Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 22/05/2013

Una lliçó atenenca

Els atenencs del segle V aC eren una gent culta i estupenda. La tragèdia Antígona els va agradar tant que van decidir que al seu autor, el gran dramaturg Sòfocles, l'havien de nomenar general estratega de la polis. Va ser així com un literat –i, segons diuen, home d'una sòlida formació en música i dansa– va arribar a ocupar un alt càrrec militar. Pocs casos semblants hi deu haver en la història.
Amb mesures com aquestes no és estrany que els assemblearis ciutadans atenencs tinguessin les de perdre en les múltiples guerres davant dels perses imperials i dels aguerrits espartans. Però no em direu que aquesta tendra ingenuïtat no desperta simpatia. És més, la cultura de l'Atenes de Pericles ha despertat admiració fins avui mateix i d'Esparta en queda poca cosa més que un adjectiu per definir l'austeritat extrema i la brutalitat màxima.
Podríem prendre nota d'aquell exemple atenenc: fer fora tots els espartans de cor agre (no direm noms, cada lector que hi posi els que vulgui) i posar tot el nostre govern en mans dels artistes i de la faràndula. Potser ens acabaríem d'enfonsar del tot amb certa dignitat o, vés a saber, potser començaríem a remuntar el vol.
 


Bust de Sòfocles

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Autor
Jordi Martí Fabra

Periodista d'Enderrock, 440Clàssica i Sons de la Mediterrània. Col·labora als programes de Ràdio 4 Tradicionàrius i Club Trébol. Escriu el bloc Històries del sud

Altres articles d'aquest autor
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]