Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 20/09/2012

Himnes, càntics i ranxeres

L'11 de setembre passat vaig anar a la gran manifestació de Barcelona. Vaig intentar moure’m pel passeig de Gràcia entre els carrers Rosselló, Provença i Mallorca i, almenys en aquest tram i entre les cinc i les set, hi havia moltíssimes banderes i pocs càntics. Al marge del popular crit d'''I-in-de-pen-dèn-ci-à!", amb aquell accent horrorós a la darrera vocal, la gent no cantava gaire.
Enmig d'un ambient de continguda alegria, només vaig sentir una esforçada dona que en companyia d'uns quants nens cantava la proposta dels sempre actius Casellas, Ayats, Màrius Serra i Cardús. I ja és llàstima que no s'anés estenent entre el personal, perquè el "Què vol aquesta tropa..." està molt ben trobat, gairebé a l'altura del "Cant del Barça", amb una lletra fantàstica sorgida del geni de Picas i Espinàs, plena de monosíl·labs com cops de puny i amb tots els accents alineats harmoniosament amb les notes fortes. Però del "Cant del Barça", joia principal dels cants col·lectius nostrats, ja en parlarem un altre dia.
Parlem ara de l'altre extrem, aquelles cançons de desolada i introspectiva tristesa. Diumenge passat al matí estava escoltant La Bomba. Els dies de cada dia hi sona reggaeton i bachata d’última generació, però diumenge al matí és encara millor i hi posen velles ranxeres, corridos i cúmbies. Històries de desamor terribles que et fan pensar que no pot mostrar lo món menys pietat. I davant de tanta desgràcia no saps si baixar al paqui que obre les 24 hores a buscar tequila o anar a buscar aquell disc de la integral de Raimon dedicat a Ausiàs March i altres poetes dels segles XV i XVI, que són en realitat com una mena d'autors de ranxeres tardomedievals. Raimon va parlar ahir al programa de Manel Fuentes i va dir alguna cosa així com que la manifestació de la Diada havia estat "tot un espectacle de color". A veure si a la propera ens hi esforcem més i muntem tot un espectacle de color i de cant, que falta ens fa.


FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Autor
Jordi Martí Fabra

Periodista d'Enderrock, 440Clàssica i Sons de la Mediterrània. Col·labora als programes de Ràdio 4 Tradicionàrius i Club Trébol. Escriu el bloc Històries del sud

Altres articles d'aquest autor
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]