Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 12/06/2012

Impacte a Cerdanyola

Diumenge passat, la plaça de Sant Ramon de Cerdanyola del Vallès va acollir la primera edició del CerdanyolaFolC, un ‘invent’ de l’arpista Josep Maria Ribelles que ens ha tornat a demostrar un cop més que hi ha coses que valen molt més que els diners. Mentre cauen a trossos moltes grans infraestructures culturals (algú sap què passa amb el FIMPT, desaparegut en combat?), al peu de Collserola ha nascut una trobada amb uns plantejaments tan naturals i senzills que sembla que no costi cap esforç engegar-ho. I realment n’ha suposat molts, d’esforços.
Diumenge feia goig veure com totes les entitats que treballen amb la cultura popular a Cerdanyola feien pinya. Els nens podien anar observant com es ferren els cavalls, què és la cobla de tres quartans, com sona un violí de muntanya o com es pot ballar “El muerto vivo” de Peret. I els més grans podien, entre moltes altres coses, llegir el darrer exemplar de la revista Vallesos (amb un dossier sobre els aiguats que van devastar bona part del Vallès Occidental fa cinquanta anys) o escoltar Guillem Ballaz parlant sobre l’antiga, encantadora i desconeguda tradició del pandero quadrat, vinculada històricament al cant improvisat i les confraries de majorales.
M’agrada escoltar Guillem Ballaz, parlant sobre panderos quadrats; Josep Maria Ribelles, sobre l’arpa catalana; Botifarra, sobre els agüelos dels pobles; Artur Blasco, sobre el llegendari rabequet; Arturo Gaya, sobre els pretèrits cantadors de jota; Toni Torrens, sobre Sant Antoni… i l’injustament tractat Jaume Arnella, m’agrada escoltar-lo parlant sobre qualsevol cosa.
Tota aquesta gent que custodia la memòria col·lectiva parla igual davant una sola persona, cara a cara, que davant un auditori ple de gent. Per això les seves paraules tenen un impacte de llarg abast que ni els estudiosos de màrqueting ni els comptables saben mesurar. En altres paraules, que d’aquí a molts anys, quan ningú no s’enrecordi de qui va actuar al Palau Sant Jordi durant la temporada 2012, segur que hi haurà algú que recordarà que un diumenge al matí a Cerdanyola del Vallès va descobrir l’antiga tradició dels panderos quadrats.
FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Autor
Jordi Martí Fabra

Periodista d'Enderrock, 440Clàssica i Sons de la Mediterrània. Col·labora als programes de Ràdio 4 Tradicionàrius i Club Trébol. Escriu el bloc Històries del sud

Altres articles d'aquest autor
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]