Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 05/06/2014

Força Forcat

El Periódico de Catalunya va fer-se ressò en l'edició d'ahir de les crítiques que Peret, en la seva presentació com a artista convidat de la propera Fira Mediterrània, va fer a l'associació Foment de la Rumba Catalana (Forcat). Segons l'article, el rei de la rumba va dir que "la rumba catalana és de tots" i que la Forcat "ven com a rumba catalana grups que fan salsa". 
Amb la primera afirmació hi estic d'acord. Amb la segona, no. Ja vaig parlar-ne aquí, aquí i aquí. Més enllà del fet que la rumba catalana s'ha nodrit des dels seus mateixos orígens del repertori caribeny i llatinoamericà, la Forcat ha fet gala des de la seva fundació d'una actitud oberta, inclusiva i saludable. Els seus mèrits no caben en un article: han dinamitzat i fet visible una escena que estava endèmicament atomitzada, han prestigiat figures importants i mig amagades de la nostra música (començant pel poeta Gato Pérez, que van anar a reivindicar a la seva ciutat natal, Buenos Aires, i seguint per Chacho, el Paló, el Tarragona, el Noi...), han generat estudis, exposicions i bibliografia sobre un gènere poc estudiat, munten cada any una festassa que serveix d'aparador de grups joves... D'altra banda, si aquest web parla habitualment de rumba és gràcies a la seva col·laboració desinteressada.
I el més important de tot: conec algunes de les les persones que impulsen la Forcat i són bona gent, alegre i treballadora. Res més per avui. Salut i repúbliques!Mural amb estrelles rumberes a la sala Rumbàlia de Barcelona, fa uns anys

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Autor
Jordi Martí Fabra

Periodista d'Enderrock, 440Clàssica i Sons de la Mediterrània. Col·labora als programes de Ràdio 4 Tradicionàrius i Club Trébol. Escriu el bloc Històries del sud

Altres articles d'aquest autor
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]