Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 20/05/2023

Suau babau

 
Joan Garriga

Sí, amics, en Joan Garriga ho ha tornat a fer. Cançons populars que de tan bones fan mal. Quin paio. I "Perquè", quin tros de batxata!

Sovint veiem músics d'acadèmia més atents a la tècnica que no pas a un altre aspecte que jo diria que és més important: el context, la funcionalitat o, com diria Cruyff, l'entorn. En Joan sap perquè serveix una batxata. Básicament, perquè els pobres, els treballadors, els humils i els honestos passin les penes i gaudeixin de la vida. Carpe diem. Tots hem de morir, intentem passar-ho de la millor manera. Com tantes altres músiques terapèutiques en tants altres ambients suburbans del segle passat, la batxata va germinar a Santo Domingo entre els treballadors del camp que anaven a la ciutat a guanyar-se les garrofes. Música d’immigrants, de distància, de desamor, agredolça, evasiva i de mala fama. Guitarres, guïros i patis.

Tot això ho sap en Joan Garriga, el Robert Johnson del Vallès, i també ho sap el Mozart de les Antilles, Juan Luis Guerra, que amb els 440 va saber vestir-la amb arranjaments exquisits sense matar la seva força crua primordial, l'ambient popular que la va fer néixer. El disc Bachata rosa (Karen, 1990) va ser una explosió que encara sona i fa vibrar tota la galàxia. És una col·lecció de joies infinita. 

Una mica d'allò ressona en la nova batxata de Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic. Però n'hi ha més, i aquesta és la gràcia: hi ha una lletra somiadora amb sabor a Salvat Papasseit. I hi ha la producció i les guitarres dels germans Arnau i Pau Figueres. I al videoclip hi ha una parella de balladors, un porró, un llibre de Pau Riba i un futbolin on el Barça marca al Madrid. Què més es pot demanar?

En Joan Garriga ha polit una fórmula essencial en la qual és mestre. Un existencialisme de bar i envelat. Dolça melangia que punxa i que s’adiu amb la batxata i el seu món, sensual i metafísic. Vol i dol. El plany i ball. L'amor i la guerra. Lletres que no paren de llançar preguntes al vent. I mai no hi ha resposta.

Navega per les etiquetes

BatxataJoan Garriga

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Autor
Jordi Martí Fabra

Periodista d'Enderrock, 440Clàssica i Sons de la Mediterrània. Col·labora als programes de Ràdio 4 Tradicionàrius i Club Trébol. Escriu el bloc Històries del sud

Altres articles d'aquest autor
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]