruiz, les llums de la Sílvia Valls, i acompanyats per l’Anna Vilamú.

Finalment, el Límbic també acollirà dos pòdcasts en directe: La Guàrdia (convidant la catalana Anna Andreu, la mallorquina Júlia Colom i la valenciana La Maria) i Com dir-t'ho, de Jana Jubert i Indigo Carbajal. 
 

Oriol Sauleda Foto: Arxiu de l'artista



La cultura i la llengua catalanes en el centre
El president d'Òmnium Cultural Xavier Antich va explicar ahir dimecres en una conversa amb diversos periodistes culturals la importància que dona l'entitat a la tercera edició del festival Límbic, amb rerefons polític inclòs: "La cultura no només és un adjectiu per Òmnium, sinó que és un aspecte substantiu. És la columna vertebral de l'entitat, no és un ornament, és la seva raó de ser. Òmnium neix per defensar la llengua i la cultura catalanes als anys seixanta i tenim l'imperatiu de defensar la cultura en cada moment històric".

Com va explicar el filòsof i escriptor, l'entitat que presideix té una base de 180.000 socis i un impacte a mig milió de persones, i sis dècades després de la seva fundació, Òmnium Cultural s'ha implicat sobretot en el món del llibre, l'audiovisual i l'àmbit musical. Des de fa tres anys aplega en el Festival Límbic una mostra anual interdisciplinària de diverses disciplines artístiques (músiques, arts escèniques, dansa, circ, performance, humor i poesia) amb l'objectiu principal de fer descobrir el talent en català i amb la voluntat de trencar l'hegemonia d'un imaginari col·lectiu que cada cop s'expressa menys en català.

Mostrar la vitalitat de la creació en català, democratitzar la cultura i descentralitzar-la són objectius que el Límbic es proposa. Xavier Antich insisteix en la necessitat d'actuar prenent la cultura com a dret i no com a barrera elitista. Tota una eina de transformació social: "La manca d'estructures d'estat va fer que Òmnium Cultural es plantegés aquest gran festival per lluitar per la presència minoritzada del català, amb propostes gratuïtes per a tota la població, i amb propostes emergents prou consolidades perquè hi hagi un retorn social".

El Límbic, amb un pressupost de prop de 300.000€, recupera, a més, la itinerància —que tenia abans una altra activitat d'Òmnium, la Nit de Santa Llúcia, que ara s'organitza a Barcelona—. Dimarts vinent anunciarà l'altre emblema de l'entitat, el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes que es lliurarà el mes de juny (i que el 2014 va guanyar Raimon). 
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, festivals, Límbic

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.