Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 05/02/2013

Alger la blanca, l'alta...La bona sort ha volgut que es trobin a la meva taula dos discos molt diferents però semblants, perquè comparteixen el substrat d'aquella Algèria que imaginem sacsejada per la història, però sempre animada per talents immensos i un insurrecte i polièdric panorama musical; un país d'aquells que són tan a prop que no en fem cas.
Els dos discos són Anthologie (World Village, 2012), de Lili Boniche, i L'estima venç la salvatgia (autoeditat, 2013), segon disc de Yacine & the Oriental Groove. Cadascun mira a la seva manera la música popular magribina. El primer rescata la vida i obra d'un músic d'aquells que, com esponges, saben absorbir el millor de cada so que senten per crear-ne un de nou. El segon és una combativa reivindicació de l'amor en tota regla.
Lili Boniche va tenir una vida de pel·lícula, amb passatges gairebé tan variats com la música de la seva orquestra, que beu en la justa mesura de tot arreu: de la tradició araboandalusina, de la chanson, del bolero, del tango, de la cançó italiana... Entre les perles de la seva antologia hi ha "Ana Fil Houb", que els crèdits assenyalen com a tradicional; però ens hi jugaríem un pèsol i dos que és una adaptació del celebèrrim bolero "Historia de un amor". També és molt bona "Alger Alger", on Boniche canta com un crooner a la seva ciutat envoltat de piano, acordió i violí anònims. 
La ciutat d'Alger és igualment protagonista a "Ya Dzayer", única versió del disc L'estima venç la salvatgia, que Yacine Belahcene i els seus companys han adaptat del cançoner d'un altre músic algerià del segle passat, Ahmed Wahbi. "Oh, nina dels meus ulls, mantén-te en la prosperitat. Oh, la blanca, l'alta, la teva gent és valenta...", canten per rumba. Rumba catalana i algeriana, s'entén, perquè a les dues costes del Mediterrani ha arrelat el sabor de les Antilles. Mireu si no aquest vídeo del jove Khaled i digueu-me si aquesta cançó no encaixaria en un bolo d'Estrellas de Gràcia
FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Autor
Jordi Martí Fabra

Periodista d'Enderrock, 440Clàssica i Sons de la Mediterrània. Col·labora als programes de Ràdio 4 Tradicionàrius i Club Trébol. Escriu el bloc Històries del sud

Altres articles d'aquest autor
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]