Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 04/12/2015

La fi del món

 

Arnau Obiols al Jamboree Foto: Dani Alvarez


Un gran foc davalla del cel i tot crema. Els peixos criden i el sol s’enfosqueix. És la fi del món, tal com es descriu al cant de la Sibil·la, antiga peça teatral vinculada al Nadal on brilla una melodia de ressonàncies misterioses. El Concili de Trento la va intentar tallar d’arrel, però el cas és que al segle XXI es va recuperant. A la Seu d’Urgell, per exemple, es torna a interpretar des de l’any 2011, després de gairebé cinc segles, de la mà de l’organista Lluís Obiols.


Iván González i Marcel·lí Bayer desencadenant fúria musical Foto: Dani Alvarez

Dimarts passat, el bateria de la Seu Arnau Obiols i el seu grup de músics libèrrims la van fer sonar sota el terra de Barcelona, als dos passis que van oferir a la sala Jamboree. Una antiga peça medieval catalana que parla de la fi del món i un grup de músics amb les urpes esmolades del free. Còctel explosiu! Segurament, ni als puristes del folk ni als puristes del free jazz els interessarà gaire. Però els que no som ni d’aquí ni d’allà estem encantats.

Ja al seu primer disc, Projecte Pirene (Aladid Records, 2013), on s’arranjava i s’improvisava a partir de cançons tradicionals dels Pirineus, Obiols explicava que tenia molt en compte el sentit de les lletres originals a l’hora de preparar les seves peces instrumentals. I això es manté a la versió de la Sibil·la que ha inclòs al seu segon àlbum, Libèrrim (Aladid, 2015). És la peça més llarga de tot el treball: comença el violoncel de Míriam Félix ‘cantant’ les terribles profecies, mentre la bateria va creant ambients tenebrosos al voltant... després s’hi afegeix el clarinet i la trompeta dibuixa uns compassos de processó solemne per desembocar tots en un terrabastall descomunal.

Al concert van sonar més peces interessants del nou repertori, com la saltiroia "Matinada"; la juganera “Elogi de la bicicleta”, amb la tuba d'Amaiur González caminant simpàticament; el reposat "Vol blau", sobre els grans ocells que sobrevolen les muntanyes; la melancòlica “Balada per a un refugiat”; la sorprenent “Fora del sistema”, on sona una cassoleta, o "Dent de lleó", on la bateria, la trompeta d'Iván González i el clarinet de Marcel·lí Bayer s'entrelliguen en una llarga trena. Però és que, amics, la lectura final de l’antic cant de la Sibil·la va ser tremenda.

[Al blog de Dani Alvarez podeu veure més fotos del concert d'Arnau Obiols Quintet al Jamboree.]


FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Autor
Jordi Martí Fabra

Periodista d'Enderrock, 440Clàssica i Sons de la Mediterrània. Col·labora als programes de Ràdio 4 Tradicionàrius i Club Trébol. Escriu el bloc Històries del sud

Altres articles d'aquest autor
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]