Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 01/08/2014

Pura dylanita (8)

Elíades Ochoa, guajiro dylanita

Com que aquest estiu no em moc de Les Corts, bec gaspatxo i faig la volta al món escoltant el disc de les meravelles: From Another World (Buda Musique, 2013). Tretze grups representants de tretze tradicions musicals versionen tretze composicions de Bob Dylan. No són covers: cada grup ha mirat d’extreure el moll de l’os de cada cançó i mira d’interpretar-la com si fos pròpia, cantant-la en la llengua pròpia.
No és el típic disc d'homenatge. És més, aquí el personatge Dylan i les seves manies no hi pinten res; només importen les seves cançons, que els músics adopten com un patrimoni col·lectiu. El productor artístic del disc, Alain Weber, analitza al llibret el valor de Bob Dylan com a poeta. Ep! No com a poeta petit que busca guanyar algun premi per publicar, sinó com a poeta vell, bard, profeta, visionari, romancer, baladista, dipositari de la memòria, intermediari entre la tribu i l'ultramón... el que eren abans els poetes, vaja.
La millor de totes és la primera: el gran guajiro Elíades Ochoa canta “All Along the Watchtower”.La lletra és ben coneguda: un joglar intenta escapar de l’excés de confusió, enmig d'un ambient podrit malson. Ochoa en fa una versió hipnòtica ambientada en els camps de l'orient cubà. Després, els germans bengalís Purna Das Baul i Bapi Das Paul canten "Mr. Tambourine Man" com si caminessin per una matinada fresca.
Els gitanos romanesos Taraf de Haïdouks apliquen el seu reconegut virtuosisme i donen corda a "Corinna Corinna",  i una orquestra birmanesa i comeladiana interpreten una juganera "I Want You". El cantant iranià Salah Aghili broda "Every Grain of Sand", substituïnt la lletra original per un poema del gran místic persa Rumi. Es recupera la versió de "Tangled Up in Blue" interpretada per gitanos egipcis al film Masked and Anonymous (2003). El grup Divana, del Rajasthan, fan una solemne lectura de "Jokerman". Kek Lang, grup de gitanos de l'est hongarès, canten en llengua rom "Blowin' in the Wind", com a fills del vent que són. El trio Mei Li de Taiwan fa una altra lectura d'"I Want You", en aquest cas més íntima i deconstruïda. La cantant Lhamo Dukpa, del Bhutan, canta "With God on our Side" com si aquesta gran balada parles de les valls i els cims de l'Himàlaia. El cantant algerià Sayfi Mohamed Tahar interpreta "Man Gave Names to All the Animals" envoltat de meravelloses flautes gasbah. La Kocani Orkestar, de Macedònia, inunda de tubes i trompetes la circense "Rainy Day Women". Finalment, un grup d'aborigens australians canta "Father of Night" com un himne ritual a la natura.
S’acaba el disc. Conclusió: Encara que Dylan no vulgui ser d’aquest planeta, aquest planeta és molt de Dylan.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Autor
Jordi Martí Fabra

Periodista d'Enderrock, 440Clàssica i Sons de la Mediterrània. Col·labora als programes de Ràdio 4 Tradicionàrius i Club Trébol. Escriu el bloc Històries del sud

Altres articles d'aquest autor
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]