Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 27/11/2012

Al país d'en Vinaixa

Aquest país petit que tenim encara és capaç de proporcionar-nos grans sensacions. Per exemple, observar com els vailets corren entre les taules del Tarambana de Cardedeu mentre els pares escolten com Xavier Baró, amb una guitarra acústica i un barret de color novembre, desgrana llargues balades sobre la Guerra dels Segadors, la Guerra de Successió, la Guerra del Francès, etc.

L’actuació del trobador d’Almacelles, dissabte passat a l’hora del vermut, formava part de la festa de comiat del Tarambana; sembla que els seus propietaris emprendran aviat una aventura nova en algun altre indret de la vila vallesana. A les parets del Tarambana s’hi han anat escrivint un munt de frases ocurrents, a l’estil de La Bodeguita del Medio. En general, són d’agraïment per la feina feta, i n’hi ha alguna de curiosa, com ara: “Per aquí no va passar mai Hemingway”. Ja ens havia avisat fa un temps el company Jordi Urpí: Cardedeu és diferent.
 
Abans de dinar, Xavier Baró va deixar ressonant entre aquelles parets algunes de les seves millors cançons: “La màgica olivera”, “Flors i violes”, “Miro amb els meus ulls”, “El dorment de la vall”... però potser el millor va ser escoltar en ple Vallès el “Romanço d’en Vinaixa”, escrit pel rei Arnella per immortalitzar la vida del desgraciat artista i bohemi Armengol Vinaixa (1886-1954).
 
El trobador va explicar que avui n’hi ha molts, de Vinaixes; que són la gent que els bancs i els poderosos aniquilen sense compassió. Una de les estrofes del romanço diu: “Pels bojos fan manicomis / i pels malalts hospitals, / fàbriques per la gent sana, / pels creients fan catedrals. / Però per tots els incompresos, / artistes d’un món que és nou, / com que a tot arreu fan nosa / els hi fan taüts i prou.”

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Autor
Jordi Martí Fabra

Periodista d'Enderrock, 440Clàssica i Sons de la Mediterrània. Col·labora als programes de Ràdio 4 Tradicionàrius i Club Trébol. Escriu el bloc Històries del sud

Altres articles d'aquest autor
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]