Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 16/10/2012

El 12 d'octubre

A casa sempre celebrem el 12 d’octubre: és el dia culminant de la festa major del meu barri, les Corts. Enguany, però, un dels millors actes de la festa va fer-se l’endemà: Jaume Arnella i Carles Belda cantant cançons revolucionàries i ajudant els veïns a pair una paella a la plaça de la Concòrdia.

Altres els hauran vist recentment a la Taverna del CAT, o al Foment Vilanoví en el marc del reviscolat festival FIMPT. Jo els vaig veure a les Corts a l’hora de la migdiada, un 13 d’octubre en què no van deixar de cantar l’“Auca del 12 d’octubre”, que vindria a ser com un romanço sobre els despropòsits de la colonització americana amb lletra de Joan Vilamala i música d’Arnella, i que és a més una de les cançons per la independència que es presenten a l’Enderrock... d’octubre.

Belda & Arnella, acordió i guitarra i veus, també van cantar la dolça i tradicional “Noies que em festegeu”, el subversiu “Romanç del Vaquilla” de Joan Garriga, la clavellinera “Grandola Vila Morena” de José Afonso, la “Rosa de paper” d’Estellés, les “Corrandes de l’exili” de Pere Quart, una nova versió de “Les Cobles del Peirot” –molt recomanable, per cert, el llibre-disc que sobre aquestes antigues cobles-protesta-pirinenques han fet Artur Blasco, Maria Feliu i Albert Villaró–... i “Les rondes de vi”.

Si ensopegueu amb aquest parell de farandulers a prop de casa vostra, no deixeu d’escoltar-los, us ho passareu bé i fins i tot podria ser que us reconciliéssiu una mica amb la Humanitat.


FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Autor
Jordi Martí Fabra

Periodista d'Enderrock, 440Clàssica i Sons de la Mediterrània. Col·labora als programes de Ràdio 4 Tradicionàrius i Club Trébol. Escriu el bloc Històries del sud

Altres articles d'aquest autor
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]