Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 17/07/2012

Tots som okies

 
Woody Guthrie va ser moltes coses, però per damunt de tot va ser un okie dels anys trenta, un dels milers de treballadors –diuen que van ser un milió– que van haver de deixar Oklahoma i altres estats del centre dels Estats Units, fugint de la gran tempesta de sorra i de la crisi econòmica, per buscar-se la vida a llocs com Califòrnia. Guthrie no va deixar mai de ser un okie, ni tan sols quan va entrar en contacte amb la intel·lectualitat novaiorquesa. Sense l’experiència d’haver-se de colar als trens de mercaderies i sense el tràngol d'haver de defensar la seva guitarra a cops de puny no hauria fet la música que va fer. Avui tots som refugiats de la tempesta i aviat ens haurem de colar al cine o als concerts, si és que se’n segueixen fent més enllà dels tinglados per als rics. Amb la destralada de l'IVA sembla difícil que un ciutadà mitjà pugui consumir cultura. Per cert, interessa als nostres governants que un ciutadà mitjà pugui consumir cultura? O s'estimem més que siguem burros?

Si veure Bob Dylan dissabte passat valia entre 100 i 260 euros, quan valdrà el proper cop que vingui? Tornarà a venir Bob Dylan per aquí? Potser valdrà més que sortim a passejar per les cantonades, a veure si ens trobem amb Woody Guthrie en alguna cruïlla tocant per als pobres.

És clar que tampoc no val la pena posar-se apocalíptic. Hi ha bones notícies com aquesta. A la seva manera, Josep Fontana és un Woody Guthrie. I a la nostra manera, tots els treballadors honestos, els que no robem, som okies.Foto: L’emigrant Florence Thompson amb tres dels seus fills a Califòrnia, el 1936 (Dorothea Lange)

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Autor
Jordi Martí Fabra

Periodista d'Enderrock, 440Clàssica i Sons de la Mediterrània. Col·labora als programes de Ràdio 4 Tradicionàrius i Club Trébol. Escriu el bloc Històries del sud

Altres articles d'aquest autor
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]