Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 12/05/2015

El foc que balla

 

Tres notícies musicals m’han fet pensar en el foc que balla. La Fira Mediterrània de Manresa ha presentat el cartell de la XVIII edició, d’un roig encès i el rostre d’una jove diablessa mirant de fit a fit. La Fura dels Baus celebrarà el centenari d’El amor brujo, de Falla, amb una ambiciosa versió de l'obra al Festival del Castell de Peralada, aquest estiu. I el periodista Juan José Téllez ha publicat el seu tercer llibre sobre el geni d’Algesires, Paco de Lucía. El hijo de la portuguesa (Planeta).

Són tres notícies que em condueixen totes tres a la “Danza ritual del fuego”, el segon tall del disc Paco de Lucía interpreta a Manuel de Falla (Polygram, 1978). Aquesta és una peça eterna i atàvica com el foc, que és sempre el mateix i és sempre diferent. La dansa arrenca amb la flauta sola i hipnòtica de Jorge Pardo. Després s’hi afegeixen les guitarres de Paco de Lucía i el seu germà Ramón de Algeciras i finalment irromp tot el grup Dolores –el baix elèctric i basculant d’Álvaro Yebenes i les percussions selvàtiques de Pedro Ruy Blas i Rubem Dantas–, per encisar totes les oïdes del món i acabar amb un final desbocat marcat pels característics picats ferms, clars i vertiginosos de la fabulosa guitarra. Són quatre minuts i mig eterns. Si Falla va voler prestigiar la música popular andalusa amb aquesta obra, aquí hi ha uns músics populars, encapçalats per l’inigualable fill de la portuguesa, que popularitzen la música acadèmica. Fantàstic viatge d’anada i tornada que no et canses mai d’escoltar.

Juan José Téllez explica al seu llibre que Paco de Lucía no va acabar de copsar el potencial del jazz aplicat al seu instrument fins que no es va trobar amb els Dolores en aquest treball on, passant olímpicament dels puristes, van donar nova forma al foc i el duende de Manuel de Falla. Beneïts heterodoxos!

 
 

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Autor
Jordi Martí Fabra

Periodista d'Enderrock, 440Clàssica i Sons de la Mediterrània. Col·labora als programes de Ràdio 4 Tradicionàrius i Club Trébol. Escriu el bloc Històries del sud

Altres articles d'aquest autor
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]