Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 12/12/2012

Música antiga amb caçadores de cuir

Una de les millors actuacions que vam poder veure a la passada Fira Mediterrània va ser la presentació del nou disc d'Evo, Eva (Songsurfer, 2012), a la Seu manresana. Entre gruixudes parets medievals i altíssimes voltes de creueria, el que vam poder escoltar ho podríem definir com a música antiga i avançada. La toquen uns músics vestits de negre rigorós, encapçalats per l'aventurer del so Efrén López que, com el cantant Iván López, lluïen per a l'ocasió caçadores de cuir. Jo juraria que quan van baixar de l'escenari al final del concert vaig sentir soroll de cadenes metàl·liques, però això podria ser pura suggestió.
El que és inqüestionable és que han fet un disc esplendorós per molts motius. Efrén ha pres materials dels trobadors i peces dels segles XII a XIV, però no ho ha fet amb ànsies reconstruccionistes ni amb cap ampul·lositat acadèmica. Ho fa com qui pren una cançó de Led Zeppelin, i a partir d'aquí hi aboca feina i talent. El quartet titular d'Evo es completa amb la sorprenent veu d'Iván López (una veu plena de força i coratge, que sona entre valenta i naïf i que sembla sorgida de la joventut dels segles) i la varietat instrumental que aporten Míriam Encinas i Laia Puig: dolçaina, gaida, tsambouna, panderos, etc. I per si fossin pocs instruments aquests, a Manresa anaven reforçats amb la viella de Pau Marcos.
Eva és un disc per perdre-s'hi, i hi ha a més un detallet molt emotiu: tot el projecte està dedicat a Maria Laffitte, la mare de Míriam, de qui van aprendre, segons expliquen, no només algunes d'aquestes peces, sinó a "sentir amor real per aquesta música i el seu missatge, simbolisme i misteri".

Algunes fotos de Carles Rodríguez de la presentació d'Evo a la Fira Meditarrània, el passat 10 de novembre:


FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Autor
Jordi Martí Fabra

Periodista d'Enderrock, 440Clàssica i Sons de la Mediterrània. Col·labora als programes de Ràdio 4 Tradicionàrius i Club Trébol. Escriu el bloc Històries del sud

Altres articles d'aquest autor
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]