Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 25/03/2014

Boig per la gralla

Dijous passat es van produir dos fets rellevants per a la música catalana: va començar a circular la versió del “Boig per tu” de Shakira i es va presentar la gralla subbaixa al CAT. Que la muller de Piqué i icona global canti en la llengua de Ramon Llull és llaminer i positiu; que es presenti en societat un nou instrument que amplia per baix la família grallera, en el marc del cap de setmana La gralla made in Catalunya del festival Tradicionàrius, això no té preu. Segurament no és tan impactant com la balada de la barranquillera, però el temps dirà si no té un abast més important i profund.
Fa poc més d’un any, Els Laietans ja van organitzar tot un seguit d’actes de festa i reflexió gralleres, i ja em van proporcionar una excusa per ajuntar gralles i Shakira en un sol article: “Dels pasdobles toreros al waka-waka”. Durant el cap de setmana passat, l’activista graller Pol Ducable ha persistit i, a més de muntar actuacions i presentacions, ens ha reunit a un grapat de músics afinats i de periodistes afins per constatar com l’instrument segueix fent passes curtes però fermes, trencant prejudicis i descolonitzant oïdes massa acostumades a l’angloradiofórmula.
El darrer any hem escoltat Els Laietans i Heura Gaya ambientant “La caiguda de Lleida” de Xavier Baró en un dels millors concerts del BarnaSants. A més, ja podem dir que una gralla ha sonat al Jamboree aconseguint allò que els castellans en diuen poner una pica en Flandes. I La Canya Borda i Els Vinardells han gravat dos discos excel·lents, els primers combinant tota mena d’instruments en clau de folk-rock i els segons recollint les músiques patrimonials de la Festa Major de Vilafranca del Penedès. Mentre Shakira no es decideix a incorporar un graller a les seves gires mundials, aquí es van fent passes curtes però fermes.
 

Gralles a la presentació de la gralla subbaixa al Tradicionàrius Foto: CAT

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Autor
Jordi Martí Fabra

Periodista d'Enderrock, 440Clàssica i Sons de la Mediterrània. Col·labora als programes de Ràdio 4 Tradicionàrius i Club Trébol. Escriu el bloc Històries del sud

Altres articles d'aquest autor
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]